Vše na jednom místě: kompletní shrnutí Apple Keynote ze 7. března

Včera se konala významná akce firmy Apple – první Apple Event letošního roku. Očekávalo se představení nového iPadu a také zcela nového produktu, bájné Apple televize. Co se nakonec doopravdy událo a bylo světu odhaleno? Na následujících řádcích vám přinášíme shrnutí toho nejdůležitějšího.

Před odhalením nových produktů se Tim Cook, nynější CEO Apple zaměřil jako již tradičně na shrnutí uběhlého období. Svůj proslov začal prohlášením, že se nacházíme ve světě, kde PC už nehrají prim. Takzvané „Post-PC“ éře, jak již naznačoval Steve Jobs při uvedení prvního iPadu. Současná zařízení mají být přenosná a musí klást důraz na jednoduchost ovládání. Jako příkladná zařízení Post-PC éry uvedl iPod, iPhone a konečně iPad.

iPad jakožto zařízení, které definovalo jak samotný produkt – tak zcela nové odvětví. Dle vyjádření Cooka se prodalo přes 172 miliónů Post-PC zařízení, z čehož 76% tvoří tržby Applu. Za celý rok 2011 pak Apple prodal 315 miliónů na platformě iOS založených přístrojů, 62 miliónů za poslední kvartál. Těmito ohromnými čísly se ukazuje potenciál Apple a patřičně stoupající hodnota akcií.

Aby uživatelé mohli objevovat tuto novou éru a zařízení, vyvstává potřeba jim mít možnost je kde ukázat. Apple se pochlupil 362 Apple Story, kteréžto navštívilo úctyhodných 110 miliónů návštěvníků za poslední kvartál minulého roku. Následovala ukázka z otevření Apple Storu v Amsterodamu. Zákazníky přivítal i nový Apple Store v New Yorku – Grand Central. Ačkoli se Apple Story pomalu po Evropě objevují čím dál více, my si zřejmě budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Kdopak to mluví?

Hvězdou posledních inovací byla zajisté asistentka Siri. Cook předvedl ukázkové ráno z mnoha částí světa, v němž hrála roli právě Siri. Slyšeli jsme různé anglické přízvuky, francouzštinu, němčinu a nově japonštinu. Ta bude součástí příštího update. Současně byl uveden iOS 5.1, dostupný od včerejšího eventu.

Apple nemohl nezmínit i další významný milník App Store – 25 miliard stažených aplikací. Tu, jež přesně dorovnala počítadlo, stáhl šťastlivec z Číny. V současné chvíli se na App Store nachází přes 585 000 aplikací, což je několikrát více než na konkurenčních platformách.

Novinky v oblacích

Cook opět zdůraznil, jak snadno můžete pomocí služby iCloud synchronizovat vaše data mezi zařízeními. Jednoduše, elegantně, automaticky, prostě to funguje. Bylo oznámeno 100 miliónů uživatelů služby. V souvislosti s tím jsme se dočkali nové funkce v iTunes 10.6 – synchronizací filmů do iCloud podobně jako zakoupené hudby. Můžete tedy opětovně jednou zakoupený film stáhnout a znovu si přehrát. Filmy jsou nyní k dispozici v plném vysokém rozlišení. Jako malou vychytávku ještě uvedeme synchronizaci vašich playlistů.

Apple televize? Kdeže…

Mnoho divokých spekulací napsaných všude možně po internetových blozích, ale také v seriózních periodicích předpovídalo uvedení Apple televize. Tyto divoké sny se však nesplnily. Místo toho světlo světa spatřila updatovaná verze Apple TV podporující streamování Full HD filmů a s vylepšeným rozhraním, ne nepodobným iOS. Cena Apple TV zůstává stejná a v USA bude k mání za týden.

Nový iPad s novým jménem

Poté se Cook dostal k hlavní hvězdě dne – novému iPadu. Opět na řadu přišla čísla – 15,4 miliónů prodaných iPadů za poslední kvartál. Což bylo více, než kterákoli PC firma prodala počítačů. Podle Apple například firma HP dokázala prodat „pouhých“ 15,1miliónů PC. Do jaké míry jsou tato čísla pravdivá, bohužel netušíme.

Cook prohlásil, že když se zeptáte uživatele iPadu vlastnícího notebook, desktop či smartphone, na jejich nejoblíbenější zařízení pro práci s maily, odpoví vám iPad. Surfování a čtení je na iPadu zážitkem. A dokonce prý nahrazuje domácí konzole.

Užívání iPadu vám zpříjemní 200 000 aplikací přímo pro něj. Aby Cook podtrhl své tvrzení, ukázal porovnání se Samsungem Galaxy Tab poháněným Androidem. Apple si nevybral Samsung náhodou, jelikož tato firma je Applu dlouhodobě trnem v oku svým naprosto bezprostředním kopírováním veškerých produktů.

Úžasná Retina

Hned první snímky nového iPadu potvrdily více méně jasnou inovaci – Retina displej. S rozlišením 2048×1536 pixelů má iPad větší plochu než jakýkoli notebook či desktop. Toto velké rozlišení tvoří 3,1 miliónů aktivních pixelů. Full HD televize v porovnání s iPadem vypadá jako podřadný zobrazovač. Displej má 264 pixelů na palec, což Cook označil jako dostatečné pro vlastnost s přídomkem Retina. Dále osvětlil, že iPhone držený 10 palců od oka nemá rozeznatelné jednotlivé pixely. Přirozeně větší iPad držíme dále a tak se „zmizení“ pixelů dočkáme při vzdálenosti 15 palců. Perlička na konec – o 44% lepší saturace barev.

Rychlost nové dimenze

Apple pochopitelně nechtěl zůstat pozadu a proto další z klíčových vlastností nového iPadu je A5X dvoujádrový procesor se čtyřmi grafickým jádry. Slovy Cooka nabídne čtyřikrát větší rychlost než NVidia Tegra 3. Avšak chyběl podklad ve formě benchmarku nebo čehokoli jiného.

iPad nyní obsahuje i iSight kamerku honosící se pěti megapixely se světelným čidlem, pětistupňovou čočkou, IR a ISP filtry zabudovanými v A5X čipu. V podstatě jde o podobnou kamerku z iPhone 4S. Nesmí chybět automatické ostření a úprava expozice. Významným bude i nahrávání Full HD videa, tedy podle Cooka. Budeme mávat iPadem, natáčet video a fotky? Třeba právě nový iPad nás změní.

Popovídáme si?

Člověk by už rovnou čekal i Siri. V podstatě byste se nemýlili. Další zajímavá vychytávka se totiž jmenuje „Voice dictation“ – volně přeloženo „diktování hlasem“. Podporuje všechny jazyky jako asistentka Siri, včetně již brzy uvolněné japonštiny. Voice dictation si vysloužil i nové tlačítko na klávesnici v podporovaných jazycích.

LTE – ale jen v USA

Sítě čtvrté generace v USA momentálně zažívají obrovský boom. Oko Evropana bohužel může jen zatlačit slzu, snad se také dočkáme. Pro nás je zajímavý alespoň upgrade 3G modulu ovšem na rychlosti, jenž v českých luzích a hájích mohou znít pohádkově – 21Mbps HSPA+ a 42Mbps DC-HSDPA (v LTE síti 73Mbps). Amerického občana na oplátku nepotěší diverze iPadů: zvlášť s modulem pro Verizon a zvlášť pro AT&T.

Výdrž na baterii dosahuje stejných hodnot jako iPad2  tedy 10hod – stále výborných, při standardním provozu a 9hod na 4G síti (u nás tedy 3G).  iPad trochu přibral, celkově tedy váží 635 gramů. Výška se zastavila na 9,4mm.

Cenová politika zůstala zachována. Za 16GB verzi zaplatí v Americe 499$, každá další varianta jde o 100$ výše. K navýšení kapacity na 128GB ale nedošlo. Verze s 4G modulem začínají na 629$ a vzrůstají úměrně jako standardní verze.

Dostupný bude i nadále iPad2 a to v 16GB variantě za sníženou cenu 399$ jakožto ideální startovní tablet například do škol.

[HTML1]

První vlna začíná 16. březnem, tedy zanedlouho a v této vlně se nachází USA, Kanada, Francie, Neměcko, Švýcarsko, Japonsko, Hong Kong, Singapur a Austrálie. Další vlna, o týden později, již obsahuje i Českou republiku a Slovensko.

Redesignované aplikace

Logicky každý čekal uvedení aplikací využívajících plně potenciálu nového iPadu. Není lepší volby, než nějaké herní pecky. Apple vybral Sky Gamblers uvedené šéfem vývojářů Namca, Jamesem Sheltonem. Hra plně využívá jak detailů a rozlišení, tak procesorového výkonu. Dalším herním trhákem exkluzivním pro nový iPad bude pokračování Infinity Blade s podtitulem „Dungeons“. Efektivní ukázka načtrtla atmosféru boje s nepřáteli, hru stínů a světel a HDR grafiku. Mike Capps, šéf Epic Games, nešetřil slova chvály. Dokonce vypustil odvážné tvrzení, že nový iPad výkonem překonává současné konzole Xbox360 a PS3.

Na pódiu se ještě mihnul zástupce Autodesku, aby ukázal přepracovaný SketchBook, opět exkluzivně pro iOS a nový iPad.

Apple ovšem také nezahálel a upravil svou iOS variantu sad iWork a iLife. Nové možnosti v iMovie, Garage Bandu ovšem zastínilo představení iPhota. V podstatě se jedná o nejlepší aplikaci pro úpravu fotek, co nyní na iPadu můžete mít. Možnosti editace, naprosto jednoduché a intuitivní, podtržené gesty, podporou až 19Mpix fotek, rychlým sdílením na sociální sítě a podporou iCloudu v podstatě zadupává konkurenci do země. Jako třešničku lze brát integrovaný kalendář ukazující datum pořízení fotky – informaci si iPhoto inteligentně získá z EXIF záznamu. Za cenu 4,99$ v US App Store jde o jednoznačnou „killer“ aplikaci.

iPad3? iPad2S? iPad HD? Nebo jak se nový iPad jmenuje?

Tuto otázku si kladl nejeden účastník eventu. Apple velmi překvapil, když oznámil, že nový iPad se bude prozaicky jmenovat – „Nový iPad“.

Event už tradičně pohřbil mnoho domněnek a spekulací jako jiný konektor, nekompatibilitu se starými Smart Covers, SD slot na kartu, Micro USB & ThunderBolt konektor, Apple televizor a mnohé další.

I tak Apple opět dokázal, že v segmentu tabletů je jasným lídrem a inovátorem.

Rozloučíme se tedy s větou přímo z prezentace: „2012: Bude se rozhodně na co těšit.“

10 komentářů: „Vše na jednom místě: kompletní shrnutí Apple Keynote ze 7. března

  • avatar
    08. 03. 2012 (07:48)
    Trvalý odkaz

    „Voice dictation“ – volně přeloženo „hlasové povely“ – ani ne, opravdu se jedna jen o diktovani textu, pouze v podporovanych jazycich.Voice dictation si vysloužil i nové hardwarové tlačítko na těle iPadu. – ne, vyslouzil si nove softwarove tlacitko hned vedle mezerniku. A pouze na klavesnicich v podporovanych jazycich.

  • avatar
    08. 03. 2012 (09:39)
    Trvalý odkaz

    Perfektní článek, skvěle shrnutí. Díky!

  • avatar
    08. 03. 2012 (15:53)
    Trvalý odkaz

    „…prodalo přes 172 miliónů Post-PC zařízení, z čeho právě Applu patří 76%…“ – těch 172 miliónů prodal jen Apple, a 76 % je procento tržeb Applu z tohoto segmentu.
    „Následovala ukázka z otevření Apple Storu v Amsterodamu – Grand Central“. To jsou dva obchody, jeden v Amsterdamu, druhý v New Yorku. :)

    Jinak moc hezky shrnuto.

  • avatar
    08. 03. 2012 (16:42)
    Trvalý odkaz

    Doufám a těším se, že bude malá recenze v SAM. Dík předem
    Ladis

    • avatar
      08. 03. 2012 (16:51)
      Trvalý odkaz

      Pokud myslíte iPadu 3 tak bude velká recenze, časově stíháme ještě před uvedením v ČR :)

      • avatar
        08. 03. 2012 (19:35)
        Trvalý odkaz

        mam vase recenze rad ale uz je predobjednavka hotova:) 19.3. bude doma :)
        ale nechapu proc tam neni Siri

      • avatar
        12. 03. 2012 (19:54)
        Trvalý odkaz

        Kdy budou asi  otevřeny předobjednávky? Jednička se mi už kouše, čekám na 3 jako na smilování, Apple store sleduju denně a stále nic :-(

  • avatar
    08. 03. 2012 (16:42)
    Trvalý odkaz

    Doufám a těším se, že bude malá recenze v SAM. Dík předem
    Ladis

  • avatar
    08. 03. 2012 (20:31)
    Trvalý odkaz

    Určitě by bylo zajímavé porovnání iPhoto s PSTouch, protože ten mi přijde hodně povedený…

Komentáře nejsou povoleny.