Steve Jobs byl nadšený ze Siri, ne však z jejího jména

Většina uživatelů hlasové asistentky Siri je s jejími službami spokojena. Každopádně i oni se občas zamyslí nad jménem Siri. Zní to tak trochu mimo tradiční Apple názvosloví.

Apple se většinu svých produktů snaží pojmenovat tím způsobem, aby v uživateli už samotný název vyvolával to, k čemu jsou určeny. Například iPod má svůj odkaz v Kubrickově Odyssei 2001. iCloud ukládá dokumenty na pomyslném oblaku. iPad je digitální blok papíru. A podobně. Při srovnání s těmito názvy pak Siri působí poněkud zvláštně.

Steve Jobs by jistě souhlasil. Dával najevo svou nespokojenost s názvem hlasové asistentky, bohužel ani přes svou genialitu nebyl schopen do uvedení iPhone 4S vymyslet lepší jméno.

Slovo Siri skrývá svůj vlastní příběh. Roušku tajemství poodhaluje Dag Kittlaus, jeden ze spolutvůrců Siri. Hlasová asistentka získala své jméno po skutečné ženě pracující na projektu.

„Pracoval jsem s kolegyní jmenující se Siri. Pocházela z Norska. Navrhla dát našemu novému dítku jméno Siri a jelikož doména byla volná, bylo domluveno,“ prozrazuje Kittlaus. „Samozřejme se společnosti zaměřují na skutečnost, že slovo Siri se snadno vyslovuje a píše.“

„Siri“ znamená v Norštině „krásná žena vedoucí tě k vítězství“. Pojmenovat takto Apple produkt může trochu zavánět feminismem, jistě však to není na škodu.

Ale Stevovi se jméno prostě nelíbilo. Předvolal si Kittlause ihned po vydání původní Siri aplikace na iPhone. Chválil službu jako takovou, ale k výběru jména měl mnoho výhrad.

„V Applu jsou trpěliví – nechtějí do něčeho skákat po hlavě, aniž si myslí, že ví jak na věc,“ prohlásil Kittlaus. „A toto (jméno služby) Steva štvalo.“

Celý projekt Siri byl záhy odkoupen Applem a Kittlaus se stal šéfem týmu pro rozpoznání řeči od dubna 2010 až do minulého roku, kdy byl uveden iPhone 4S. Pak firmu opustil, avšak v zcela přátelském duchu.

Zdroj: Cult Of Mac

5 komentářů: „Steve Jobs byl nadšený ze Siri, ne však z jejího jména

  • avatar
    29. 03. 2012 (07:07)
    Trvalý odkaz

    Článek končí nejzajímavější větou! Co dodat nějaké podrobnosti ?

    • avatar
      29. 03. 2012 (07:10)
      Trvalý odkaz

      K tomuto aktu nelze veřejně dohledat více, třeba časem se něco objeví. Ale máte pravdu, je to zajímavé – pokud se tak stane, určitě se tomu budeme ještě věnovat…

  • avatar
    29. 03. 2012 (07:59)
    Trvalý odkaz

    Mozna Stevovi spis vadilo to, ze je to foneticky prilis podobne se Syria (rodistem jeho bio otce, ke kteremu zadny vztah nemel) – ale kdo vi, v kazdem pripade pred uvedenim 4S uz na tom Steve byl hodne spatne, takze verim, ze se soustredil na jine veci nez hledani vhodnejsiho jmena.

    • avatar
      30. 03. 2012 (07:11)
      Trvalý odkaz

      Dude, tak to mě nenapadlo. Osobně si myslím, že siri k té službě sedí, je to dobře zapamatovatelné, výrazné slovo ale chápu proč stevovi nemuselo sedět.
      Ještě bych chtěl podotknout že iPod nejen vychází ze slova Pod které se v Kubrickově Odysseji objevuje, ale tvarem připomíná také ten záhadný monolit(však co jiného vykouzlit z hdd). Taky je tu časové spojení, 2001: Vesmírná Odyssea stejně jako Macintosh ad a Orwellův 1984, ale to uz jsem trochu odbočil :)

  • avatar
    29. 03. 2012 (15:12)
    Trvalý odkaz

    Mě by taky ještě zajímalo jak to dopadlo s tou slečnou Siri, podle které se asistentka jmenuje (:

Komentáře nejsou povoleny.