Nový iPad proti pěti vyzyvatelům: komu to více pálí?

Pokud v rukou držíte nový iPad, nemusíte se obávat popálenin, jak hlásají některé bulvární plátky. Nový tablet od Applu není žádná plotýnka vařiče ani topítko při porovnání s konkurencí. Víme to na základě testování.

Samozřejmě jako veškerá jiná elektronika se i iPad zahřívá, pakliže z něj ždímáte maximum. Je to otázka fyziky. Procesory, baterie a podsvícené displeje při používání vytvářejí určité množství tepla.

Server Consumer Reports tento fakt prokázal, když zaznamenal teplotu 46,6 °C na zadním krytu nového iPadu – po zapojení do elektrické sítě a hraní náročné 3D hry Infinity Blade 2 za 45minut. Tato malá výchylka odstartovala velkou debatu na internetu, ale nevysvětluje, zdali se nový iPad zahřívá nad rámec jiných tabletů.

Magazín Wired se tedy vrhnul do hlubší analýzy.

Zaprvé, byl vytvořen scénář podobný měření Consumer Report (ačkoli místo termální kamery se použil termometr). Po dvaceti minutách pořádného hraní Infinity Blades 2 se iPad zahřál na 37,7 °C. Po dalších pětadvaceti minutách (celkově tedy 45min hraní), dosáhl iPad 42,2°C na zadním krytu.

Pak se zrak upřel k ostatním tabletům. Jak si povedou při hraní graficky náročných her? Jelikož Infinity Blade 2 vyšla exkluzivně pouze pro iOS, bylo potřeba vybrat jiný kousek a to nejlépe multiplatformní. Volba padla na Dead Space. Střílečka viděná pohledem první osoby dostupná snad pro všechny tablety na trhu s využitím 3D grafiky.

Rukavice do ringu padla jako prvnímu novému  iPadu. Stejně jako všechny ostatní tablety, iPad vstoupil do kolbiště úplně vychladlý a odpojený ze zásuvky simulujíc běžné užívání. Dead Space se hrál po dobu 30 minut, kdy se iPad začal mírně oteplovat.

Výsledek? Třetí generace iPadu dosáhla 34,4°C v nejteplejším místě (což je pod logem Apple a napravo od něj). To rozhodně není nikterak šílená teplota, abyste jej nemohli držet v rukou a má daleko od alarmujících 46,6°C Consumer Reportu. Dead Space možná neždímá vnitřnosti iPadu naplno, ale stále je 3D hrou pro tablety a rozhodně potrápí tablet více než emailový klient, YouTube nebo Angry Birds.

Takže toto je nový iPad – zahřátí možná cítíte více, ale nijak šíleně. Produkce tepla si nepovšimnete ani při porovnání s ostatními tablety.

ASUS Transformer Prime 37
Kindle Fire 36
BlackBerry Playbook 35,5
New iPad 34,4
iPad 2 34
Acer Iconia Tab A200 32,2

Nejenže nový iPad není ústřední topení, on se ani nevymyká ostatním tabletům. Sice není úplně nejchladnější, ale rozhodně patří do kategorie chladnějších. A co tedy hodnota naměřená Consumer Report? Ani ta vám ruce nespálí, spíše opotí.

Doktor Jeffery DeWeese z Bothin Burn Unit at St. Francis Memorial Hospital v San Franciscu říká, že tato teplota pro dospělého člověka nepředstavuje žádné zvýšené zdravotní riziko.

Na závěr si můžeme říci – nový iPad nijak nevybočuje z řady. Test jasně prokazuje tento fakt při používání v reálných podmínkách. A koneckonců se zahřívá vše: počítače, smartphony a tudíž i tablety.

Budiž teplo. No a co má být.

Zdroj: Wired

15 komentářů: „Nový iPad proti pěti vyzyvatelům: komu to více pálí?

  • avatar
    28. 03. 2012 (08:58)
    Trvalý odkaz

    Měrění proběhlo velice špatně. V tomto testu se měřila pouze závislost tepla na hraní jedné hry, která nejen, že nevyužívá plný výkon nového iPadu, ale na ostatních OS je psaná jinak a hlavně je to jiný OS.

    Jediné správné měření by proběhlo vzít 5 různých tabletů a vyždímat z nich 100% výkon všech komponent po dobu jedné hodiny ve stejné místnosti a pak porovnat teploty.

    Pak by vyšlo najevo, že nový iPad hřeje mnohem víc než ostatní tablety.

    • avatar
      28. 03. 2012 (17:38)
      Trvalý odkaz

      asi jste to špatně četl… psalo se tu o srovnání i o měření při zatížení nejnáročnější app na novém iPadu.. bohužel nikdy to nebude úplně objektivní potože nenajdete srovnatelně náročnou aplikaci pro všechny platformy… ale fakt je ten že se iPad nezahřívá nijak víc než se dalo očekávat…

      • avatar
        29. 03. 2012 (16:33)
        Trvalý odkaz

         omg. Prehrievanie znamena, ze sa mi bude vypinat, mrznut a padat. Stale aj pri hrani najnarocnejsej hre pocas dobijania je menej horuci ako moj HP EliteBook 8540W pri priemernej hre.
        Ked to ma raz neporvnatelne lepsi display a quadcore grafiku, tak asi tam nejake teplo musi vznikat.

    • avatar
      29. 03. 2012 (16:39)
      Trvalý odkaz

       ? takze si zmeriame teplotu oleja BMW M3 ktory toci cez 8000rpm po jazde na okruhu a potom ford fiesta 1.2 po jazde na okreske. A ked bude olej teplejsi v M3, tak ho vyhlasime za predrazeny neporadok, jo? :) super, dobra logika.

      A ked pojdem na BMW M3 90kou po okreske a bude chladnejsi ako fiesta, tak to nie je spravodlive, ved M3 neslo na 100%. No mam dost, ludia rozmyslate?

      Naozajstny problem new iPad moze byt naozaj fakt, ked v nejakej krajine robil marketing na LTE a 4G a pri tom sa tam neda u ziadneho operatora s LTE vyuzit. BTW ak ale v nejakej z tych krajin maju HDSPA+, tak je to stale viac, ako to co, iPad dokaze realne vyuzit pri stahovani suborov

    • avatar
      03. 04. 2012 (11:22)
      Trvalý odkaz

      Mě by zajímalo, jak to víte? Vy jste to takovýmto způsobem již testoval, nebo jenom jak to tak obvykle bývá, to předpokládáte, myslíte si to? Já nový iPad mám a mohu tedy uvedená měření potvrdit. 

  • avatar
    28. 03. 2012 (10:56)
    Trvalý odkaz

    @ChUdY: A jak jste si tak jistě jistý, že nový iPad hřeje více než ostatní? Nějaké takové měření jste prováděl?

  • avatar
    28. 03. 2012 (10:56)
    Trvalý odkaz

    @ChUdY: A jak jste si tak jistě jistý, že nový iPad hřeje více než ostatní? Nějaké takové měření jste prováděl?

  • avatar
    28. 03. 2012 (19:05)
    Trvalý odkaz

    Toto měření mě nijak nezajímá. Zajímá mě měření při obyčejném používání. Nový iPad se za půl hodiny dostane na těch třicet stupňů i při čtení knihy v iBooks, což starý nezahřívalo vůbec.

    • avatar
      29. 03. 2012 (21:47)
      Trvalý odkaz

      Ja mam jine zkusenosti… Me nehreje pri normalnim pouzivani vubec (necitim teplo ani chlad). Kdyz jsem si s tim hral, zjistil jsem ze teplo pri nizkem nastaveni podsviceni temer nedokazu vytvorit. Pokud jsem ale rozjasnil na plno… Pak zacal prijemne hrat i pri beznem pouzivani. Nanastaveni na nizky jas, ani pri rychle praci s grafikou, se nezahreje tolik, jako hreje ten LCD… Oproti Notebookum ale iPad nevi co je to teplo a to i v porovnani se spickou od Apple

    • avatar
      03. 04. 2012 (11:29)
      Trvalý odkaz

      Nepotvrzuji tuto doměnku. Jako skutečný majitel iPad3 i iPad2 ji prostě vyvracím. Po shlédnutí svouhodinového videa teď v neděli v posteli, byla teplota iPad3 v podstatě stejná, jako v momentě, kdy jsem jej zapínal. Rozhodně byla pod teplotou mého těla. Oproti iPad2 je jen lehce vlažnější, ten je naprosto studený, to znamená že hliníkové šasi opravdu cítíte jako studený kov. iPad3 je jen mírně teplejší. A to je celé.

  • avatar
    28. 03. 2012 (20:57)
    Trvalý odkaz

    Zase jste si počkal a uvedl věc na pravou míru, což oceňuji. Ale pokus ze strany masmédií o skutečný Heatgate „nový iPad se PŘEhřívá“ to byl dobrý.
    A líbí se mi přehlednější řazení článků pod sebe.

  • avatar
    28. 03. 2012 (20:57)
    Trvalý odkaz

    Zase jste si počkal a uvedl věc na pravou míru, což oceňuji. Ale pokus ze strany masmédií o skutečný Heatgate „nový iPad se PŘEhřívá“ to byl dobrý.
    A líbí se mi přehlednější řazení článků pod sebe.

  • avatar
    29. 03. 2012 (21:53)
    Trvalý odkaz

    Ano ale….
    s podsvícením naplno a na dobíjecím kabelu se zahřeje jistě kapku víc. Měli všichni stejnou úroveň podsvicení? Co zkusit zapnout ještě 3G?
    Vlastním new iPad tak vím co teplotu nejvíc ovlivňuje ale porovnání s jinými tablety nemám. Teplota se mǔže vyšplhat slušně v krajních extrémních výše jmenovaných případech až nepřijemně, rozhodně se ale nepopálíte nic se nesekne a rozhodně při čtení knihy nebo koukání na film není teplota nijak vysoká ani nepříjemná spíše vlažná než jak jste zvyklý na ne vždy příjemný studený hliník.

    • avatar
      03. 04. 2012 (11:36)
      Trvalý odkaz

      Je to elektřina. Proudová zátěž prostě zahřívá obvody, baterii, display, všechno. Čím vyšší je proudový odběr, tím více se všechny části v proudovém toku zahřívají. To nelze nijak okecat, jen eliminovat chlazením. Jelikož je nový iPad defakto nejvýkonnější iPad vůbec, je zcela logické, že má také největší proudový odběr. Kvůli tomu má také výrazně větší baterii. A to vše se pří opravdové zátěži zahřívá. Nový iPad nemá jinou modernější architekturu CPU ani iOS oproti modelu iPad 2, vše je stejné, takže je logické, že vyšší proudové odběry prostě zvýší teplotu. U konkurence to topí stejně už nyní i když je u nich výkon nižší a display s mají jen s polovičním rozlišením. Se shodným hardwarem by se konkurence nejspíš upekla doopravdy. Mám také oba iPady.

Komentáře nejsou povoleny.