Nový iPad: porovnání s iPadem 2 i Tegrou 3

Nyní, po oficiálním spuštění prodeje nového iPadu, se začínají pomalu objevovat benchmarky porovnávající výkon nového iPadu, iPadu 2 a dalších tabletů.

Server Insanely Great Mac přinesl toto zajímavé video srovnávající jak grafický, tak procesorový výkon nového iPadu, iPadu 2 a původního iPadu.

Redaktoři zjistili, že přidaná síla čtyřjádrové grafiky poskytuje možnost skvěle využít Retina Displeje, avšak její výkon už není tak významný v porovnání s jinými zařízeními. Nesmíme zapomenout, že grafické procesory se musí poprat s čtyřnásobně větším množstvím pixelů než je v iPadu 2, tudíž získáme úžasné vizuální zlepšení, ale počet snímků za sekundu zůstal téměř nezměněn. Benchmarky samozřejmě neodráží plně využití výkonu vývojáři, jenž najdou mezi zařízeními více rozdílů, ale jsou spíše pouhými statistikami surového výkonu.

Mezitím, LaptopMag postavil třetí generaci iPadu proti Tegře 3. Apple podle svého vyjádření na keynote tvrdil, že čip A5X nového iPadu má čtyřnásobně větší grafický výkon než Tegra 3. Podle jednoho z testů, v němž se podařilo najít srovnávací měřítko, se tento výrok potvrdil.

V otázce procesorového výkonu byly výsledky zcela jiné. Tegra se svou čtyřjádrovou procesorovou jednotkou logicky porazila dvoujádro nového iPadu.

Apple se zjevně zaměřil na grafický výkon a ponechal procesorový v podstatě nedotknutý. Okolnosti však jasně ukazují proč – retina displej není rozlišení standardních Android tabletů (1280×800). Podle některých zpráv však připravovaný A6 čip bude obsahovat taktéž čtyřjádrový procesor. Jak tomu bude ve skutečnosti, teprve uvidíme.

[HTML1]

Zdroj: MacRumors