iPhoto pro iOS: fotky na cestách

Představení této aplikace bylo pro mnohé velkým překvapením, které však nepřišlo samo. Dalším překvapením bylo jak provedení této aplikace, tak i možnosti, které přineslo. Stalo se tak to, že uživatelé iPadu dostali k dispozici aplikaci v podstatě funkčně srovnatelnou s její desktopovou verzí.

Na první pohled iPhoto kombinuje vzhled poliček z iBooks s událostmi z Fotografií. Své fotky můžete totiž třídit jak podle Alb, tak i Událostí nebo nový Žurnálů. Základním pohledem jsou Alba, která jsou stylizována do podoby klasických fotoknih. Pokud na některou z nich klepnete, dostanete se do náhledu obsažených fotek.

Zde vidíte v názorném pruhu nejen náhledy všech obsažených fotografií, ale ve zbývající části i fotografii v náhledem označenou. Ovšak ta zde nemusí být sama – stačí pouze tažením označit více fotografií a můžete si třeba čtyři po sobě jdoucí snímky zobrazit v jediné matici pro snadnější výběr té nejlepší z nich. Přímo zde můžete označenou fotografii začít editovat, prohlížet si v ní obsažené informace získané z EXIF dat nebo ji odeslat do jiné aplikace nebo jiného zařízení.

Ano, možnost přímého poslání fotografií do jiného iOS zařízení s iPhoto ve vašem okolí bezdrátově je funkce, která spoustě uživatelů u iOS zařízení doposud chyběla. Pokud jste tak z jiných platforem byly zvyklí na snadné posílání fotek, zde jej máte také.

Překvapivě bohaté jsou možnosti editace a to nejen z pohledu množství obsažených efektů a úprav, ale i z pohledu jejich používání. Všude, kde je to jen trochu možné, se používají doteková gesta. Například položením prstu na displej a jeho tažením nahoru měníte barevnost, tažením do boků pak upravujete expozici. Dokud nevyzkoušíte, neuvěříte.

Navíc aplikace zvládá automatickou detekci horizontu nebo tváří, umí z fotografie vyříznout nechtěný objekt nebo osobu, nastavovat barevné zobrazení a mnoho dalšího.

Zajímavé jsou fotografické žurnály. Jde o funkci, která z vybraných fotek seskládá povedenou webovou stránku a tu publikuje do vašeho iCloud účtu. Tento žurnál, jakýsi váš webový deník, je pak přístupný komukoli prostřednictvím webového prohlížeče.

Aplikace umí pracovat jak s fotkami pořízenými přímo iPadem, tak i s těmi importovanými za vašeho fotaparátu. Poradí se se snímky o rozlišení až 19 megapixelů, které uchovává v původním formátu bez ořezu či zmenšování. Pro jejich import však budete muset iPad dovybavit také externí čtečkou SD karet připojitelnou na Dock konektor, kterou má v nabídce Apple i jeho prodejci.

Vzhledem k možnostem této aplikace je až neuvěřitelná její cena. V App Store ji koupíte za 4,99 dolarů, v přepočtu vás tedy vyjde na nějakých 95 korun. Pro její běh potřebujete alespoň iPad 2 nebo iPhone 4 nebo novější.

13 komentářů: „iPhoto pro iOS: fotky na cestách

  • avatar
    09. 03. 2012 (13:37)
    Trvalý odkaz

    chápu správně, že automatické propojení s iPhotem, které mám na Macu není?

    • avatar
      10. 03. 2012 (16:43)
      Trvalý odkaz

      Propojení s dospělým iPhoto samozřejmě je. Pokud se nespustí automaticky, tak zapnout v předvolbách.

      • avatar
        11. 03. 2012 (20:49)
        Trvalý odkaz

         Ahoj, můžeš mi poradit, jak toto propojení spustit ? Díky, Michal

        • avatar
          11. 03. 2012 (21:17)
          Trvalý odkaz

          Spustit iPhoto-spustit předvolby-záložka Obecné a dole je „Po připojení fotoaparátu otevřít“ tam vybrat iPhoto. Nebo připojit Founa a potom spustit iPhoto a ono se zeptá, zda importovat fotky z founa. Úplně v pravo dole sa dají vybrat akce co dál.

  • avatar
    09. 03. 2012 (15:17)
    Trvalý odkaz

    Ahoj, program je to fajn, ale zatím moc nechápu tu Apple logiku v tomhle směru…

    Máme tady “Obrázky“ v iOS, iPhoto v iOS pak je tu iPhoto v Macu a Aperture v Macu a defakto neexistuje žádná spojitost, resp. propojenost. Když používám Aperture a líbí se mi efekty v iPhoto – mám smůlu, a pod. 

    Myslim, že iPhoto pro iOS je pěkný, ale počkám si na Aperture pro iOS, které snad přinese i nějaký to propojení a větší možnosti pro správu alb.

    • avatar
      09. 03. 2012 (23:46)
      Trvalý odkaz

      Přidávám se :-) Naimportovat RAWy z foťáku do Aperture, sesynchronizovat s iPadem a ve volných chvílích si fotky pěkně editovat na iPadu :-))

  • avatar
    09. 03. 2012 (15:48)
    Trvalý odkaz

    Je skoda, ze tento program neprepojili s PC… Paci sa mi uprava fotiek v iOS, ale preco si nemozem napr. v PC nastavit zlozku(y), ktore mi ma synchronizovat s iPadom? Resp na macu s iPhoto/Aparture?
    Bola by krasa nahrat z fotaku fotky do pocitaca a na iPade si ich pohodlne vytriedit a upravit a synchronizovat s PC…
    Bez synchronizacie pre mna nepouzitelna App… Keby to aspon bolo synchronizovane s iCloud, tak aspon ciastocne by to bolo pouzitelne….

  • avatar
    09. 03. 2012 (15:52)
    Trvalý odkaz

    Má to svůj vlastní balík fotek nahraný do telefonu znovu?

    Nebo to umí používat ty fotky kterých už cca 15 GB mám v prohlížeči fotek?

  • avatar
    09. 03. 2012 (17:47)
    Trvalý odkaz

    Mám dilema,jestli jít do ipadu a nevíte náhodou pane Janečku,zda budou fungovat i na starších generacích,pokud by mě třeba zlákala eventuelní sleva na ip2 ?

    • avatar
      10. 03. 2012 (10:31)
      Trvalý odkaz

      na iPade2 iPhoto funguje v pohode

  • avatar
    10. 03. 2012 (20:04)
    Trvalý odkaz

    Přidám se s dotazem… Když bych nechtěl fotky v počítači synchronizovat s iPadem, abych v tom neměl chaos, a vyberu si pár, které následně přes iTunes dopravím do iPadu… při takové synchronizaci do složky „Obrázky“ si ale fotografie nezachová svou původní velikost. Její následná úprava v iPhoto pro iOS pak ztrácí význam a je degradována na „hraní si s obrázky“, které jsou zmenšené a které již použiju tak maximálně pro Facebook apod. Nebo se pletu?

  • avatar
    11. 03. 2012 (15:07)
    Trvalý odkaz

    Možná něco dělám špatně, ale funguje mi pouze propojení mezi iPhoto na Macu a aplikací obrázky na iPadu a teprve z Obrázků se fotky propojí do iPhoto na iPadu. Takže když nejaké fotky na iPadu upravím v iPhoto musím je přenést do alba fotoaparát (což jde pouze po jedné) v aplikaci Obrázky a odsud do iPhoto na Macu. Nebo přes iTunes rovnou do Macu. Zatím jsou tedy moje pocity dosti rozpačité. Na úpravu super, ale ty přenosy jsou dosti krkolomné.

Komentáře nejsou povoleny.