Apple vyšetřuje úřad FTC kvůli přístupu k osobním údajům

Americký senátor Charles Schumer požádal Federal Trade Commission, aby vyšetřil kauzu ohledně neoprávněného přístupu aplikací k soukromým datům uživatelů. Ze stejného důvodu úřad vyšetřuje i Google a jeho Android.

Kauzu odstartovala aplikace Path, která bez vědomí uživatele nakopírovala celý adresář na servery společnosti, jež ji vytvořila. Tvůrci pružně zareagovali a tuto funkcionalitu pomocí aktualizace učinila jako volitelnou uživatelem. Data na serverech byla promazána. Apple však čelí otázce, jak je možné, že tato aplikace prošla kontrolou. Samotné licenční ujednání a pravidla pro vývoj aplikací na iOS přitom takovéto chování zakazují.

Uživatelé se začali obávat o svá soukromá data – a to i fotografie a dokumenty. Ačkoli Apple přímo vylučuje, že aplikace provádějící manipulace s tímto druhem dat v App Store nenajdete, bylo započato překontrolování již nahraných aplikací.

V případě Google a jeho Androidu je situace mnohem vážnější. Díky téměř nulové kontrole Android Marketu se aplikací pracujících s Vašimi daty vyskytuje velké množství. Uživatelé chytrých telefonů s Androidem jsou tak v reálném nebezpečí. Proto se FTC rozhodlo posvítit na Google.

„Když si uděláte soukromou fotku v telefonu, rozhodně by taková měla zůstat – soukromá,“ řekl senátor Schummer tisku. „Vývojáři aplikací mají povinnost chránit soukromá data uživatelů a nedovolit neoprávněnou manipulaci a distribuci těchto dat bez souhlasu spotřebitelů.“

Apple v současné době plánuje vydat aktualizaci, jež zabrání neoprávněnému přístupu k soukromým datům.

Není to poprvé, kdy Apple čelí vyšetřování FTC – vzpomeňme na postarší kauzu se zaměřováním GPS pozice v iPhonech.

 

Jeden myslel na “Apple vyšetřuje úřad FTC kvůli přístupu k osobním údajům

  • avatar
    07. 03. 2012 (20:23)
    Trvalý odkaz

    Asi lidský faktor při schvalování a pan senátor si tedˇ honí politické body před voliči.

Komentáře nejsou povoleny.