Apple novinky: 11. týden [2012]

Co zajímavého se událo v jedenáctém týdnu roku 2012? Podívejte se na výběr událostí.

Třetí generace Apple TV má 512MB RAM

Nová generace Apple TV obsahuje 512MB RAM čili hodnotu stejnou jako iPad 2. K překvapení mnohých však neobsahuje stejný procesor použitý v novém iPadu, ale jedno-jádrovou variantu A5 čipu. Změny se nedotkla ani 8GB Flash paměť. V zařízení můžeme dále nalézt druhou anténu, avšak se zatím nepodařilo zjistit zda-li výrazně ovlivňuje příjem Wifi a Bluetooth. Podle vnitřních kódů jsou Apple TV vyráběny od sedmého týdne letošního roku.

OS X Mountain Lion obsahuje kontrolu přístupu aplikací

Pokud aplikace přistupuje k citlivým datům, například kontaktům, vyvolá operační systém Mountain Lion dodatečný dialog o potvrzení přístupových práv. Jedná se zřejmě o reakci na nedávné kauzy s únikem citlivých dat v iOS a sjednocování ochrany přístupu.

Vývojáři obdrželi OS X Mountain Lion Developer Preview 2

V uplynulém týdnu dostali vývojáři k dispozici nové sestavení Mountain Liona. Přináší například synchronizaci tabů otevřených v Safari pomocí iCloud – synchronizace funguje napříč všemi zařízeními. Jestliže na iPadu otevřete článek v tabu, díky iCloudu se vám otevře také v desktopovém Safari. Apple také popisuje hlubší integraci cloudové služby do celého systému. Datum uvedené nové kočkovité šelmy je očekáváno na pozdní léto.

Součástky nové iPadu pod hledáčkem

Díky serveru iFixit víme, že Apple používá v novém iPadu stejnou kameru jako iPhone 4. Apple tedy používá osvědčené součástky ve více zařízeních. Není tomu poprvé – kamerka z iPodu Nano se objevila například v iPadu 2. Dále bylo zjištěno, že nové grafické procesory třetí generace iPadu zabírají podstatně větší plochu, než se očekávalo. Pravděpodobně to je způsobeno 45nm výrobním procesem. Zajímavostí také je, že čip dodává konkurenční Samsung (procesorová divize). Ačkoli tedy Apple vede se Samsungem válku, na spolupráci různých divizí to zřejmě nemá až takový vliv.

Přijde nová generace MacBooků Pro?

Po nedávné zprávě o možné výrobě 15“ varianty MacBooku Air zde máme další – Apple prý připracuje nové 13“ a 15“ MacBooky Pro s výrazně tenším profilem a bez DVD Mechanik. Dokonce nová generace se již má nacházet ve stavu výroby. 17“ model by měl přijít na podzim a uzavřít modernizační proces celé řady.

Nový iPad v první vlně zemí sklízí úspěch

16. března si zákazníci v první vlně zemí mohli zakoupit svůj vytoužený iPad. Opět se objevily fronty čekajících zákazníků, avšak Apple v naprosté většině zvládl vše organizačně a ke spokojenosti zákazníků. V mnoha zemích se hlásí vyprodáno a čekací doby na nový iPad jsou kolem tří týdnů.

Videohovory FaceTime stále nelze provozovat přes mobilní sítě

S příchodem nového iPadu připraveného na mobilní sítě čtvrté generace – LTE, se očekávalo odemčení možnosti volat si přes FaceTime i v mobilních sítích. Rychlosti LTE a odezva jsou na výborné úrovni a rovnají se klidně i optické kabeláži. Z jistého důvodu však Apple zamknul možnost volání pouze pro Wifi. Můžeme jen dohadovat, zdali si tento postup nevyžádali samotní operátoři, aby sítě nebyly zbytečně přetížené nebo zdali zasáhl jiný nám neznámý faktor.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v testu

4 komentáře: „Apple novinky: 11. týden [2012]

  • avatar
    19. 03. 2012 (14:22)
    Trvalý odkaz

    pokud vim tak novy ipad ma GB operacni pameti a ne 512MB.

  • avatar
    19. 03. 2012 (15:54)
    Trvalý odkaz

    Tak to sorry, ale hned na začátek napsat dvě takový blbsoti ? iPad 3rd má 1GB RAM a iPhone 4S má dvoujádrovou variantu A5. Nová Apple TV nemá operační pamět jako nový iPad ani stejný A5 chip jako iPhone 4S.

    PETR ŠKUTA promiň, ale sem by jsi opravdu neměl psát.

Komentáře nejsou povoleny.