Apple bude vyplácet dividendy i odkupovat akcie

Apple během včerejšího odpoledne zveřejnil záznam hovoru, ze kterého je patrné co má nejhodnotnější společnost světa v plánu s hotovostí takřka 100 miliard dolarů.

Podle tiskové zprávy zahájí společnost vyplácení dividend a také zpětný odkup akcií. S programem, který vyhoví požadavkům investorů začne Apple ještě tento rok. Podle prohlášení představenstva začne Apple vyplácet dividenda ve výši 2,65 dolaru za akcii ještě ve čtvrtém čtvrtletí fiskálního roku 2012 (ten začíná 1. července 2012).

Představenstvo navíc schválilo uvolnění 10 miliard dolarů na zpětný odkup akcií, který Apple zahájí ve fiskálním roce 2013 (od 30. září 2012). Odkup by měl probíhat tři roky s cílem minimalizovat dopad jejich dělení na menší balíčky kvůli rozdělování mezi zaměstnance.

„Použili jsme část naší hotovosti, abychom zainvestovali do našeho podnikání v mnoha odvětvích. Od výzkumu a vývoje, přes nové akvizice, vybudování infrastruktury až po otevření nových obchodů Apple Store. Výsledky těchto investic se v budoucnu určitě projeví.“ řekl Tim Cook, generální ředitel společnosti Apple. „I s těmito investicemi máme stále dostatek prostoru a hotovosti na podporu našeho podnikání. Takže jsme se rozhodli vyplácet dividenda a zpětně odkoupit naše akcie. “

„Kombinací dividend a zpětného odkupu akcií očekáváme využití zhruba 45 miliad dolarů z naší hotovosti ve třech letech, během nichž program poběží.“ řekl Peter Oppenheimer, finanční ředitel společnosti Apple. „Pevně věříme v naši budoucnost a vidíme před sebou ohromné možnosti.“

Apple až dosud používal model, který preferoval Steve Jobs po svém návratu do firmy. Jeho podstatou bylo znovu investovat peníze, které společnost vydělá. Tímto si Apple zajistil potřebný kapitál, který mohl posléze využít.