Nástupcem Mac OS X Lion bude Mountain Lion, první verzi mají vývojáři

Apple dnes předal vývojářům příští verzi operačního systému Mac OS X Mountain Lion, který na konci léta letošního roku nahradí současný Mac OS X Lion a přinese více než 100 nových funkcí.

Mac OS X 10.8 Mountain Lion (Horský Lev, protože zoologicky správný překlad „Puma“ nelze z historických důvodů možné použít) přinese podle informací společnosti Apple nejpopulárnější aplikace z iPadu na stolní počítače Mac a zrychluje inovace operačního systému. Mezi novinkami budou Messages (Zprávy), Notes (Poznámky), Reminders (Připomínky) i Game Center. Mac OS X tak dostane také notifikační centrum, integrovaný Twitter přímo do operačního systému a funkci AirPlay Mirroring.

Ano, vidíte správně – z našich Maců se ještě více stanou iPady, než tomu bylo doposud. Zdá se, že Apple zcela jasně míří směrem mimo klasické desktopové prostředí osobních počítačů.

Mountain Lion přijde s vestavěnou podporou pro iCloud nejen v systému, ale i v jednotlivých aplikacích. O bezpečnost se bude starat systém Gatekeeper, což podle dostupných informací bude rezidentní antivirová ochrana omezení spouštění aplikací dle zdrojů přímo od Applu.

Mountain Lion je registrovaným vývojářům k dispozici od dnešního dne, finální verze bude k dispozici k zakoupení v Mac App Store pro každého na konci léta letošního roku. Podrobnější informace v češtině čekejte v následujících dnech. Specializovanou stránku přímo od Apple najdete zde, tiskovou zprávu v angličtině zde.

 

17 komentářů: „Nástupcem Mac OS X Lion bude Mountain Lion, první verzi mají vývojáři

  • avatar
    16. 02. 2012 (14:06)
    Trvalý odkaz

    Apple Developer:  We’ll be back soon. Jakmile me tam pusti, stahuju Mountain Liona :)

  • avatar
    16. 02. 2012 (14:14)
    Trvalý odkaz

    Mountain Lion je Puma, ty „Horskej lve“…

    • avatar
      16. 02. 2012 (14:16)
      Trvalý odkaz

      Jistě, ale Mac OS X Puma jako oficiální název již byl použit. Proto je – a Apple ve všech českých materiálech bude takto postupovat – použit doslovný překlad….

      • avatar
        17. 02. 2012 (16:44)
        Trvalý odkaz

        Myslím si, že Puma byl pouze neoficiální název, který se nikde v materiálech nepoužíval. Schválně, otázka do publika: Puma byla která verze? 10.0 nebo 10.1? A už vůbec se nepoužívala na české půdě. Takže název „puma“ bych klidně používal. Spíše než „horský lev“, protože to je něco jako vlkodlak. Neexistuje. ;-)

  • avatar
    16. 02. 2012 (15:24)
    Trvalý odkaz

    Takze za rok a neco novy system… hmmm ale dneska neni april.
    Jako moc se mi to nelibi…

    • avatar
      16. 02. 2012 (15:36)
      Trvalý odkaz

      Ono to reálně není za rok a něco, ale přesně za rok. Také se mi to moc nelíbí, navíc ty změny vypadají jako kosmetického rázu a reprezentují „jen“ přidání několika více-méně samostatných aplikací?

  • avatar
    16. 02. 2012 (16:14)
    Trvalý odkaz

    Měli by to spíše vydat jako bezplatnou aktualizaci. Budete updatovat?

  • avatar
    16. 02. 2012 (16:40)
    Trvalý odkaz

    inspired by iPad… tak to mně děsí :-( Jak už bylo předpovídáno Apple spěje k telefonizaci desktopu z čehoš mi je smutno :-( To vědět v době přechodu z woken na Jabko, dotunil bych zase svoje starý XPčka a na celej switch se tenkrát vybod. Očekávam že 10.9 jakožto třeba velehorskej lev už nemusí obsahovat potřebu myši nebo klávesnice k ovládání.

  • avatar
    16. 02. 2012 (16:51)
    Trvalý odkaz

    Hmm tak rychle nový systém a se samými blbostmi. Vědět to loni tak si macbook nekoupím a začnu se vracet zase k linuxu :-(

  • avatar
    16. 02. 2012 (17:04)
    Trvalý odkaz

    No, mě to spíš přijde, jako dotažení 10.7 původní podoby – tedy v tom smyslu, že původně měl 10.7 obsahovat všechno včetně Messages (apod. z aktuální podoby 10.8), ale nestihlo by se to vydat před smrtí Steva (který moc dobře věděl, kolik má času).

  • avatar
    16. 02. 2012 (19:58)
    Trvalý odkaz

    GateKeeper není rezidentní antivirová ochrana. Bude pouze kontrolovat původ instalovaných aplikací. Uživatel si sám zvolí že tří možných nastavení. 1. Pouze aplikace z AppStore, 2. Aplikace z AppStore nebo aplikace odkudkoliv opatřené digitálním podpisem Applu (ten bude moct vývojář zdarma získat, ale Apple je bude moci zablokovat, když se zjistí, že vývojář šíří třeba malware), 3. Možnost instalace čehokoliv (stejné jako doposud).

    • avatar
      16. 02. 2012 (20:02)
      Trvalý odkaz

      Díky za doplnění, v hlavním článku je to již rozepsáno správně – z prvních informací ještě před vydáním samotné tiskové zprávy to podle informací z Applu vyznívalo spíše takhle…

  • avatar
    16. 02. 2012 (20:07)
    Trvalý odkaz

    Největší novinka inspirovaná iOS je, že podle Applu přechází OS X na stejný roční cyklus updatů. Podle mě bude cena pouze symbolická, možná i nulová.

  • avatar
    16. 02. 2012 (20:55)
    Trvalý odkaz

    Tak jsem právě aktualizoval MBP na Dev verzi. Několik postřehů:

    – Aktualizace systému se děje přes Mac App Store
    – Funguje Exposé (ale to bude spíš chyba než vlastnost- V Launchpadu přibylo vyhledávání- AirPlay buď nefunguje, nebo se mi ho nepodařilo zprovoznit

  • avatar
    17. 02. 2012 (00:21)
    Trvalý odkaz

    Špatná zpráva pro kohokoli, kdo si s Macem jenom nehraje… Stupidizace na postupu (viz. Mac OS X Lion Rádobyserver) … Takže to zase budou půl roku patchovat, aby to pak konečně jakž takž chodilo s polovinou skutečně užitečných funkcí oproti předchozí verzi? Co mi to, sakra, jenom připomíná? … Jo… Vím… Docela jinou firmu, v jiném čase… :(((

  • avatar
    20. 02. 2012 (14:02)
    Trvalý odkaz

    Nevím jak komu, ale mě se tyto změny zamlouvají. Přesně tohle jsem očekával už od Liona. A jelikož se nemůžu dočkat, mám dotaz.
    Je rozumné si instalovat developer preview jako hlavní OS a je možné ho běžně používat nebo je to totální hovadina? (Proč?)

Komentáře nejsou povoleny.