Avid Studio: konkurence pro mobilní iMovie

Až doposud bylo iMovie ve verzi pro iOS nejlepším střihovým nástrojem pro jablečné tablety. Nové Studio od společnosti Avid však nastavuje novou laťku.

Společnost Avid patří mezi známé výrobce střihových aplikací, avšak doposud se zaměřovala především na klasické počítače. Pokud máte zkušenost s úpravou videa na systému Windows, jistě jste se s jejich aplikací Avid Studio již setkali. Ta nyní přichází také ve verzi pro tablety se systémem iOS.

A nutno říci, že jde o verzi velmi povedenou. Již po samotném spuštění aplikace máte pocit, že pracujete s plnohodnotnou stolní aplikací a nikoli s ořezanou mobilní verzí. Uživatelské rozhraní je standardní – tedy ve spodní polovině obrazovky vidíte časovou osu s scénářovou liní a trojicí zvukových stop, v horní polovině pak vidíte náhledové okno a sekci s prvky videa.

Zde můžete volit videa, fotografie, hudbu (vše z interního úložiště iPadu), ale i přechody, titulky a grafické montáže. Všechny disponují živým náhledem a snadno se konfigurují.

[HTML1]

Prvky se do časové osy umísťují prostým tažením a celé rozhraní aplikace je svižné. Na testovaném iPadu 2 si poradila aplikace i s živými náhledy náročnějších efektů, i když upozorňovala, že pro zobrazení v plné kvalitě je nutné nechat tyto ručně vyrenderovat. Vytvářený klip tak můžete prohlížet nejen v náhledovém okénku, ale i v celé obrazovce.

Možnosti exportu videa zahrnují rozlišení 480p, 540p a 720p a umožní export videosouboru do vnitřní galerie iPadu, odeslání emailem, odeslání na Facebook nebo YouTube a také export do stolní aplikace Avid Studio pro PC. Tento export lze provést jak prostřednictvím aplikace iTunes, tak i bezdrátově přes iCloud úložiště. Na svém počítači pak můžete s projektem dále pracovat.

Již po krátkém použití přijdete na to, že Avid Studio nabízí ve srovnání s iMovie daleko více možností pro střih a úpravy finálního videa. Lepší jsou možnosti ořezu jednotlivých klipů, jejich přesného zarovnání, prolínání obsahu, více zvukových stop i titulků. Zkrátka Avid Studio je aplikace, se kterou můžete na cestě stříhat opravdu profi vypadající videa.

Aplikace: Avid Studio

Cena: 3,99 Eur
Verze iOS: 5.0 nebo vyšší
Hodnocení: 5/5

5 komentářů: „Avid Studio: konkurence pro mobilní iMovie

  • avatar
    04. 02. 2012 (00:26)
    Trvalý odkaz

    Podle reviews na iTunes to na iPad 1 je nepoužitelné kvůli opakovaným pádům. Škoda, že jste to testli jen tak z rychlíku na iPad 2.

      • avatar
        05. 02. 2012 (12:56)
        Trvalý odkaz

        Jak je možné že vám to nepadá? Bez iOS5? Nebo co je to za záhadu?

        • avatar
          05. 02. 2012 (17:39)
          Trvalý odkaz

          Tak jsem to dnes trochu víc trápil a spadne mi to až při exportu do 720p, 480p jede v pohodě. Před spuštěním ukončím všechny běžící aplikace?

          • avatar
            05. 02. 2012 (19:22)
            Trvalý odkaz

            To já taky i to restartuju vypnul jsem většinu z iCloudu a padá a padá hlavně když má renderovat. A to nedávám už video, ale delám to jen z fotek. Je to o nervy.

Komentáře nejsou povoleny.