Je na čase nahradit původní iPad?

Když Apple představil nový iPad 2, kladlo si mnoho uživatelů první verze otázku, zda se jim vyplatí na tuto novinku přejít. A většina z nich neměla důvod k přechodu žádný. Je však na čase tento náhled přehodnotit.

Novější iPad 2 totiž z pohledu uživatele, pokud tedy pomineme mírně pozměněný vzhled, nenabízel příliš mnoho rozdílů: v podstatě šlo pouze o přidání rychlejšího procesoru a dvojice kamer.

Kamery nebyly u iPadu pro tyto uživatele žádným důvodem a vyšší rychlost byla sice lákavá, avšak rychlost starého iPadu uživatele v ničem nelimitovala. Takové závěry jsme psali v tehdejších recenzích novinky.

Jenže nyní jsme o rok později a rozdíly mezi oběma modely se stále více prohlubují. A hlavním důvodem, proč nyní mnoho uživatelů původního iPadu nad výměnou přemýšlí, jsou samotné aplikace a jejich vývojáři.

Nový iPad totiž dal vývojářům do ruky nejen o poznání rychlejší procesor, ale – a to je to hlavní – dvojnásobek operační paměti. A velmi rychle se naučili těchto benefitů využívat, čímž majitelům původního modelu znepříjemňují život.

Co se vlastně děje? Svou část viny nese na všem také Apple, který do aktuální verze operačního systému iOS 5.x přidala mnoho funkcí, které běží na pozadí (synchronizace s iCloud, notifikace na pozadí) a ukrajují stále více operační paměti. Té pak pro samotné aplikace zbývá výrazně méně, než dříve.

A hlavní hardwarový rozdíl mezi procesory Apple A4 (iPad) a Apple A5 (iPad 2), o kterém se příliš nemluví, je velikost operační paměti. Zatímco nový iPad 2 nabídne 512 MB operační paměti, starší iPad má k dispozici paměti polovinu, tedy 256 MB. A toto množství je pro moderní aplikace a hry odladěné na iPadu 2 nedostatečné, jak můžete vidět na následujících grafech:

Jak je to s iPady a pamětí

iPad 1 s operačním systémem iOS 4.2 po restartu nabízel aplikacím přibližně 100 MB volné a 120 MB využitelné paměti:

iPad 1 s operačním systémem iOS 5 po restartu nabídne aplikacím přibližně 50 MB volné paměti a 75 MB využitelné paměti:

iPad 2 s operačním systémem iOS  5 po restartu nabídne aplikacím přibližně 280 MB volné a 300 MB použitelné paměti:

Uživatelé původního iPadu s posledním iOS to znají velmi dobře a je to často vidět také v připomínkách v App Store (naposled například u aplikace Avid Studio, o které jsme psali v pátek). Stále větší množství aplikací již po instalaci nefunguje a padá hned po spuštění, nebo padají až v průběhu používání při snaze vyvolat některou z náročnějších funkcí. Jiné aplikace pak sice fungují, ale spadnou například až ve chvíli, kdy vám přijde email nebo nová notifikace.

Jak z tohoto ven? Jediným stoprocentně funkčním řešením je náhrada iPadu novým modelem (i když je spíše zajímavější to chvíli vydržet a počkat na připravovaný iPad 3). Můžete sice používat dočasná řešení, jako ne například:

  • restart iPadu a ukončení všech aplikací běžících na pozadí včetně aplikace Mail
  • návrat zpět ke starší verzi operačního systému (ovšem přijdete o vychytávky iOS 5 a možnost spouštět mnoho nových aplikací)
  • vystačit si se staršími verzemi aplikací, které se do operační paměti „vejdou”
  • provést jailbreak a zakázat běh aplikací na pozadí

Až tedy na iPadu 1 narazíte na aplikaci, která padá a ostatním na nové verzi funguje bez problémů, budete vědět, kde je zakopaný pes. A ve většině případů není ani důvod spílat autorům v diskusi pod aplikací – ti totiž u většiny náročných aplikací nebo her dokáží jen velmi těžko svou aplikaci ořezat tak, aby se v malém množství volné paměti bezpečně otočila. A svůj díl viny nese také Apple, jehož iOS 5 snižuje množství dostupné paměti pro aplikace ve srovnání se starší verzi o dobrou polovinu.

Otázkou pak zůstává, zda je od nich správné nabízet tyto své aplikace také pro starší iPady a jestli nejít cestou Applu, který svou střihovou aplikaci iMovie instalovat na původní iPad nedovolí. A troufnu si tvrdit, že množství aplikací určených výhradně pro nové iPady 2 neustále přibývá.

Takže shrnuto a podtrženo: původní iPad je stále dobrý tablet, jen ty nové pokročilé aplikace již ke svému běhu potřebují více operačního prostoru, než jim dokáže poskytnout.

 Upřesnění závěrem: testy využití paměti byly prováděny na zcela čistých tabletech s jedinou doinstalovanou aplikací Activity Monitor Touch.

24 komentářů: „Je na čase nahradit původní iPad?

  • avatar
    04. 02. 2012 (18:10)
    Trvalý odkaz

    provést jailbreak a zakázat běh aplikací na pozadí…
    Ako sa volá tá app?

    • avatar
      04. 02. 2012 (18:42)
      Trvalý odkaz

      O žádné App nevím, dělá se tak přímou editací příslušného .plist souboru dle konkrétního modelu v /private/var/mobile

  • avatar
    04. 02. 2012 (18:14)
    Trvalý odkaz

    U mého iPodu Touch 4. Gen také pociťuji zpomalení a hlavně kvůli novému iOS. Jak jste na tom Vy? 

  • avatar
    05. 02. 2012 (04:28)
    Trvalý odkaz

    Tak ted jsem to same udelal iP 4S a s hruzou jsem zjistil, ze mam jen 50MB free. :( co mi tam tak asi muze bezet?

      • avatar
        05. 02. 2012 (10:41)
        Trvalý odkaz

        To je v poradku, wired cast pameti muze byt kdykoliv uvolnena. bere to tak ze je lepsi mit plnou pamet nez prazdnou, to pak je neco nevyuzito a platite luxus  nevyuzite pameti. iOS a OSX resp. BSD based systemy proto se snazi stale pamet vyuzit naplno, akorat je oznacena jako active (nutne potrebna pamet aplikaci, inacative – data pred chvili pouzivana ale nejsou prave potrebne, a wired jsou data a knihovny ktere byly pocas behu aplikace pouzity, ale nebyli jeste z pameti odstraneny ponevac je sance ze se jeste budou pouzivat. kdyz ale je treba vice active pameti tak se wired zacne redukovat.

        • avatar
          05. 02. 2012 (16:49)
          Trvalý odkaz

          Wired urcite neni cast pameti, ktera muze byt kdykoli uvolnena, to si pletes s Inactive.

  • avatar
    05. 02. 2012 (07:54)
    Trvalý odkaz

    Neprehanel bych to a zbytecne uzivatele nestrasil, vse funguje jak ma. Problem s pameti? Pokud ji nesledujete tak ani o ni nevite. Ze neco spadne? Tak to si vyvojari sami kakaj do bot a pripravuji se o dost velky trh. Ze jsou aplikace ktere ksou jen pro ipad2 ano jsou vetsina vyzaduje kameru, kterou ipad1 nema. Ze jsou aplikace respektive hry ktere spustite jen na ipadu2? Ano, spocitate je na prstech jedne ruky, tolik zas jich proste neni a ani co bych si sam eventualne zahral.. ta kvalita me zas tak nepresvedcuje abych kvuli tomu delal zasadni rozhodnuti zmenit hardweare, jestli si koupim noveho ipada, ano koupim ale ne nazaklade tohoto hloupeho clanku :-) Lidi piste lepsi clanky, ktere neco nauci a ne takove blbosti

    • avatar
      05. 02. 2012 (11:57)
      Trvalý odkaz

      Hloupý jsi ty. Článek je naprosto k věci a neznalým osvětluje příčinu pádů, která je na iPadu1 čím dál častější s použitím nových app. Škoda té menší paměti jinak by fungoval ještě dlouho spolehlivě, ale zase je dobré současně urychlit a dát iPadu větší možnosti. Myslím že 2 roky životnost je slušná a na běžné věci ještě dlouho poslouží.

      • avatar
        05. 02. 2012 (13:32)
        Trvalý odkaz

        A můžeš mi tedy prozradit jaké aplikace chdí na iP2 a na iP1 ne? Osobně vím jen o Machinarium, kde to vývojáři jasně uvádějí. Osobně žádné padaní aplikací na iP1 nepozoruji. Tedy souhlasím s 13work. Jen se zase zapláclo místo nesmyslem, bezvětšího významu.

        • avatar
          05. 02. 2012 (17:42)
          Trvalý odkaz

          Z her testovaných v tomto týdnu jsem narazil například na Spaced Away, u kterého je uvedeno pouze pro iPad 2. Pokud sledujete nově přidávané aplikace a především hry, podobných se objevuje stále více (a za půl roku po uvedení dalšího iPadu bude situace ještě horší, troufám si odhadnout)…

        • avatar
          06. 02. 2012 (14:19)
          Trvalý odkaz

          Já ti ještě přidám většinu foto editorů(protože se zabývám fotografií) ty na iPad2 nabizí výce možností s většími formáty fotografií. Na iPad1 je většinou maximum na 8MPx já pouziju i 15MPx kde má fotka v průměru 10MB. Řeší se to potom různými vychytávkami bez plného náhledu nebo to nelze v real. čase. Zakže to není o tom že vždy ta app je jen pro 2 ale to že je omezena funkčne a ne jen kvůli absenci kamery.On i internetový prohlížeč pobeží lépe s otevřením více záložek.

        • avatar
          06. 02. 2012 (17:33)
          Trvalý odkaz

          Mě padá úplně běžně Safari, nebo Facebook a i jiné. A to i po restartu, vyčištění Safari apod.

  • avatar
    05. 02. 2012 (13:38)
    Trvalý odkaz

    Nedavno jsem zkousel na svem iPad(u) prejit z iOS 4.3 na iOS 4.3.3 a iTunes mi hlasi

    „this device isn’t eligible for the requested build“

    Jak tedy chcete udelat:

    „návrat zpět ke starší verzi operačního systému“ Bez Jailbrake?

    • avatar
      05. 02. 2012 (13:45)
      Trvalý odkaz

      Bez JB to není myslím možné.

    • avatar
      05. 02. 2012 (18:04)
      Trvalý odkaz

      Ano, jde to bez jailbreake. Je třeba sice použít nástroj používaný běžně pro jailbrake (abyste obešel ověření v iTunes a použijete jej pouze pro zavedení staršího systému), ale nemusíte na firmware jailbrake vůbec aplikovat a získáte naprosto panenský operační systém bez jakéhokoli JB… 

    • avatar
      06. 02. 2012 (17:28)
      Trvalý odkaz

      takhle to nefunguje. na „downgrade“ firmwaru, tzn. z novějšího na starší je potřeba mít tzv. SHSH blobs. apple totiž po vydání nového fw začne blokovat restore na starší fw. na to jsou právě blobs, které „oblbnou“ itunes a apple servery. shsh blobs se udělají např. přes program redsn0w od Dev-teamu. blobs s UDID číslem přístroje se pak nahrají na server cydie, odkud už je možné udělat restore na ten starší firmware, na který jste shsh zálohy udělali. pokaždé když vyjde nový fw, tak na něj zálohy hned udělam.
      hledejte na googlu, je toho plný internet.

  • avatar
    05. 02. 2012 (15:26)
    Trvalý odkaz

    To je hodně zvláštní a Apple tim ukazuje kde mu jsou uživatelé (u p…e). U takhle uzavřený platformy právě očekávam to že aplikace poběží tam kde jí můžu nainstalovat a spustit. Že poběží pomalejš nebo nebudou přístupný funkce který třeba chtěji nepřitomnu kameru OK. Ale aby šel nainstalovat program kterej z jakýhokoliv důvodu spadne, to je podle mně  průšvih a Apple by si to ve svý buzeraci (jak vývojářů tak uživatelů) neměl dovolit. Program kterej padá z nedostatku paměti by neměl jít nainstalovat na zařízení který jí nemaji dostatek. 

  • avatar
    06. 02. 2012 (22:04)
    Trvalý odkaz

    Co omezit spotlight? Pomůže to? U Maca jo, ne?

  • avatar
    07. 02. 2012 (08:20)
    Trvalý odkaz

    iPad 1 na iOS 5 má RAM pro aplikace něco přes 100 MB. Smozřejmě že aplikace padají kvůli nedostatku RAM, ale volný RAMky je víc než se píše v článku.

  • avatar
    07. 02. 2012 (09:07)
    Trvalý odkaz

    Vláďo, ty grafy jsou sice hezké, bohužel nic, ale vůbec nic v případě iPadu 1 nevypovídají.

    Ano nové funkce iOS 5 zabírají paměť, ale to neznamená, že paměť nemůže být později k dispozici. Systém může, a v praxi to také dělá, požádat aplikace přes zprávu applicationDidReceiveMemoryWarning: o ovolnění pamětí. Apple aplikace to skutečně dělají. Ostatní se takto chovat nemusejí (je to volitelná metoda), ale pak je může systém zlikvidovat sám.

    Systém má také možnost uvolnit Wired paměť, což také skutečně dělá. Blíže to popisuje sám Apple třeba zde: https://developer.apple.com/library/ios/#documentation/Performance/Conceptual/ManagingMemory/Articles/AboutMemory.html#//apple_ref/doc/uid/20001880-99714-TPXREF106
    Je to dost nevhodné zjednodušení, které navíc přenáší vinu tam, kde zřejmě vůbec není, nebo je, ale naprosto zanedbatelná.

Komentáře nejsou povoleny.