Apple novinky [závěr roku 2011]

Zajímá vás, co zajímavého se stalo ve světě Apple v posledních dvou týdnech roku 2011? Pojďme se podívat, co zajímavého nám mezivánoční období přineslo.

Mobilní Safari spuštěno na Apple TV 2

Dvojice iOS vývojář dokázala v minulém týdnu přinutit upravený přehrávač Apple TV 2 spustit mobilní verzi prohlížeče Safari ve verzi známé z iPadu. Použita byla Apple TV otevřená pomocí jailbreak postupu, která dovolila nainstalovat speciální verzi domovské obrazovky, která se poté stará o start iOS aplikací v plné rozlišení. Ne vše je ještě stoprocentní, ale vývoj se v posledních dnech skutečně velmi zrychluje a podporuje stále více aplikací.

[HTML1]

[HTML2]

Díky tomu, že Apple TV 2 používá stejný procesor, jaký najdeme například v prvním iPadu nebo iPhonu 4, je teoreticky schopna provozovat většinu iOS aplikací určených pro tuto platformu.

Jonathan Ive vyznamenán

Dvorní designer jablečných produktů, který pracuje v Applu od roku 1992, byl podle informací BBC ve své domovině vyznamenán.  Jonathan Ive získal titul Knight Commander of the British Empire. Toto britské vyznamenání, které se do češtiny překládá jako Řád britského impéria, který založil 4. června 1917 král Jiří V. jako všeobecný záslužný řád pro civilní osoby, v roce 1918 pak byla přidána vojenská skupina určená důstojníkům za zásluhy v míru.

Odznakem je pozlacený šedě smaltovaný pisánský kříž. V kulatém středu jsou hlavy Jiřího V. a královny Marie, hledící doleva, obklopené červenofialovým prstencem s heslem FOR GOD AND THE EMPIRE (Pro Boha a říši). Kříž je zavěšen na koruně. Řetěz je nošen při slavnostních příležitostech k tmavorůžovému plášti s vyšitou hvězdou na levé straně.

Na základě tohoto vyznamenání se může Jonathan Ive titulovat Sir Jonathan, protože mu bylo uděleno druhý nejvyšší podruh tohoto vyznamenán, a sice KBE.

Objevila se fotka Retina displeje pro iPad 3?

Internetem počala kolovat fotografie ukazující dva displeje. Oba mají úhlopříčku 9,7 palce, která je pro iPad specifická, přičemž ten v horní části fotografie je skutečně displejem ze současného iPadu 2. Lze tak jen spekulovat, zda je na nižší pozici skutečně Retina displej pro připravovanou třetí verzi, protože bez snímků z mikroskopu není možné rozlišení přesně určit. Jistým vodítkem tak může být počet datových plochých kabelů, které jsou u nového displeje tři, namísto dvou použitých nyní.

iPad možná dostane technologii rozpoznávání obličeje

Je možné, že jsme opět o krůček blíže k multiuživatelskému využití iPadu. iPad je totiž zařízení, které velmi často používá více uživatelů a tak by u něj existence této podpory byla více než logická. Jeden z patentů Apple se zaměřuje právě na osobní přizpůsobení iPadu pro konkrétního uživatele v souvislosti s rozpoznáním jeho obličeje mimo obligátního zabezpečení.

Foxconn a Sharp budou zřejmě vyrábět jablečnou televizi iTV

Podle prozatím dostupných informací se zdá stále více pravděpodobné, že Apple skutečně připravuje vlastní televizní přijímač. Zařízení prozatím zvané iTV se má vyrábět v úhlopříčkách 32 a 37 a bude postaveno okolo stávající iTunes infrastruktury a počítá se, že hlavním ovládacím rozhraním bude Siri. Podle informací serveru Digitimes by měl televizi kompletovat Foxconn (společnost provádějící v současnosti kompletaci většiny současných Apple produktů), dodavatelem klíčových komponent by měl být Sharp. Datum uvedení na trh není znám.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v testu