Služba iTunes Match dostupná i v Česku

Jednou z mohutně propagovaných služeb při spuštění služby iCloud byla funkce iTunes Match: vzdálené úložiště určené pro uchování a synchronizaci vaší hudební knihovny.

iTunes Match najdete, jak již její název napovídá, přímo v iTunes. Pokud používáte aktuální verzi tohoto správce multimédií, přibyla vám v posledních dnech v levém sloupci stejnojmenná položka. Pokud na ni kliknete, dostanete se k možnosti povolit iTunes Match pro svou knihovnu. Co však musíte vědět ještě dříve, než takto uděláte?

Tak prvně je třeba si uvědomit, že iTunes Match není nabízen zdarma. Za její využívání se platí roční poplatek ve výši 24,99 Eur, tedy přibližně 640 korun. Důležitá je také informace, že iTunes Match si poradí pouze s nejvýše 25 000 skladbami a současně připojených můžete mít nejvýše deset zařízení. Dále pak to, že iTunes Match projde všechnu hudbu ve vaší knihovně, tyto informace odešle do Apple a u skladeb, jejichž kvalitnější verze najde v obchodě iTunes Music Store, nahradí vaše staré verze touto hudbou. Ostatní skladby nahraje do iCloud úložiště prostřednictvím vašeho internetového připojení, což může být problém v případě, že máte hodně „nespárovatelných“ skladeb a pomalé připojení nebo striktně nastavené FUP od vašeho mobilního operátora.

Částka za předplatné se z vašeho účtu bude strhávat automaticky, a to vždy nejpozději 24 hodin před vypršením předplaceného období. Automatické obnovení předplatného můžete zrušit upravením nastavení účtu iTunes Store na vašem počítači. Po skončení doby trvání vašeho předplatného již nebudete mít z iTunes Match přístup ke svému obsahu iTunes Match.

Pokud všechny tyto skutečnosti vezmete jako nezbytnou nutnost, může vám iTunes Match výrazně usnadnit život. Pomineme-li jeho schopnost nahradit skladby kvalitnějšími verzemi, pak je skvělý právě pro onu synchronizaci, kterou provádí. Jednou sesynchronizovaná hudební knihovna je uložena v bezpečném vzdáleném úložišti a pokud o knihovnu z nějakého důvodu přijdete, ať již ji omylem smažete nebo přijdete o pevný disk, velmi jednoduše ji z iTunes Match opět dostanete zpátky. A stejné platí po ostatní zařízení.

Svou hudební knihovnu z počítače tak můžete prostřednictvím iTunes Match automaticky přenášet jako do svého iPodu (touch), iPhonu či iPadu. A to nemohu zapomenout také na stolní počítače, kdy získáte možnost mít jednu knihovnu současně jak na domácím počítači, tak i na pracovním stroji i na mobilního MacBooku. A to vše pro nejvýše deset různých zařízení.

Problémová „legalizace“

V některých titulcích se hovoří o tom, že iTunes Match zaplacením nevelkého poplatku legalizujete svou kompletní hudební knihovnu bez ohledu na způsob jejího nabití. V podmínkách služby, které čteme před samotným aktem předplacení, nacházíme také klauzuli:

„Tímto souhlasíte s tím, že budete funkci iTunes Match používat výhradně pro obsah získaný zákonným způsobem. Používání ve spojení s nezákonným obsahem porušuje práva jiných osob a může mít za následek občanskoprávní a trestněprávní postih vaší osoby, včetně náhrady případných peněžitých škod, za porušení autorských práv.“ 

A právě tento popis hovořící, že iTunes Match budete používat pro obsah získaný zákonným způsobem, vyvolává pochyby. Tato formulace vlastně hovoří jasně o tom, že nelegálně získanou hudbu rozhodně služba nelegalizuje a právě naopak že použití pro nelegálně získanou hudbu může být důvodem pro zrušení celé služby bez náhrady.

Jde tedy o to, jak obsah získaný zákonným způsobem, doložit. Skladby převedené z vlastních hudebních cédéček jsou naprosto v pořádku a jejich použitím podmínky iTunes Match neporušujete. U skladeb stažených z internetu byste také měli být vlastně v pořádku, protože stahování audiovizuálních děl pro vlastní potřebu je v Česku legální. Avšak pro hudbu získanou z cédéčka půjčeného od kamaráda již podmínky porušujete. A je zde ještě jedno ale: v případě potřeby byste měli být schopni doložit zákonné nabití daného obsahu.

Takže podtrženo a sečteno: iTunes Match rozhodně nezákonně nabitou hudbu nelegalizuje. Naopak jejím použitím porušujete podmínky služby.

 

31 komentářů: „Služba iTunes Match dostupná i v Česku

  • avatar
    20. 12. 2011 (08:17)
    Trvalý odkaz

    Rád bych napsal, že to skutečně funguje tak, jak je popsáno v článku. Bohužel všam mám jinou zkušenost. Mám cca 6 tis (většinou mp3) songů, do iTunes Match jsem to ládoval na 3x… po opětovém přihlášení jsem nezpozoroval žádnou změnu … žádná lepší kvalita v AAC, žádné tagy navíc nebo fotky alb … nic. Buď dělám něco špatně (?) nebo služba zatím nefunguje tak, jak je prezentováno. Mám MacBook Pro a iPhone, zkoušel jsem na obou zařízeních … :-(. 

    • avatar
      20. 12. 2011 (09:15)
      Trvalý odkaz

      Mám naprosto shodnou zkušenost. V iTunes knihovně mám cca 1000 CD a z toho přibližně 50 ve formátu mp3 192kbps, zbytek v AAC 256kbps. Samozřejmě mě zajímalo jak dojde k nahrazení mp3 za AAC, ale vše zůstalo jak je. Ani jediné CD v mp3 nebylo nahrazeno verzí AAC, tak jak to Apple slibuje a uvadí ve výhodách iTunes Match služby. Samozřejmě jsem si ověřil dostupnost těchto CD v iTunes Store a jsou dostupná jak v CZ, tak samozřejmě i v US. Další z věcí která mě zarazila ihned při pořízení iTunes Match byla ta, že bylo nahráno na Apple server něco kolem 5.500 songů a to těch, které jsou na iTunes Store dostupné, namátkou kompletní The Beatles. Sledoval jsem průběh uploadu a opravdu jsem se několikrát podíval na iTunes Store a vždy jsme tam nalezl shodnou nahrávku. Ještě se zmíním o délce uploadu. Trvalo to 36 hodin !!! a to mám připojení cca 8000/1000 minimálně. Mám pocit že se v tomto případě jedná o dnes již Apple klasiku a to, že nic nefunguje tak jak má a to minimálně při uvedení na trh. Výdrž iP4s v průměru 5 hodin při činnostech kde mi iP4 vydržel celý den a večer ukazoval cca 30% je jenom jedním z dalších příkladů. 

      • avatar
        20. 12. 2011 (09:31)
        Trvalý odkaz

        @MartinK No v tom cloudu to už máš v tom lepším formátu! Stačí něco smazat a znova to downloudovat:-D Týká se samozřejmě souborů, který jsou „matched“. 

        • avatar
          20. 12. 2011 (10:25)
          Trvalý odkaz

          Tak to si dovolím nesouhlasit. Používám iTunes Match na dvou počítačích a iPhone. Včera jsem chtěl právě vyzkoušet jak to bude, když zapojím do hry další třetí počítač. Na kancelářském počítači jsem vymazal knihovnu iTunes kde jsem měl stejně jen pár CD a aktivoval iTunes Match. Výborná věc, mám teď možnost poslechu své domácí knihovny i v práci. Dá se buď jen poslouchat a nebo stáhnout do knihovny. Stáhle jsem tedy na zkoušku 3 CD a jsou staženy v mp3 196kbps tak jak jsou i ve výchozí knihovně. Pro kontrolu jsem se o5 podíval do iTunes Store a tyto CD tam jsou dostupná !!! Mělo by se tedy alespoň zde stáhnout v AAC 256kbps když už nedošlo k nahrazení ve výchozí knihovně. Pokud by vše v iTunes Match fungovalo tak „jak má“, bylo by to super. Nevadila by mě ani vyšší cena. Ostatně si myslím že za cenu za kterou je iTunes Match k dispozici je to vzhledem k možnostem co nabízí cena výborná, ale…. ještě je potřeba na tom zamakat. Pro uchování případně zlepšení jména Apple by měla být slibovaná funkčnost produktů hned na první pokus a ne použít uživatele jako betatestery a ladit to za provozu. Apple roste až moc rychle za cenu nedodělků. Podle mě si tím z dlouhodobějšího hlediska ublíží. 

      • avatar
        20. 12. 2011 (09:31)
        Trvalý odkaz

        Protože se sám už několik let přesvědčuji, že „applevěci“ fungují jednoduše a intuitivně, hledám chybu u sebe. Ale vypadá to, že to není jen můj problém. Což mne na jednu stranu uklidňuje, že nejsem úplný tupec, na druhou stranu mne to rozčiluje, protože služba nefunguje tak, jak má. 
        Už jsem se dříve napálil placenou MobileMe a říkal jsem si, že stejnou chybu neudělám … hmmm, jsem asi nepoučitelný :-).

      • avatar
        20. 12. 2011 (09:42)
        Trvalý odkaz

        „… mp3 nebylo nahrazeno verzí AAC …“
        musis maualne zmazat povodnu(tvoju) verziu v iTunes a potom klinutim na iCloud ikonku(ktora sa ti zobrazi po zmazani povodnej skladby) si stiahnes Applom ponukanu (AAC 256) verziu.

        Inak suhlas – ten match zatial nie je 100%. Tak ale dajte im cas nech to doladia, ved nic nie je dokonale, a hlavne v IT ;).

  • avatar
    20. 12. 2011 (08:43)
    Trvalý odkaz

    Dotaz co udělá iTunes Match s lyrics uloženou v pisnicce? Nemám bordel ve sve hudebni knihovně u kazde písničky mam nahrané obal alba text písně, interpreta, rok, žánr, název skladby, alba… Jde mi o to zda o ty texty písně po nahrání hudby do cloudu přijdu. Děkuji.

    • avatar
      20. 12. 2011 (08:53)
      Trvalý odkaz

      Mno, to jsem se také nikde nedozvěděl … ale protože se mi ve sbírce (v iTunes) nic nezměnilo, nevím. Předpokládám však, že tyto data přepisovat nebude, doplní jen chybějící …

  • avatar
    20. 12. 2011 (09:32)
    Trvalý odkaz

    @Superapple Proč to lidem nevysvětlíte, jak to funguje. viz. komentáře.

    • avatar
      20. 12. 2011 (10:30)
      Trvalý odkaz

      Vse, nac se komentare ptaji, je prece vysvetleno v Podminkach pouziti sluzby, se kterymi prece vsichni pri objednavce sluzby souhlasili :)
      Ale abyste nam nekrivdil: kolega pracuje na serii navodu na iTunes Match, nebojte. Toto je pouze anonce nove sluzby.

  • avatar
    20. 12. 2011 (09:39)
    Trvalý odkaz

    Funguje to, služba skladby nahrazuje za kvalitnější..
    Stačí po nahrání do iTunes Match přemístit / smazat Vaší mp3 sklatbu, dále jí smazat v iTunes – POZOR nezaškrtávat smazat z Cloudu – a pak jen opětovně stáhnout do Vašho Macu / PC
    EnYouj

    • avatar
      20. 12. 2011 (09:48)
      Trvalý odkaz

      Pokud to znamená, že po uploadování do Cloudu se budu muset probírat seznamem skladem a označit si a smazat méně kvalitní skladby, je to docela debilní řešení. Navíc se to takhle nikde nepopisuje.
      Možná je to funkční, ale ne „apple řešení“. Přece to musí fungovat automaticky. 

      Další věc, kterou mi hlava nebere je to, když mám v iTunes (a nyní už i v Cloudu)  30 GB písniček, jak mám označit jen část, kterou chci stáhnout do iphonu nebo do iPadu … tam mám jen 32 GB …  

      • avatar
        20. 12. 2011 (10:25)
        Trvalý odkaz

        No taky mě to nebavilo, tak jsem smazal z iTunes všechny interprety a ihned jsem je stáhnul..
        Téměř vše je vyměněno za kvalitnější a zbytek jsou opět mé mp3 :)

      • avatar
        20. 12. 2011 (11:28)
        Trvalý odkaz

        Můžeš je poslouchat z Cloudu, stáhni si jen ty co budeš poslouchat třeba v letadle :)

    • avatar
      20. 12. 2011 (10:58)
      Trvalý odkaz

      Tak jednu pripominku bych mel. A to jak k clanku, tak k Tvemu komentari.
      skladby to nenahrazuje za kvalitnejsi, ale za ty ktere iTunes iCloud/Store ma.
      Tezko si dovedu predstavit ze by ALAC riply z kvalitniho zdroje byl mene kvalitni nez 256kbps AAC.

      • avatar
        20. 12. 2011 (11:33)
        Trvalý odkaz

        Souhlasím, ale já měl 128kbps mp3..
        Takže výměna za kvalitnější..

  • avatar
    20. 12. 2011 (09:46)
    Trvalý odkaz

    Ach jo, vaše právní rady, to je zážitek…

    Udělání kopie z CD půjčeného od kamaráda je stejné, jako stažení kopie z Internetu — udělání kopie pro vlastní potřebu je legální, tečka. Nelegální je DISTRIBUCE, tj. porušení zákona se dopouští ten, kdo to vystavil na internetu nebo ten kamarád. Vy ne.

    Co se doložení týče, tak v trestním právu platí presumce neviny: je potřeba doložit nelegální původ, ne naopak. 

  • avatar
    20. 12. 2011 (10:36)
    Trvalý odkaz

    Co sa tyka toho „legalneho“ obsahu, je jasne, ze pokial to tam nahrate, nik za vami nepride a nebude skumat odkial mate tu hudbu. A aj keby, staci povedat, ze z CD, ktore vdaka cloudu uz nepotrebujete, boli poskodene a vyhodili ste ich… Myslim, ze vsetci vydavatelia su si vedomi toho, ze ludia v Europe si hudbu nelegalne stahuju, ale predsa len ked si date hudbu na iCloud, tak je vacsia sanca, ze dalsiu hudbu si uz budete dokupovat cez iTunes(neviem ako vy, ale ja stiahnem tak 1 album za 2 mesiace, takze to nejaky utok na penazenku nie je a navyse stiahnutie z iTunes je velmi pohodlne).

    Mam ale otazocku k tomu streamovaniu. ked dam hudbu na iTunes Match, zmazem ju z disku, mozem si ju stale v iTunes streamovat? Pytam sa preto, ze planujem kupit bud macbook air alebo ultrabook a kedze SSD nie su zrovna lacne, je fajn mat hudbu v colude a streamovat si ju(wifi mam dostupne, mimo posluzi iPhone).

  • avatar
    20. 12. 2011 (15:25)
    Trvalý odkaz

    Jste stastni muzi panove, ze mate tyto problemy …

    Ja jsme si tech par dolaru zaplatil, ale Match nefunguje … jakmile se pokusim Match, dam „add this Computer“ , zadam jeslo, pak to zkousi „Accessing your Library“, pan Tunes spadnou a vyjede 3 strankovy chybovy report … :(

  • avatar
    20. 12. 2011 (15:35)
    Trvalý odkaz

    No já myslím, že jeden z důvodů založení iTunes Match je právě to, že Apple dokáže vydělat alespoň nějaké peníze z již už nelegálně stažených písniček.. a tipl bych, že nějakou část tedy odvádí vydavatelům. Takže se nebudou honit za tím, kde ste tu hudbu sehnali.. Ale nevidím do toho.. Jen taková teorie :)

  • avatar
    20. 12. 2011 (16:07)
    Trvalý odkaz

    taky se pripojuju, ze cca 500 mp3 mi to nenahradilo, ackoliv tam jsou. Neodhalil jste nekdo podle jakyho klice to nahrazuje? (Tagy, format atd)?

  • avatar
    21. 12. 2011 (06:51)
    Trvalý odkaz

    a/ hlavně si zapněte v iTunes „STAV CLOUDU“ viz. příloha:
    http://dl.dropbox.com/u/7755459/match.png

    b/ stav „NEZPŮSOBILÉ“ označuje skladby koupené na US účet v iTunes Store, které ovšem nejdou naCloudovat na český Match účet z důvodu autorských práv

  • avatar
    21. 12. 2011 (21:11)
    Trvalý odkaz

    funguje jak ma, nahrazeni skladeb ktere jsou ve store taktez, staci smazat a znovu stahnou, nejlepsi je to udelat s celou knihvnou, nasypal jsem tam 80 GB hudby a pk to znovu stahl

    jen nechapu jak to ze se tady clanek objevi s takovym zpozdenim , skoro tyden

    • avatar
      21. 12. 2011 (21:17)
      Trvalý odkaz

      „Zpoždění“ dvou pracovních dní nelze nazývat týdnem :) Ale nejde o nic, nad čím by se bylo nutno pozastavovat: již mnohokrát jsme psali, že nejsme novinkovým blogem. Nepíšeme bezhlavě o každé novince nebo náznaku novinky, aniž bychom ji nejdříve vyzkoušeli. Teprve až konkrétní služba je spuštěna oficiálně, skutečně funguje a máme s ní zkušenost, pak o ní napíšeme…

      • avatar
        22. 12. 2011 (00:15)
        Trvalý odkaz

        Musíte být akční, drzí a perspektivní, všechno se zrychluje, dnes znamená včera, už ani ten týden není co býval :) A vůbec, co si dovolujete v předvánočním čase někde chrápat :)

  • avatar
    26. 12. 2011 (15:51)
    Trvalý odkaz

    Chápu dobře, že i když skladbu Apple v Storu má a já ji mám ripnutou z CD do Lossless kodeku, tak jí uploadne do cloudu? (všude se mluví pouze o nahrazení lepší kvalitou ze Storu, ale tohle je opačný případ).
    Jelikož mam skoro vše v Lossless kodeku, tak knihovna zabírá dost prostoru a je tam dost věcí, které v obchodu nejsou. Předpokládám, že toto vše bude uploadovat do cloudu – lze nějak „rozfátovat“ upload? Přece jenom desítky GB pro upload je celkem masakr.

    • avatar
      26. 12. 2011 (17:57)
      Trvalý odkaz

      Neuploadne, protože pravděpobobně tato skladby překročí velikost a formát uvedené v podmínkách služby, kde se píše, že uploadovány jsou pouze skladby běžné velikosti (tedy komprimovane). Podminky o tom docela podrobně pojednávají…

      • avatar
        26. 12. 2011 (18:38)
        Trvalý odkaz

        OK. Když to tedy neuploadne – označí se alespoň skladby, které ve Storu jsou jako stažitelné v AAC? Nebo je také vynechá, když jsou „moc“ velké?
        Pro analýzu (match) se uploadují celé soubory nebo části? Pokud celé znamenalo by to že vynechají i skladby, které by se mohly shodovat.
        Zajíma měto pro situaci, že by v Macu byly Losslessy a do iZařízení by se stáhly AAC z cloudu.

  • avatar
    27. 12. 2011 (23:07)
    Trvalý odkaz

    Máte někdo zkušenost s následným přidáním skladeb do knihovny s aktivním iTunes Match? Synchronizují se nově přidané skladby s cloudem automaticky? 

    • avatar
      31. 12. 2011 (12:53)
      Trvalý odkaz

      Ano, funguje to. Když máte vše nasypané na iTM a přidáte do iT z jakéhokoli zdroje song, stačí (možná se to děje i automaticky?) jen v menu kliknout na Obchod/Aktualizovat iTM a nové songy se uploadují na iCloud. Totéž platí o dalších úpravách … třeba fotka alba atd.

Komentáře nejsou povoleny.