Logitech Wireless M570: trackbally jsou stále ve hře

K ovládání počítače se dnes používá především myš nebo dotykový trackpad. Co ale trackball?

Trackball je ovládací zařízení, které využívá kuličku, jíž pohybujete palcem levé ruky. Jednoduše řečeno funguje tak, jako kdybyste obrátili starou počítačovou myš vzhůru nohama a prsty pohybovali kuličkou. Neznamená to ale, že by šlo o nějakou zastaralou technologii. Tracball má kvalitní optický snímač a díky tomu jsou tato zařízení velmi přesná a v ničem si nezadají s ovládáním pomocí myši.

Proč používat k ovládání svého počítače právě trackball? Třeba proto, že je to originální. Největší výhodou trackballu jsou ovšem nízké nároky na prostor, protože na rozdíl od myši nepotřebujete plochu pro pohyb. S trackballem vám navíc nehrozí syndrom karpálního tunelu. Vaše ruka je totiž po celou dobu práce naprosto v klidu a veškerý pohyb kurzoru obstarává pouze palec, který je pro tento typ pohybu uzpůsoben přece jen o něco lépe.

Ovládání palcem

Trackball Logitech Wireless M570 je zařízení běžných rozměrů, jehož anatomicky tvarované tělo výborně padne do dlaně. Palec přirozeně spočívá na ovládací kuličce, ukazovák s prsteníkem jsou pak volné pro ovládání běžných tlačítek, které znáte z každé myši. Najdete zde mimo dvou klasických tlačítek také rolovací kolečko, to vše je doplněno o dvojici tlačítek programovatelných.

Logitech Wireless M570 je bezdrátové zařízení. S počítačem komunikuje prostřednictvím miniaturního Logitech Unified přijímače a napájí jej jedna tužková baterie, která slibuje životnost přesahující celý rok.

Nejvíce nás zajímala funkčnost zařízení právě v prostředí operačního systému Mac OS X. Logitech pro tento systém dodává jak potřebný ovladač pro Unified přijímače (jejich výhodou je možnost připojení více Logitech zařízení k jednomu přijímači), tak i konfigurační nástroj Logitech Control Center, jehož prostřednictvím lze snadno nastavit veškeré funkce trackballu. Ovlivnit můžete citlivost snímání, rychlost posunu obsahu otočným kolečkem i naprogramovat funkce dvou postranních tlačítek. Vše je bez problémů funkční jak ve Snow Leopardu, tak i v novém Lionu.

K myši se nebudete chtít vrátit

Práce s trackpadem chce trochu cviku, přece jenom jde o jiný způsob ovládání. Pokud však za počítačem sedíte celý pracovní den, již zanedlouho zaznamenáte výrazně menší únavu celé ruky a jakmile získáte do palce patřičný cit, budete se jen velmi neradi vracet ke klasické myši.

Trackball se velmi dobře hodí také k přesné práci v grafickém programu, citlivost laserového optického snímače je pro tohle využití dostatečná. Mimochodem, náš šéfredaktor už trackball delší dobu používá a bez problémů se zvládne jeho pomocí i podepsat.

S ovládáním počítače pomáhají i programovatelná tlačítka; nejvíce se mi na nich osvědčilo nastavit vyvolání funkce Mission Control a zobrazení pracovní plochy. Produktivita práce se tím velmi zrychlila, protože přepínání mezi aplikacemi je rychlejší, než při použití multidotykových gest na myši Magic Mouse. Je velká škoda, že podobný typ zařízení nevyrábí také Apple. Dotyková plocha na místě tlačítek by trackballu velmi slušela.

9 komentářů: „Logitech Wireless M570: trackbally jsou stále ve hře

  • avatar
    02. 12. 2011 (13:19)
    Trvalý odkaz

    V clanku uvadite:

    „jíž pohybujete palcem levé ruky“

    Pritom na fotce mate trackball pro pravaka. Nehlede na to, ze se tento produkt ani ve verzi pro levaka nedela. 

    • avatar
      02. 12. 2011 (14:51)
      Trvalý odkaz

      tim maj na mysli „levej palec pravé ruky“ ;-)

  • avatar
    02. 12. 2011 (17:01)
    Trvalý odkaz

    Trackball již delší dobu používám a jsem velmispokojen.
    S tím palcem to bylo asi myšleno tak, že je na levo od malíčku – takže levý palec pravé ruky. Příště to bude v článku jistě takto posáno .

  • avatar
    02. 12. 2011 (17:33)
    Trvalý odkaz

    Trackball se velmi dobře hodí také k přesné práci v grafickém programu…Dobrej vtip. Tabletu to asi nesaha ani po kolena.

  • avatar
    02. 12. 2011 (17:33)
    Trvalý odkaz

    Trackball se velmi dobře hodí také k přesné práci v grafickém programu…Dobrej vtip. Tabletu to asi nesaha ani po kolena.

    • avatar
      02. 12. 2011 (18:19)
      Trvalý odkaz

      Vtip? To není vtip. Samozřejmě ale při srovnání s myší, to je snad více než zřejmé, že srovnání s tabletem není na místě.

      • avatar
        02. 12. 2011 (18:50)
        Trvalý odkaz

        S mysi mate samozrejme pravdu.

  • avatar
    02. 12. 2011 (19:18)
    Trvalý odkaz

    TrackBall je super, alespoň trocha nostalgie pro nás, co jsme ho měli na začátku devadesátých v prvnich PowerBookách v ceně tehdejší Škody Favorit. Možná to chtělo zmínit v článku, že to byl první bezmyšový způsob ovládádání přenosných Maců.

Komentáře nejsou povoleny.