iJá: hra o Stevu Jobsovi ve Studiu Ypsilon

Ve Studiu Ypsilon bude mít brzy premiéru autorská hra o Stevu Jobsovi jménem iJá.

Zpráva začínající anotací díla nás v redakci zaujala natolik, že jsme se rozhodli o tomto zajímavém počinu na divadelní scéně informovat, přestože jsme hru ještě neviděli, její premiéra je plánována na 16. prosince letošního roku.

Není počítače bez člověka, není chyby bez člověka, není člověka bez chyby…

Příběh člověka toužícího po dokonalosti. Příběh, na konci kterého je chyba. Může být dokonalost bez chyby? A je to pořád dokonalost? Kde končí produkt a kde začíná člověk? Víme, co chceme, nebo to vědí ti, co nám to nabízejí? Prodávají? Byl Steve Jobs marketingová superstar, nebo Bůh? A je v tom rozdíl? A co na to Adam a Eva?

Autorská inscenace inspirovaná životem a „dílem“ Steva Jobse. Pokus o vhled do operačního systému dnešního světa. Vhled do života jednoho uživatele v post-PC době. Svět, ve kterém není důležité, co používáte, ale jak to používáte. Svět, ve kterém neexistuje správně, nebo špatně… Víte, že koupí toho správného produktu se z vás může stát lepší člověk? Bezchybný, hezčí, přitažlivější… Milujete Apple? A miluje Apple vás? A je to láska? Je. iNení.

hrají: Dan Šváb, Petr Vršek, Petr Hojer a Vendula Štíchová | režie: Braňo Holiček | scéna: Nikola Tempír | kostýmy: Petra Vlachyňská | dramaturgie: Jan Tošovský 

Pokud vás tato hra také zaujala, pak vás jistě bude zajímat také pohled do zákulisí z pera dramaturga tohoto počtinu, Jana Tošovského:

BH + SJ = VL

Když mě Braňo Holiček asi před třičtvrtě rokem oslovil, abych s ním pohostinsky dělal autorskou inscenaci v Ypsilonce, zeptal jsem se, o čem to má být. Tehdy mi řekl, že se mu líbí jakýsi irský film a že by rád získal práva a převedl ho na jeviště.

Když jsme spolu před čtvrt rokem začali zkoušet v Liberci, zeptal jsem se ho, jak je daleko s právy k filmu. Dozvěděl jsem se, že projekt filmu už je passé a že teď přemýšlí o jakési taškařici týkající se řidičů dvou aut jedoucích za sebou (nebo vedle sebe?) po dálnici.

V pátek 7. října jsme měli mít v Liberci premiéru. O den dříve, těsně před generálkou, jsme se dozvěděli, že zemřel Steve Jobs. Po premiéře za mnou Braňo přišel a řekl: „Budeme dělat něco o Stevu Jobsovi.“

Kdyby s tím přišel kdokoliv jiný, asi bych protestoval. Měl bych pocit, že je to poněkud nechutný reklamní trik, dělat inscenaci o někom slavném a zajímavém, kdo právě zemřel. U Braňa ten pocit nemám. Nejenže je majitelem nejméně tří klíčových výrobků Apple, o kterých neustále mluví a využívá je přibližně 20–24 hodin denně. Nejenže dokáže vcelku zasvěceně porovnat architekturu MacBooku či iPadu s mikropočítači od jiných firem. Nejenže je to člověk, který měl v Česku pravděpodobně jako jeden z prvních zakoupenou elektronickou verzi životopisu Steva Jobse (koupil ji na iBooks Store hned o půlnoci, kdy se tam objevila) a ráno už přišel na zkoušku s tím, že ji má přečtenou (jak jinak než na svém iPadu) a je v ní plno zajímavých informací. Především je to člověk, který se dokáže na předmět svého zbožňování podívat s odstupem, a místo aby inscenoval oslavnou ódu, zamýšlí se nad tím, co přinesl Apple tomuto světu, jak ho změnil a zda je ta změna vůbec k lepšímu.

Spolupracuju s Braňem už počtvrté a zatím mě to pořád baví. A nic na tom nemění fakt, že je to také člověk, který je vás schopen poprosit o vaše heslo k účtu na Facebooku, protože se potřebuje na něco podívat, a pak tam umístit status, v němž vaší ženě, rodičům a přátelům vašimi ústy oznamuje, že jste gay – a to s argumentem, že jste se dopustili trestuhodné neopatrnosti a že své heslo přece nesmíte poskytnout vůbec, ale VŮBEC nikomu.

Takže… přijďte se podívat, jak se BH dívá na SJ a svět, který pomohl stvořit – a ve kterém musíme žít, ať se nám to líbí, nebo ne.

A nikdy, za žádných okolností mu nedávejte heslo k žádnému svému účtu v bance ani na internetu. Pro jistotu mu nesvěřujte ani klíče od bytu nebo auta. Nemůžete vědět, co s nimi udělá.

2 komentáře: „iJá: hra o Stevu Jobsovi ve Studiu Ypsilon

  • avatar
    06. 12. 2011 (12:12)
    Trvalý odkaz

    Mna dostalo to s tym heslom. Ja som uplne rovnaky, ani za svet nikomu nedam heslo a ak mi ho dakto da, tak to patricne zneuzijem. Samozrejme tak aby ten clovek neutrpel nejaku ujmu na majetku alebo zdravi. :)

Komentáře nejsou povoleny.