Lacie Big Disk ukazuje možnosti Thunderbolt rozhraní

Externí disky od společnosti LaCie s názvem Little Big Disk jsou již dostupné přes oficiální Apple Store.

Disky se v případě SSD varianty vyznačují extrémní rychlostí čtení a zápisu a také přítomností portu Thunderbolt, který byl jednou z největších novinek počítačů Mac v modelovém roce 2011. V současné době obsahují Thunderbolt všechny modely počítačů Mac (Macbook Air, Macbook Pro, iMac, Mac Mini) vyjma profesionálního Macu Pro, u něhož lze doplnění portu očekávat při představení nového modelu.

Firma LaCie byla jednou z prvních společností, která oznámila, že bude nabízet externí SSD disk v kombinaci s rozhraním Thunderbolt. Stalo se tak pouhý den po oficiálním představení Thunderboltu společností Apple, které se konalo na konci února tohoto roku. LaCie tehdy slibovala uvedení do prodeje v řádu několika týdnů. To se však splnit nepodařilo a první zahraniční testy se začaly objevovat až v průběhu června. Nyní je již možné zakoupit disky přímo od Applu, k mání je jak varianta SSD úložiště, tak i klasický externí pevný disk.

V případě, že si zvolíte variantu SSD, získáte opravdu extrémně rychlý externí disk, jehož hodnota sekvenčního čtení dosahuje 445,8 Mb/s, rychlost sekvenčního čtení se zastavila na 257 MB/s. Jen pro srovnání, pevný disk v současném Macbooku Pro dokáže číst rychlostí zhruba 45 MB/s. Jeho hlavní nevýhodou je cena, která se zastavila na 899 USD za pouhých 240 GB místa. Za podobnou cenu můžete získat například o něco pomalejší externí pevný disk Pegasus od společnosti Promise Technology, který za příplatech 100 USD nabídne kapacitu 4 TB. Little Big Disk navíc nenabízí nativní podporu TRIM, což může být z hlediska dlouhodobého používání velká nevýhoda.

Little Big Disk navíc využívá čip Intel SSD SATA 2 3GBps 320, konkurenční výrobci OWC nebo Samsung již nabízejí disky s rychlejším rozhraním SATA 3 6Gbps.

[HTML1]

Rozhraní Thunderbolt by mohlo v brzké době zcela nahradit starší rozhraní FireWire. Podporu Thunderboltu již přislíbili i někteří výrobci PC, jako standard jej chce prosadit především Intel. Ačkoliv stále platí, že trh s příslušenstvím pro Thunderbolt je v porovnání s USB 3.0 podstatně slabší, do budoucna by se mohla situace zlepšovat a Thunderbolt by se mohl stát standardem podobně jako USB.

Jeden myslel na “Lacie Big Disk ukazuje možnosti Thunderbolt rozhraní

  • avatar
    16. 11. 2011 (22:38)
    Trvalý odkaz

    No cpát do Thunderbolt boxu HDD s 5400 ot/min mi přijde stejně nesmyslné, jako by někdo připojoval 15000 ot/min SAS HDD přes USB 2.0 :-)

Komentáře nejsou povoleny.