Konkurence se stále snaží dotáhnout na MacBook Air

Výrobci ultrabooků již nedokáží držet krok s Macbookem Air, chystají se změnit způsob výroby.

Když Steve Jobs v roce 2008 představil první generaci Macbooku Air, jednalo se o první stroj z generace nových, ultrapřenosných počítačů, které se vyznačují nízkou hmotností a kompaktními rozměry. Současně však nabízejí výkon srovnatelný s notebooky, což představuje hlavní rozdíl oproti malým netbookům.

Netrvalo dlouho a své ultrabooky představily i konkurenční značky, svůj díl na trhu se snažily získat Toshiba, Acer, Asus, nebo třeba HP. Právě tyto značky nyní řeší podstatný problém. Macbook Air představuje díky své unibody konstrukci jedinečnou strukturální integritu, kterou konkurence současným výrobním procesem nedokáže napodobit.

Při výrobním procesu unibody Macbooků totiž Apple využívá externího výrobce Foxconn, který vlastní tisíce CNC strojů, potřebných k výrobě unibody počítačů. Tyto stroje dokáží vyrobit nejvýše 8 počítačů denně a samotný Apple využívá až 60% z nich.

Podle DigiTimes se konkurenční výrobci rozhodují, jakým způsobem nahradí jedinečný unibody design Macbooků Air. U levnějších počítačů lze využít laminát s vysokou hustotou, u kterého předpokládané náklady představují 30 USD. U těch dražších se počítá s kombinací hliníkového těla a plastových součástí, v tomto případě se náklady na šasi vyšplhají na 40 až 80 USD. Tyto ultrabooky by na první pohled vypadaly jako celokovové, ale jejich vnitřní plasové součásti by byly k šasi připevněny pomocí lepidla.

Současná generace Macbooku Air nyní představuje 28% tržeb ze všech notebooků od Apple. Jde o číslo velice slušné, zvláště když uvážíme, že predchozí generace Macbooku Air díky vysoké ceně nebyly ani zdaleka tak úspešné, jako právě modely z roku 2010 a 2011. Macbooky Air zažily největší boom díky ukončení základní řady plastových Macbooků (někdy označovány jako Macbook White) a především díky rapidnímu zlevnění. V porovnání s konkurencí tak nabízí Macbook Air nejen téměř srovnatelnou cenu, ale i lepší zpracování a hlavně líbivý design.

7 komentářů: „Konkurence se stále snaží dotáhnout na MacBook Air

  • avatar
    29. 11. 2011 (12:56)
    Trvalý odkaz

    8 ks pocitacov denne je hadam trochu malo … ;)

  • avatar
    29. 11. 2011 (12:56)
    Trvalý odkaz

    8 ks pocitacov denne je hadam trochu malo … ;)

    • avatar
      29. 11. 2011 (13:16)
      Trvalý odkaz

      Je to tak, jeden kus trvá vyrobit 3 hodiny. Holt těch strojů musí mít fakt hodně :-)

    • avatar
      29. 11. 2011 (14:52)
      Trvalý odkaz

      8 na stroj. Když se píše o tisících (budeme uvažovat alespoň dva tisíce) a zároveň Apple blokuje 60%, pak se jedná o 1200×8 macbooků denně (macbook pro i macbook air, ale pravděpodobně i ipad a klávesnice a další hliníkové unibody věci)

  • avatar
    29. 11. 2011 (17:16)
    Trvalý odkaz

    …Líbí se mi jak konkurence nejdřív odsoudí Apple, že Air, iPad atd. nemá budoucnost a rok déle dohánějí to co Apple už dělá, bohužel, nikdy nebudou mít tak kvalitní konstrukci a design, jaký jiim nabídne Apple za skoro srovnatelnou cenu…

    • avatar
      17. 03. 2012 (14:09)
      Trvalý odkaz

      Tak ono to není až tak černobílé. V té samé fabrice (Catcher Technology) se zároveň (a nutno podotknout že už dlouhou dobu) vyrábí i housingy pro Asus, HP nebo DELLy. Vlastně se s nástupem ultrabooků „hádají“ kdo si utrhne víc kapacity

  • avatar
    21. 12. 2011 (20:34)
    Trvalý odkaz

    8ks pocitacu denne na 1000 CNC je podle me docela dost!

Komentáře nejsou povoleny.