Apple je pátým největším prodejcem počítačů v Evropě

Podle údajů výzkumné firmy Gartner se dokázala společnost Apple za poslední čtvrtletí vzepřít trendu klesající poptávky po počítačích a vyšvila se mezi pět nejúspěšnějších prodejců počítačů v západní Evropě.

Prodeje Applu v Evropě meziročně vzrostly o 19,6%, což představuje v porovnání s konkurencí téměř shodný výsledek jako u počítačů značky Asus (20,3%). Značky jako HP, Dell nebo Acer zaznamenaly shodně pokles prodejů, v případě Aceru se dokonce jedná o pokles o 45,1%. I tak ale zůstává prodejní dvojkou za HP, následuje Asus, Dell a také Apple.

Zajímavé je také sledovat podíl na trhu u jednotlivých značek. Apple ve třetím čtvrtletí 2010 zaujímal 5,7% trhu, ve stejném období tohoto roku ale zaujímá už 7,6%. Dell zaznamenal nárůst o pouhých 0,2% (9,8%), Asus o 2,8% (10,6%) a HP o 0,9% (22,7%). Acer se z prodejní jedničky v roce 2010 propadl na druhé místo, když za pouhý rok ztratil 9,3% trhu. Ještě v roce 2010 přitom představoval Acer téměř čtvrtinu všech prodaných počítačů v západní Evropě (24,5%).

Z těchto čísel lze vyčíst, že počítače Apple už dávno nejsou předraženým zbožím pro hrstku vyvolených, jak tomu bylo ještě před několika lety. Každá další generace ať už přenosného, nebo stolního počítače Mac, se prodává za stejnou, nebo dokonce nižší cenu. I když jsou počítače od Applu stále dražší než konkurence, u zákazníků bodují dlouhou výdrží, kvalitním kovovým zpracováním, možstvím vestavěných aplikací, odladěným operačním systémem a samozřejmě designem. Trend, kdy si zákazník raději připlatí několik tisíc za opravdu kvalitní počítač tedy bude v nejbližších letech nespíše pokračovat.

S rostoucí oblíbeností značky Apple jde ruku v ruce i rozšiřující se portfolio dostupných služeb i mimo USA. V České republice již máme zcela fungující iTunes Music Store (před několika lety nemyslitelné), máme Apple Online Store, kde lze nakupovat hardware za velice příznivé ceny. Jediné, co v současné době chybí, je oficiální Apple Store, nicméně i to by se mohlo v horizontu někola let změnit. Apple zkrátka ukazuje, že už pro něj nejsme zanedbatelný trh a stáváme se důlězitým hráčem podobně jako velké státy v západní Evropě.

Jeden myslel na “Apple je pátým největším prodejcem počítačů v Evropě

  • avatar
    16. 11. 2011 (17:09)
    Trvalý odkaz

    To je dobře. Myslím že Steve moc dobře věděl,co dělá,když doporučil jmenovat svým nástupcem právě Cooka. Držím applu palce.

Komentáře nejsou povoleny.