Pracujte na cizím počítači prostřednictvím prohlížeče

Zajímavý zásuvný modul pro svůj prohlížeč Chrome vydal Google: umožní vám velmi snadno sdílet pracovní plochu jakéhokoli počítače, na kterém lze použít prohlížeč Chrome.

Vzdálený přístup k pracovní ploše jiného počítače v sobě obsahuji již operační systém Mac OS X a tento způsob vzdáleného přístupu byl v poslední verzi Mac OS X výrazně přepracován. Přesto však mnoho uživatelů používá řešení třetích stran jak již díky možnosti vzdáleného přístupu přes internet nebo podpoře více platforem. Stejné ambice si dělá také nový projekt Googlu, které však vznikl v podobě zásuvného modulu pro webový prohlížeč Chrome.

Jak vše funguje? Na obou počítačích nainstalujete do prohlížeče Chrome tento doplněk a spustíte jej. Na počítači, ke kterému se chcete připojit, si necháte vygenerovat přístupový kód, který zadáte na druhém počítači a během chvíle uvidíte pracovní plochu jiného počítače.

Z prostředí webového prohlížeče poté ovládáte druhý počítač stejně, jako byste u něj fyzicky seděli. Možnosti ovládání samotného připojení jsou velmi omezené, můžete v podstatě pouze připojení ukončit nebo přepnout zobrazení do režimu celé obrazovky. Stejně tak může připojení ukončit druhá strana kliknutím na dialogové okno (jaké vidíte na předchozím obrázku), nebo zavřením příslušné záložky webového prohlížeče.

Přestože je celý produkt ještě ve stádiu betaverze, funguje velmi dobře a je slušně použitelný i na pomalejších internetových připojeních. Vzhledem k nutnosti vygenerovat kód pro každé připojení není tato služba určena pro pravidelný přístup k počítači, který máte zapojen doma bez obsluhy. Jeho síla je jinde: pokud rozšíření nainstalujete například zákazníkům nebo rodičům, sami pak mohou vygenerovat daný kód a předat vám jej v případě, že budou potřebovat vaši asistenci. Tím je také zajištěno, že se do vašeho počítače nikdo nepřipojí, i kdyby se mu daný kód podařilo odchytit, protože ten je vygenerován vždy pro každé připojení a je vždy jedinečný.

Sympatická je také multiplatformnost, která je zajištěna dostupností tohoto prohlížeče pro všechny významné operační systémy současnosti.

6 komentářů: „Pracujte na cizím počítači prostřednictvím prohlížeče

  • avatar
    11. 10. 2011 (08:14)
    Trvalý odkaz

    Já jsem si oblíbil TeamViewer, který toho nabízí hodně…

  • avatar
    11. 10. 2011 (17:49)
    Trvalý odkaz

    Tak to je teda fakt novinka… Prostě obšlehnutej TeamViewer a jemu podobné služby… Nechápu, co je na tom inovativního…

    • avatar
      12. 10. 2011 (06:37)
      Trvalý odkaz

      Treba ze je zdarma oproti TEamVieweru?

      • avatar
        12. 10. 2011 (15:32)
        Trvalý odkaz

        V tomto smyslu (= občasná podpora na vyžádání) je TeamViewer zdarma, teprve serverová corporate verze je placená.

        • avatar
          12. 10. 2011 (22:41)
          Trvalý odkaz

          To neni tak uplne pravda. TV je zdarma pro nekomercni pouziti. Pokud uz pri instalaci na beznou stanici priznate, ze se jedna o komercni pouziti, tak jak tak vyplaznete 25 tisic… Nebo jaka je aktualni cena… TV je sice super nastroj, ale pro nas poctivce to neni nejlevnejsi reseni. Ja uz to mam koupeno, tak by mi stacilo, kdyby udelali akci na aplikaci pro iPhone a iPad, abych nemusel vyhodit dalsich cca 5 tisic… :-)

  • avatar
    02. 11. 2011 (06:31)
    Trvalý odkaz

    zacatecnickej dotaz –> asi to nepofachá na síti bez internetu

Komentáře nejsou povoleny.