Jak se dařilo prodejům Applu ve čtvrtém čtvrtletí?

Apple zveřejnil finanční výsledky za čtvrté čtvrtletí letošního roku, kdy zaznamenal rekordní prodeje iPadů i Maců.

Čtvrté fiskální období letošního roku, které skončilo 24. září, přineslo velmi zajímavé finanční výsledky celé společnosti. Apple vykázal příjem ve výši 28,27 miliard amerických dolarů s čistým ziskem 6,62 miliard dolarů (respektive 7,05 dolarů na jednu vydanou akcii). Ve stejném období roku 2010 vykázal Apple příjem 20,34 miliard a čistý zisk 4,31 miliard amerických dolarů. Hrubá marže stoupla v tomto čtvrtletí na 40,3 procenta, před rokem byla 36,9 procenta. Stále stoupá objem mezinárodních prodejů: již celých 63 procent všech příjmů pochází ze zemí mimo USA.

Společnost prodala 17,07 milionu kusů mobilního telefonu iPhone, což je meziroční nárůst o 21 procent. I tak jde o nižší prodeje, než jaké Apple v tomto období očekával – může za to především očekávání představení nového modelu, vinou čeho velká část zákazníků odložila nákup iPhonu do dalšího čtvrtletí. Naopak velmi zajímavé jsou prodeje iPadů, které si z obchodu odneslo 11,12 milionu nových zákazníků (meziroční nárůst 166 procent) a rekordní jsou také prodeje počítačů Mac – zde Apple dokázal prodat 4,89 milionu počítačů. Těmto výsledkům výrazně pomohlo představení výrazně inovované řady přenosných počítačů MacBook Air. Tradičně klesají prodeje iPodů, kterých se prodalo 6,62 milionu. Je to sice meziroční pokles, stále však jde o velmi zajímavá čísla především proto, že právě na iPodech je velmi zajímavá výrobní marže.

 

 

9 komentářů: „Jak se dařilo prodejům Applu ve čtvrtém čtvrtletí?

  • avatar
    19. 10. 2011 (10:04)
    Trvalý odkaz

    Čtvrté čtvrtletí?! Super-věštírna…

    • avatar
      19. 10. 2011 (10:12)
      Trvalý odkaz

      Ano, čtvrté čtvrtletí fiskální, které nemá s kalendářním nic společného. Je zajímavé, že se každý čtvrt rok najdete někdo s tímto typem příspěvku :)

      • avatar
        21. 10. 2011 (03:13)
        Trvalý odkaz

        To by chtělo vysvětlení, ne zesměšňování

        • avatar
          21. 10. 2011 (05:06)
          Trvalý odkaz

          A tobě příjde, že je to nedostatečně vysvětlené? V článku se jasně uvádí, že jde o fiskální čtvrtletí. Pokud nevím, co to znamená, tak použiju vyhledávání – opravdu už jsem alergický nha to, že pod každými finančními výsledky je podobný tupý komentář, jako napsal Atep333. A odpověď pana Janečka mi přijde maximálně korektní, já bych s ním vymetl docela jiným způsobem…

          • avatar
            22. 10. 2011 (12:22)
            Trvalý odkaz

            A proč? My čtenáři jeho serveru jsme jeho zákazníci, kteří mu prokliky na reklamu dávají vydělat nějakou korunu. Já svoje zákazníky neurážím, proč by to měl dělat pan Janeček!?
            Ty jsi zřejmě ve věku, kdy tě živí rodiče a tak ti připadá normální urážet svoje okolí na potkání.
            To není první urážlivá odpověď, které se tu někomu dostalo a zastat se ukřivděného je výraz sociální inteligence. Dobrá tedy – ty víš, co je to fiskální čtvrtletí a proč je o čtvrt eoku napřed, ale je ti to houby co platný, protože jsi hulvát.

          • avatar
            22. 10. 2011 (12:38)
            Trvalý odkaz

            Nejsem si vědom, že bych kohokoli urážel. Pokud máte z mého příspěvku, který se nevybíravý příspěvek původního diskutujícího snažil odlehčit, tento pocit, pak se hluboce omlouvám. Nenapadlo mne, že by jej bylo možné takto vykládat…
            Jen doplním, že jak je to s těmi čtvrtletími zde již bylo několikrát dostatečně vysvětleno. A je také pravda, že to každý čtvtvrok někdo považuje za chybu. Pokud píšeme, že jde o to a to čtvrtletí, tak je to tak a víme, proč to tak píšeme.

        • avatar
          22. 10. 2011 (12:47)
          Trvalý odkaz

          To spíše příspěvek uživatele Atep333 zesměšňuje práci kolegy, která je (nejen) v tomto případě bezchybná. Pokud by autor zvolil jinou dikci a například se slušně dotázal na něco, čemu nerozumí, jistě by se dočkal i obsáhlejší odpověi.

          • avatar
            22. 10. 2011 (16:47)
            Trvalý odkaz

            Ano, možná jsem se mohl zeptat „méně vtipně”, ale když je to tak každého čtvrt roku, bylo by dobrý s tím dopředu počítat a aspoň trochu to vysvětlit, např. jako tady: http://www.mujmac.cz/art/zpravy/apple-fin-vysleky-3q11-21-10-11.html

          • avatar
            22. 10. 2011 (17:11)
            Trvalý odkaz

            Kolega předpokládal, že právě tentokrát použil dostatečně popisný jazyk a že spojení „Čtvrté fiskální období letošního roku, které skončilo 24. září“, nemůže přinést jakékoli pochybnosti. Proč by jinak toto psal, kdyby to nebyla pravda?

            Dle jeho slov se domníval, že není třeba dělat ze čtenářů hlupáky předkládáním dalšího polopatického vysvětlení zcela exkatně uvedeného pojmu…

            Navíc když vše je vysvětleno v samostatném článku:

            http://superapple.cz/2010/03/jak-je-to-s-temi-ctvrtletimi-u-apple/

Komentáře nejsou povoleny.