Glonass: ruské satelity navigují iPhone

Jednou z nenápadných novinek v iPhonu 4S je podpora ruského navigačního systému Glonass. Co to ale znamená?

Při představení nového mobilního telefonu Apple iPhone 4S zapadl v euforii kolem Siri, rychlosti i vylepšené kamery jeden hodně zajímavý parametr: nový iPhone 4S totiž k satelitní navigaci nevyužívá pouze amerického systému GPS, ale je kompatibilní také s podobně koncipovaným ruským systémem Glonass.

Systém Glonass je obdobou amerického GPS a tehdejší Sovětský svaz začal s jeho plánováním již v roce 1970 (vývoj GPS započal až v roce 1973, stavěl však již na projektu GNSS Transit z roku 1964), přičemž kompletní návrh systému byl hotov v ruce 1976. První navigační satelit tohoto systému, Uragan I, odstartoval v roce 1982.

Systém Glonass je projektován na 24 družic, v kosmu jich v současnosti obíhá 24. Není bez zajímavosti, že za celou dobu projektu bylo vypuštěno 122, přičemž pouze devět z tohoto množství selhalo, nejčastěji ve fázi oživování. Družice obíhají ve výšce 19 100 km nad povrchem Země na 3 kruhových drahách se sklonem 65°. Dráhy jsou vzájemně posunuty o 120° a na každé dráze je 8 symetrických pozic pro družice po 45°.

Dnes používané družice Uragan-M váží asi 1,4 tuny a na střední oběžné dráze (MEO, Medium Earth Orbit) se pohybuje rychlostí 3,9 km/s, s dobou oběhu kolem Země 11h 15min. Vynášeny jsou z kosmodromu Bajkonur v sestavách po třech družicích na jeden nosič. Zásadní problém družic Uragan byla krátká životnost, což se projevovalo ve zvýšené potřebě obnovovat družice. U družic Uragan/Uragan-M vyžaduje zvýšená poruchovost dlouhotrvající odstávky dlouhé až několik měsíců. Tyto problémy by měly vyřešit nové nehermetizované družice Uragan-K s poloviční hmotností.

Pozemní část celého systému představuje hlavní řídící střediso ve městě Krasnoznamensk, 3 rozšířené stanice, 5 povelových stanic a 10 stanic kontrolních. Celý systém je provozován ruskou armádou a všechny pozemní stanice se nacházejí na území Ruské federace, což do jisté míry omezuje možnosti přímého monitoringu všech družic.

Armádní uživatelé mají k dispozici systém s nejvyšší možnou přesností. Civilní uživatelé, což nyní budou také majitelé mobilního telefonu iPhone 4S, pak mohou využívat systém v režimu s běžnou přesností. O uvolnění systému pro bezplatné veřejné použití rozhodl 18. května 2008 prezident Ruské federace Vladimir Putin.

Glonass v iPhonu 4S

Přítomnost podpory systému Glonass v novém iPhonu 4S je velmi překvapivé. V podstatě se tak stává jedním z mála komerčně dostupných telefonů, které tento navigační systém podporují. Současně také s obrovským množství očekávaných prodejů tohoto telefonu tak může během velmi krátké doby zněkolikanásobit počet uživatelů této navigační sítě.

Za rozhodnutím použít v iPhonu také přijímač sítě Glonass lze spatřovat jak snahu o zpřesnění zjištění polohy (iPhone totiž bude pracovat s lokací určenou oběma systémy), tak i větší zaměření Apple na obrovský trh v Ruské federaci. Ta totiž uvalila před časem na veškerou elektroniku podporující GPS a ne Glonass speciální dovozní daň ve výši celých 25 procent. Je také pravděpodobné, že podporu tohoto systému před časem při své návštěvě v campusu Apple vyloboval také prezident Dmitrij Medveděv.

Tímto vším Glonass získává náskok před teprve budovaným evropským navigačním systémem Galileo, který se v současnosti nachází ve stavu budování kosmického segmentu a jeho plné zprovoznění se očekává nejdříve v roce 2019.

2 komentáře: „Glonass: ruské satelity navigují iPhone

  • avatar
    22. 10. 2011 (11:12)
    Trvalý odkaz

    Poprosil bych autora článku aby si opravil nepřesnosti. Glonass je v současné době plně funkční s 24 satelity. Wikipedia je trochu neaktuální ….

Komentáře nejsou povoleny.