Apple uvolnil svůj bezztrátový kodek ALAC

Jako open source je nyní k dispozici bezztrátový zvukový kodek Apple Lossless Audio Codec, zkráceně ALAC.

Apple Lossless Audio Codec (ALAC), audio kodek vyvinutý společností Apple, byl uvolněn jako open source pod licencí Apache 2.0. Kodek, který Apple používá jak u zařízení s operačním systémem iOS, tak i počítačů Mac s Mac OS X, by tak nyní mohl používat téměř každý na jakékoli platformě.

ALAC byl představen 28. dubna 2004 jako součást programu QuickTime 6.5.1. Pomocí něj byl Apple schopen snížit velikost digitálního hudebního souboru o 40 až 60 procent bez jakékoli ztráty informací nebo jeho zvukové kvality. Po dekódování byl soubor naprosto totožný, jako jeho původní nekomprimovaná verze, což je hlavní podstatou i u konkurenčních bezztrátových formátů. Hlavní výhodou ALAC je skutečnost, že není nijak náročný na dekompresi, což jej činí výborně použitelným například na přehrávačích iPod.

Samotný ALAC má hodně společného s konkurečním formátem FLAC (Free LosslessAudio Codec), který je vyhledáván audiofily a který byl opensource odjakživa. Na Apple zařízeních se mu však nikdy příliš velké obliby nedostalo.

Součástí vývojářského balíčku je konvertor alacconvert, nástroj příkazového řádku, který umí číst a zapisovat z a do hudebních formátů Core Audio Format (CAF) a WAVE. Výsledný zvukový soubor má příponu M4A, tedy stejný kontejner, který má zakoupená hudba v iTunes Music Store.

Tip pro vás: zde můžete najít srovnání bezztrátových zvukových kodeků (anglicky).

Uvolnění kodeku ALAC jako opensource by mohlo, ale také nemuselo znamenat jeho větší rozšíření mezi veřejnost. Zarytí příznivci formátu FLAC určitě nebudou hromadně migrovat na ALAC jen díky tomu, že jej Apple uvolnil jako opensource. Výhoda konkurenčního formátu FLAC spočívá už od jeho uvolnění ve větším rozšíření díky podpoře mnoha zařízení a operačních systémů. Podpora ze strany společnosti Apple však silně pokulhává především u zařízení s operačním systémem iOS, kde FLAC nahrazuje právě ALAC.

Pomůže uvolnění kodeku ALAC jeho většímu rozšíření

Nahrávání ... Nahrávání ...

Jeden myslel na “Apple uvolnil svůj bezztrátový kodek ALAC

  • avatar
    31. 10. 2011 (09:00)
    Trvalý odkaz

    Osobne proste nechapu jediny duvod vzniku tohohle kodeku. FLAC tu v te dobe byl uz tri roky a ALAC neprinasi nic navic.
    Nebo vi nekdo proc se s timhle Apple tenkrat zachoval jak male decko a nutne „musel“ udelat dalsi kodek pro totez?

Komentáře nejsou povoleny.