iTunes Music Store v Česku? Ano, už je zde

Jen několik dnů po spuštění on-line obchodu Apple přichází další dlouho očekávaná služba: hudební obchod iTunes Music Store.

Tento obchod, který vám umožní nakupovat elektronickou hudbu přímo ze svých iPhonů nebo prostřednictvím desktopové aplikace iTunes, již začíná být dostupný také v Česku. Apple jej aktivuje postupně a také nabídka hudby není maximální, ale je postupně doplňována. I tak ale nabízí dostatek zajímavých skladeb a hudebních alb pro většinu z nás včetně velkého množství českých skladeb. To ale není ničím divným, protože obrovské množství českých interpretů bylo v Music Store dostupné i doposud, jen pro jiné státy.

Do našeho iTunes Music Store obchodu se v aplikaci iTunes přepnete velmi snadno: stačí na úvodní obrazovce obchodu odrolovat stránkou úplně dolů a v pravém spodním rohu kliknout myší na ikonu s vlajkou a ze seznamu obchodů zvolit Českou republiku. Pokud zde již českou vlajku vidíte, jste v obchodě.

Měnou, za kterou zde hudbu nakupujete, je Euro – podobně, jako v případě plateb za aplikace v jiných Apple on-line obchodech. Pokud již máte spárovánu platební kartu se svým účtem ze služeb App Store nebo Mac App Store, můžete začít přímo nakupovat. Pokud ne, potřebujete vlastnit platební kartu s povolenými platbami do zahraničí a tu se svým účtem spojit.

Cena za jednu skladbu je ve většině případů 0,99 Eur (přibližně 25 korun), celé album pak nejčatěji nakoupíte za cenu pohybující se okolo deseti Eur (přibližně 250 korun).

Vzhledem k tomu, že Apple pro Česku spustil svůj iTunes Music Store, není možné očekávat originální seriály a videa. Jde skutečně – jak již název napovídá – o obchod s hudbou. Je možné, že videa a seriály přijdou později, nedá se však očekávat, že by zde byla stejná nabídka, jaká je například na americkém iTunes Store – anglicky mluvené filmy a seriály do neanglicky mluvící země uvedeny nebudou, na to je Apple příliš puntičkářský. A dabované verze cizích seriálů pravděpodobně také ne, protože zatímco práva na dabing vlastní české televize, práva na seriál samotný pak originální stanice v zahraničí. Pokud tedy očekávat seriály v českém iTunes, pak se bude s velkou pravděpodobností jednat o původní českou seriálovou tvorbu. Větší šance je v případě filmů, kde film i dabing je ve vlastnictví filmového studia a není tedy větší problém v jejich uveřejnění. Stále se je tedy nač těšit.

 

7 komentářů: „iTunes Music Store v Česku? Ano, už je zde

  • Pingback: iTunes Music Store v Česku? Ano, už je zde - 1. zprávy

  • avatar
    29. 09. 2011 (08:39)
    Trvalý odkaz

    Sice bydlim nekolik let v zahranici a uz jsem si na nakup hudby v digitalni podobe zvyknul, ale tato zprava mi udelala radost. Dalsi krucek do civilizovaneho sveta…

  • avatar
    29. 09. 2011 (08:53)
    Trvalý odkaz

    nevíte někdo v jaké kvalitě se to následně po koupení stahuje? díky

    • avatar
      29. 09. 2011 (09:24)
      Trvalý odkaz

      Zatím vše co jsem nakoupil v iTunes Store (ať US, nebo teď CZ), tak je v kvalitě 256kbps

  • avatar
    29. 09. 2011 (12:27)
    Trvalý odkaz

    A jak to bude se službou Ping v CZ iTunes Store? Bude? Zatím ji tam nevidím

  • avatar
    29. 09. 2011 (16:13)
    Trvalý odkaz

    No prostě LUXUS :) Co se to stalo? Steve odešel a hned takové změny? …

  • avatar
    29. 09. 2011 (19:30)
    Trvalý odkaz

    Pěkný ale drahý :-/ Platit o euro nebo i 10 navíc na balíčku komprimovaných dat, které nabízí i další eshopy jen proto, že itunes? Možná před několika lety. Dnes mě to nechává chladným.

Komentáře nejsou povoleny.