Přinese Česká muzika do Česka iTunes Store?

Nakolik lze věřit zprávě portálu iDnes, že známý vydavatel dechové a country hudby bude u nás provozovat iTunes Store pro Apple?

Dnes ráno nás několik z vás upozornilo na článek na blogu MacBlog.sk, který na základě včerejšího článku uveřejněného na stránkách serveru Technet patřícího pod portál iDnes (mediální skupina Mafra) uvádí, že společnost Česká muzika manželů Peterkových podepsala smlouvu s Apple a má šanci pro Apple provozovat českou mutaci obchodu s elektronickou hudbou iTunes Store.

Tato zpráva je velmi zajímavá, kdyby však byla pravdivá tak, jak byla v článku Technetu podána. Míchají se v ní totiž dohromady dvě vzájemně nesouvisející věci: A) dodávání hudby do obchodu iTunes Store a B) provozování (spuštění) českého obchodu iTunes Store. Zatímco skutečnost A. je naprosto běžná a není na ní nic zajímavého, možná skutečnost B. je již natolik čtenářsky zajímavá, že je ji třeba patřičně využít – což ostatně dokládá i velmi vhodně bulvárně zvolený nadpis na Technetu. A co naplat, že skutečnost B. je pouhou spekulací (či spíše ukázkovou kachnou).

Jak je to tedy ve skutečnosti nejpravděpodobněji? Podle našeho zdroje ze společnosti Apple došlo mezi Českou muzikou a Applem k podpisu smlouvy o dodávání jejích audiovizuálních děl do obchodu iTunes Store. Do mezinárodního obchodu iTunes Store – tedy toho, který funguje již nyní.

Není také pravda naznačená informace, že je Česká muzika jediným vydavatelstvím s tuzemskou hudbou, kterému se povedlo tuto dohodu podepsat: českých interpretů najdete již nyní v iTunes Store velkou řádku včetně kompletních diskografií interpetů, jako je například Kryštof (vydavatel EMI Czech), Karla Gota (vydavatel Supraphon a. s.) nebo Ivana Mládka (vydavatel Master Music). A s nimi jsou v iTunes Store další desítky českých skladeb a interpretů dlouho před příchodem České muziky. Je tak škoda, že se autor původního článku nepoohlédl v iTunes Store při jeho tvorbě: kdyby tak učinil, nemohl by se dopustit jednoduché a nesprávné úvahy „podepsání smlouvy o dodávání obsahu s českým vydavatelem“ = „příchod českého iTunes Store“.

Český iTunes Store se připravuje a přijde, bude to ale bez ohledu na tuto konkrétní smlouvu. A provozovat jej bude přímo Apple.

Absolutním výhercem celé kauzy je tak Česká muzika, které se povedlo v době klasické okurkové sezóny všeobecných médií dosáhnout výborné propagace a popularity. Jen je škoda, že někdo z původní zajímavé zprávy „v iTunes Store přibude až třicet tisíc nových nahrávek ze zajímavé produkce České muziky“ udělal něco zcela jiného.

4 komentáře: „Přinese Česká muzika do Česka iTunes Store?

  • avatar
    12. 08. 2011 (14:52)
    Trvalý odkaz

    Lépe bych to nenapsal. Děs velebnosti. :)

  • avatar
    12. 08. 2011 (16:08)
    Trvalý odkaz

    Jak moc muzeme povazovat tvrzeni, ze se ceske iTunes pripravuje, za „zarucene“? To, ze tady „jednou“ bude je mozne, ale pokud v radu let, tak je to dnes v podstate taky spekulace.

Komentáře nejsou povoleny.