Pozor na virus ve falešném Flash přehrávači, Apple zná řešení

Prvního srpna zaznamenala společnosti F-Secure novou verzi trojského koně pro Mac OS X maskovaného za falešný update Flash přehrávače.

Na některých webových stránkách mohl být uživatel upozorněn na skutečnost, že používá zastaralou verzi Flash přehrávače a ihned dostal k dispozici ke stažení instalátor nové verze. Problém byl v tom, že Flash přehrávač uživatele zastaralý nebyl a onen instalátor neměl s flashem nebo Adobe cokoli společného. Obsahoval virus nazvaný OS.XQHost.WB.A.

Ve své podstatě jde o trojského koně, který po svém nainstalování přesměroval veškerá volání na stránky Google na vlastní adresu 91.224.160.26 umístěnou v Holandsku. Takhle vypadá chování při otevření Google stránky na zdravém (vlevo) a infikovaném (vpravo) systému.

Po zadání textu do vyhledávání je uživateli podvržena stránka, která se stále tváří jako výsledek vyhledávání Google, je však tvořena komerčními odkazy placenými za prokliky, stránka navíc otevírá další okna s podobným obsahem. Pokud jste tedy v tomto měsíci instalovali update Flash přehrávače a viděli jste toto okno instalátoru, jste zřejmě infikováni také.

Jak tedy postupovat? Pokud používáte antivirové řešení od F-Secure, patřičné virové specifikace již máte aktuální a váš počítač je schopen nákazu rozpoznat již od začátku měsíce. Nás všechny ostatní chrání Apple, který vydal update virových definic obsažených v operačním systému Mac OS X 10.6 a 10.7. Tento systém je vestavěn přímo v systému a kontroluje nové definice každý den – nenahrazuje tedy plnohodnotný antivirový systém s jeho analyzačními schopnostmi, rozpoznává pouze přesně definované problémy. Apple tento systém zavedl do systému po letošním problému s falešným antivirovým systémem MacDefender (informovali jsme zde).

7 komentářů: „Pozor na virus ve falešném Flash přehrávači, Apple zná řešení

  • avatar
    13. 08. 2011 (11:29)
    Trvalý odkaz

    Práve preto je najlepšie inštalovať aktualizácie, kež ich ponúkne sám Flash. 

    • avatar
      13. 08. 2011 (18:16)
      Trvalý odkaz

      Pozor na to: to upozornovaci okno vypadalo stejne, jako hlaska originalniho Flash prehravace…

  • avatar
    13. 08. 2011 (11:29)
    Trvalý odkaz

    Práve preto je najlepšie inštalovať aktualizácie, kež ich ponúkne sám Flash. 

  • avatar
    13. 08. 2011 (15:48)
    Trvalý odkaz

    Jen jsem se chtěl zeptat,pokud třeba Linux přestane být „pod rozlišovací schopností“,jak tu někdo napsal,je tedy pravděpodobné že „dopadne stejně“ jako OS X? Jasně,chyba je vždy mezi monitorem a židlí ale zdá se,že tady asi brzy padne jeden mýtus a antiviry se stanou nedílnou součástí našich maců. Ach jo.

  • avatar
    17. 08. 2011 (11:35)
    Trvalý odkaz

    Chtel jsem se zeptat jestli se da do iphonu, ipodu, ipadu stahnout flash player? Iphone nemam ale uvazuji o nem.

Komentáře nejsou povoleny.