Po tabletu zatrhnul Apple Samsungu také telefony řady Galaxy

Nizozemský soud v Haagu zakázal Samsungu dovážel do některých států Evropy také mobilní telefony Galaxy Ace, S a S II.

Patentové útoky Apple neustávají: jablečná společnost na všech frontách a všemi zbraněmi pálí do konkurenčního výrobce Samsung. Po nedávném – a dočasném – úspěchu s omezením prodejů tabletu Galaxy Tab 10.1 dosáhl Apple u nizozemského soudu v Haagu omezení dovozu do některých zemí EU také mobilních telefonů řad Galaxy S, Galaxy S II a Galaxy Ace.

To by samo o sobě již nebylo příliš zajímavé. Zajímavější na tomto zákazu je důvod, na základě kterého se jej Applu podařilo dosáhnout: jde totiž o softwarové patenty. A to je právě ono: doposud totiž panovalo obecné povědomí, že softwarové patenty nejsou mimo Spojené státy a Japonsko v podstatě vymahatelné, což nyní soud v Haagu velmi názorně vyvrátil. Druhou zajímavostí je použít právě softwarový patentů: Apple totiž neútočil na telefony těchto řad ze stejného důvodu, jako před časem na tablet Galaxy Tab 10.1. Zatímco u tabletu se Apple ohrazoval tím, že jde o designovou kopii iPadu, u telefonů mu podobnost s iPhonem nevadí.

Co tedy přesně Applu vadí na výše zmíněných mobilních telefonech? Problém je v tom, že telefony porušují jeden konkrétní patent Applu, který popisuje dotykové ovládání fotogalerie v mobilním telefonu (posouvání fotek prsty a jejich přibližování) a de-facto jej lze aplikovat na všechny mobilní telefon vybavené operačním systémem Android. Telefony Samsung Galaxy S, S II a Ace totiž používají pro prohlížení fotografií standardní Android galerii.

Možná vás nyní napadlo, proč stejný patent nepoužil Apple také na Galaxy Tab 10.1 a nepojistil si tak jeho zákaz ještě na další frontě? Odpověd je jednoduchá: protože nemůže. Zmíněný způsob ovládání galerie totiž používají telefon s operačním systémem Android řady 2.x, zatímco tablet Samsungu s operačním systémem Android řady 3.x je vybaven jinou galerií a ta tyto patenty podle všeho neporušuje.

Soud tedy zakázal Samsungu dovoz a prodej těchto telefonů v těch státech EU, ve kterých tento softwarový patent platí. Což vyřazuje ty země, ve kterých již tento patent propadl a nebyl následně prodloužen. Mezi tyto země patříme také.

A co na to vše Samsung? Ten na tom všem vlastně jen vydělal: jednoduše nahradí výchozí galerii v těchto telefonech vlastní aplikací a bude potěšen skvělou publicitou, kterou dostal za peníze Applu. Ne každému se poštěstí být zadarmo na titulních stranách všech významných periodik a zpravodajských relacích.

Jeden myslel na “Po tabletu zatrhnul Apple Samsungu také telefony řady Galaxy

  • avatar
    27. 08. 2011 (17:00)
    Trvalý odkaz

    „Good artists copy, great artists steal.“ – Pablo Picasso

    V případě Apple mi to nevadí, ale v případě Samsungu ano.

Komentáře nejsou povoleny.