Je pětistovka za aplikaci moc?

Apple nezvykle nízkou cenou svých softwarových produktů způsobil na trhu aplikací výraznou nerovnováhu. To, co nám dříve přišlo jako dobrá cena, nyní působí jako předražené.

Začalo to již dříve, když Apple samostatně uvolnil aplikace z balíku iLife samostatně. V Mac App Store poté nastala paradoxní situace, o které jsem již dříve psal – došlo k tomu, že za jednoúčelový konvertor videí jste měli zaplatit více, než za pokročilou aplikaci pro archivaci a střih videa iMovie. Tehdy jsme se domnívali, že snaha Apple je jasná: velm nízkou cenu svých aplikací nasadil proto, aby přinutil vývojáře aplikací pro Mac OS X upravit jejich ceny.

To se však nestalo a ceny aplikací jsou stále stejné, jako před rokem. Pravda, některé svým příchodem do Mac App Store o nějaký ten dolar na své cenovce přišly, ale stále je jejich cena příliš vysoká. Není tedy problém narazit na situaci, kdy aplikace existuje ve verzi jak pro Mac OS X, tak i pro iOS a ve své iOS verzí stojí méně (nebo je dokonce zdarma), než ve své verzi pro Mac OS X. A to navíc spousta z nich nabízí v iOS verzi více funkcí, než ve verzi stolní. Jaký z toho vyvodit závěr?

Za vším je třeba hledat konkurenci, která tlačí ceny dolů. Ta v App Store pro iOS je obrovská, v Mac App Store na stolním počítači prozatím příliš ne a vývojáři spolu prozatím spíše „drží basu“, místo aby se nutili do nízkých cen. A pár aplikací od Apple za nízké ceny tím nepohne.

To vše je ale stará písnička, dnes mám na mysli spíše něco úplně jiného. Na myšlenku mě přivedl příspěvek jednoho z nás pod článkem o manažeru stahování Speed Download. Píše se v něm, že je nehoráznost požadovat celých 25 dolarů za jednoúčelovou utilitu, když celý operační systém stojí jen o několik málo dolarů více. Je však tato úvaha správná?

Já si to nemyslím. Ono je to spíše jinak: cena operačního systému je stále příliš vysoká. A nesesypejte se hned na mě, opravdu vím, co stojí konkurenční komerční operační systémy. Nejde mi o konkrétní srovnání, ale o princip celé věci. Jde o to, co je to vlastně operační systém?

Operační systém je základ – je to něco, bez čeho je počítač jen neužitečná bedna nebezpečného odpadu. Pokud bych si měl vypůjčit terminologii z trochu jiného oboru, pak není opeační systém počítače ničím jiným, než základním firmwarem. Je to něco, co zkrátka k počítači potřebujete. Když si odnesete z obchodu svého Maca bez operačního systému, co s ním budete dělat? Nic, uvidíte jen světle šedou obrazovku. Operační systém tedy mít musíte.

A Apple to pochopil: operační systém zde není od toho, aby se na něm vydělávalo. Je to věc, kterou nutně potřebujeme a proto je potřeba ji uživateli nabídnou za cenu nákladů. At jej má každý, protože bez něj by si nekupoval naše počítače a nekupoval další aplikace. A proto je Mac OS X tak levný, jak je – ne proto, aby kohokoli vychovával.

Pokud se tedy vrátíme k onomu komentáři, který stojí za celým tímto zamyšlením, můžeme vše uzavřít jednoduchou odpovědí: ne, nehoráznost to není. Srovnáváme totiž nesrovnatelné – srovnáváme něco, bez čeho se neobejdete s něčím, co vlastně vůbec nepotřebujete. Jen at si autor aplikace XY požaduje za své dílo tolik, kolik uzná za vhodné. Když neprodá, cenu jistě sníží. Když prodává, přejme mu to. Dávat ale jeho rozhodnutí o ceně do souvislosti s cenou základního firmwaru počítače? Ale no tak…

To však nic nemění na faktu, že mnohé utility pro Mac OS X drahé jsou.

17 komentářů: „Je pětistovka za aplikaci moc?

  • avatar
    24. 08. 2011 (08:57)
    Trvalý odkaz

    Podle logiky tazatele by musel byt vsechen software zdarma, protoze kvalitni webovy server Apache stoji 0.

    Ekonomicky vubec nejde o to, jestli je software „zaklad“ nebo firmware nebo neco co by mel mit kazdy. Cenu urcuje trh. Apple se zkratka rozhodl subvencovat cenu OS a prodavat ho levne. Duvodem je to, ze Apple chce, aby lidi upgradovali svoje systemy a tim zjednodusili zivot jak sobe tak vyvojarum. Apple by ho mohl klidne davat zdarma, ale to by zase psychologicky snizilo kvalitu OS v ocich lidi jako neceho „co nema hodnotu“. Verim, ze $30 je velmi dobre spocitana a zmerena castka , ktera funguje pro prumerneho bezneho Apple zakaznika.

    • avatar
      24. 08. 2011 (12:10)
      Trvalý odkaz

      „Podle logiky tazatele by musel byt vsechen software zdarma, protoze kvalitni webovy server Apache stoji 0.“ Podle této věty, buď neumíš číst nebo jsi moc hloupý na to, aby sis našel ten komentář. Hloupý proto, protože od inteligentního člověka očekávám, že si ten komentář najde, když na něj reaguje. Logika tazatele je totiž jiná. Tazatel napsal, že chtít za takový (a tento) program $25, není přiměřené. Protože samotný operační systém s hromadou programů stojí jen o $5 více. 
      btw. to samé si myslím o TotalFinderu (ačkoliv ne tak radikálně jako u Speed Download, navíc TF je dozajista užitečnější) ;) Tím nechci říct, že ty ceny jsou přemrštěné, ale nelze napsat, že jsou přiměřené. Vše samozřejmě z pohledu uživatele. A jak je psáno níže, tak zvolením přiměřené ceny se prodá více licencí a také se zamezí pirátství ;)

      • avatar
        24. 08. 2011 (12:50)
        Trvalý odkaz

        Cist evidentne umim. Mozna hloupy jsem, ale tvuj argument jsem pochopil presne i bez dohledavani v diskusich. Ver mi, ze jsem diskusi o tomto argumentu za posledni rok vedl s desitkami lidi. Bohuzel po par odpovedich se u nich v naproste vetsine pripadu ukazalo, ze maji bud velike mezery ve vzdelani nebo minimalne v chapani ekonomickych procesu ve svete kolem sebe.

        „Primerene ceny“ pro koho? Pri nastaveni jakekoliv nenulove ceny se najde skupina lidi, pro kterou bude cena neprimerene vysoka (napriklad 12-ti leti internetovi diskuteri, kteri nic nevydelavaji). Je jenom otazka kolik je jeste tech, kteri si to koupi za cenu vyssi. Napriklad mne nejde nutne o to prodat co nejvice licenci, protoze s kazdou prodanou licenci mam potencionalni casovy naklad na podporu daneho uzivatele. Proto je pro me vyhodnejsi prodat mene licenci za vice penez a ve vysledku vydelat stejne. Take proto jsem cenu TotalFinderu zvysil. Piratstvi zamezit nejde. Piratstvi je pro me neviditelne, pokud muj program pirati lidi, kteri by si ho nikdy nekoupili. Neni mym cilem zamezit piratstvi, ale prodat vice licenci za co nejvyssi cenu, ktera mi zaplati cas na vyvoj, udrzbu, cas na podporu a take uspory na vyvoj neceho noveho. Pokud to znamena zamerit se na piraty a presvedcit je ke koupi, tak je snizeni piratstvi jen vedlejsim produktem tohoto usili, ale nikoliv primarnim cilem.Je to jednoduche: lide voli svyma penezenkama. Ty volis „NE“ ale jsou tu tisice dalsich, kteri voli „ANO“. To je fer.

        • avatar
          24. 08. 2011 (18:43)
          Trvalý odkaz

          „ukazalo, ze maji bud velike mezery ve vzdelani nebo minimalne v chapani ekonomickych procesu ve svete kolem sebe.“
          „protoze s kazdou prodanou licenci mam potencionalni casovy naklad na podporu daneho uzivatele.“ Tak a je to jasné.

    • avatar
      24. 08. 2011 (20:41)
      Trvalý odkaz

      To ze apache se da sehnat i zadarmo neznamena, ze je zadarmo. Na serverech bezim RedHat EL kde platim rocne licenci aby ten apache behal (bez toho abych mel nocni mury, RH proste o nej pecuje), Doma je OSX kde ten apache taky bezi bez toho aby padal protoze ho Apple odladil a neco mne to tedy stalo. Jo jsou dobrodruzi co fici Debiany a maji Apache zdarma, ale na to ja nervy ani koule nemam a radeji si priplatim za znackovej a vyladenej system.

      • avatar
        07. 09. 2011 (11:58)
        Trvalý odkaz

        To nic nemeni na tom ze Apache je zadarmo to ze potrebujes OS system a  Hardware k tomu aby ti behal je vec jina to ze si muzes koupit od nekoho podporu a nemit strach je vec dalsi, to ze apple ma v zakladu podporu apache je taky druhorade.

        Jako reseni typu mamp Xamp jsou taky zdarma, Mysql je zdarma atd ano muze stim experimentovat kazdy pokud chces mit jistotu tak vybiras ucelene reseni a servis od nekoho kdo tomu rozumi tak si priplat. Ostatne takto funguje hromada opensource, treba redakcni system je zdarma ale mizes si k nemu koupit podporu, stavis weby na CMS ktery je opensource muzes si treba priplatit a stat se certifikovanym partnerem.

        To ale neznamena ze system by byl za penize jen pouziva proste jiny obchodni model kdy je vyvoj placeny partnerama skolenima a tak.

        Podobne do vyvoje Apache asi investuji firmy jako Redhat Novel co ja vim

  • avatar
    24. 08. 2011 (09:08)
    Trvalý odkaz

    No o nehoráznosti jsem nepsal, spíše jsem oponoval sousloví „přijatelná cena“ v daném kontextu. (pokud je to tedy reakce na můj komentář). Samozřejmě je to volba vývojáře a já si jeho aplikaci za takovou cenu nekoupím. Nicméně je potřeba si uvědomit, že konkrétně Mac os X není jenom základ. Je to i mnoho aplikací navíc (Preview, Safari, Mail, iCal, nepostradatelný PhotoBooth atd. atd.). Za cenu $30 získám (mimo základu také) soubor aplikací, které vlastně stačí pro základní práci se systémem. 

  • avatar
    24. 08. 2011 (10:41)
    Trvalý odkaz

    Hlavne je to o tom, ze za cenu 100 jednotek toho prodaji 1000ks a za cenu 50 jednotek toho prodaji 10000ks.
    Tohle by si vyvojarili meli uvedomit a prave tohle zapricinilo uspech iOS jako takovy. Divim se, ze po zkusenostech si tohle vyvojari (a obzvlaste ti, co vyviji jak pro desktop, tak i mobilni zarizeni) neuvedomuji.
    Apple evidentne snizenim cen svych aplikaci chtel „nakopnout“ ostatni, aby jim tohle docvaklo – coz se bohuzel (ted uz to po tech par mesicich bohuzel lze rict) nestalo.

    Btw. tohle je vlastne celym duvodem vasich „dohadu“ o srovnani firmware vs. aplikace – Apple u iOS vidi, ze na Appstore vydela nekolikanasobne vic, nez kolik by utrzil za OS (a to vcetne zarizeni). Tak se rozhodl vydelavat na appstore a „prostredek jak se dostat k appstoru“ ponechat zdarma. Evidentne se mu tenhle model osvedcil, tak to zkousi i u stolniho OS.

    • avatar
      25. 08. 2011 (10:55)
      Trvalý odkaz

      Většina uživatelů jsou lemplové a s tím je třeba počítat. U iOS se nám osvědčila strategie – nízká cena a osekané funkce. Jistě, můžeme vyvinout nadupanou aplikaci (my vyvíjíme slovníky, jazykové kurzy, překladaše apod.) a dát ji za férovou cenu. Jenže pak kdejaký pepík začne nadávat, jak je drahá, a vypisovat hovadiny. Nejvýnosnější je udělat aplikaci s minimem funkcí a dát ji za velmi nízkou cenu. Paka s dotykovými plackami se těší, jak levně nakoupili, a nám se plní konto v bance sice menšími částkami, ale při zanedbatelných nákladech (a prodá se víc licencí). Jen je škoda, že stupidita a hamižnost většiny uživatelů zabíjí kvalitu.

  • avatar
    24. 08. 2011 (10:48)
    Trvalý odkaz

    Používám ke svojí práci jak SW za 0.00 Kč, tak za statisíce. Oboje má svůj význam a svoje užití.

  • avatar
    25. 08. 2011 (10:32)
    Trvalý odkaz

    Podla mojho nazoru treba zohladnit dany program ako taky. Ked si porovnate 3 programy (ktore podla mna robia to iste)  Gimp (0€), Pixelmator(24€) a Photoshop(600€). Grafik ktory vie pouzivat svoj program perfektne tak dokaze urobit rovnaky vysledok so svojim programom. Avsak!!
    Vacsina sa pozera na veci zadarmo ako na podradne (Gimp) veci ktore su pridrahe radsej upirati (Photoshop) a veci ktore su prijatelne si kupi (Pixelmator)
    Keby spominany program Speed downloader mal hodnotu 0,79€ tak ho na torrentoch nenajdete. Keby stal 5€ ludia by uz nad nim ohrnali nosom ale za 25€ si ho vacsina niekde stiahne alebo ozelie.
    PS: ruku na srdce kto z vas si ho kupil v bundle, kto z vas ho ma „zadarmo“ z netu a kto ho ho tak nutne potrebuje ze si ho kupil za plnu cenu?

    • avatar
      25. 08. 2011 (18:27)
      Trvalý odkaz

      Speed downloader – to je ved nejaky soft pre piratov ne? Tak jasne ze si ho upiratia :)

  • avatar
    25. 08. 2011 (16:22)
    Trvalý odkaz

    Jen tu napíši svůj názor, tak mne prosím nekamenujte :-)
    Ano Apple má ugrade systému za pár korun, ale je tu jedno ALE. Člověk musí jít v řadě:Leopard => Snow Leopard => Lion. Naopak u WIN mohu jednu verzi přeskočit – což mimochodem hodně lidí dělalo a Visty přeskočilo – takže rozdíl v cenně už není tak dramatický. A např. kupovat Visty jen pro to že chci WIN 7? To je trošku postavené na halvu :-(
    Ad cena aplikací: záleží co od aplikace čekáma co využiji. Mezi námi kdo doma na 100% využije výše zminěný photoshop? Asi nikdo ale vypadá to dobře, když někde řeknete že „Dělal jsem to v Photo shopu“. Než abych kupoval/někde stahoval app jen pro to, že ji budu mít to není ono. Na svém MBP mám všechen SW kopený. Hodně SW jsem kupoval v bundle baličcích, protože cena i např. když využiji 2 aplikace z celého balíčku je hodně zajímavá. Jinak nakupuji i v Mac App Store, takže se nebráním žádné cestě – teda kromě stahování app někde z torenu ;-)

      • avatar
        25. 08. 2011 (19:15)
        Trvalý odkaz

        Tak to se omlouvám za svoji neznalost :-( Pochopil jsem že musí být nainstalován SL a pár lidí to řešilo i někde na fóru a bylo jim řečeno že musí upgradnout na SL a potom na Liona

  • avatar
    27. 08. 2011 (07:04)
    Trvalý odkaz

    ..jestli ono to nebute v tom, že nový OS si koupí 100 milionů lidí, – číž chci říci takřka každý..protože jej většina chce a potřebuje. Dobře zvolená cena tomu jenom pomůže. Jedno účelový program už si koupí jenom třeba 100 tisíc uživatelů. Protože jej prostě tolik lidí nepotřebuje. Vývojář potom volí radši prodejní cenu vyšší, aby vydělal co nejvíce.

    Otázkou je, že kdyby takhle uvažovali vývojáři pro iOS a dávali svoje prográmky ne za 1-3dolary ale natáhli to na 30 dolarů tak by neprodali skoro nic. Hry Angry Birds se prodalo za cca 1 dolar přes 100 milionů, za cenu 30 dolarů jsem si jistej, že by to takový kasovní úspěch nebyl.. Takže je ještě důležité o jaký prográmek jde a jaký má potenciónál zaujmout davy. Já si myslím, že cena aplikaci pro mac je drahá a tím, prodají ve výsledku mémě. Když se mám rozhodnout pro utilitu za 20 dolarů, tak se poohlédnu po levnější variantě a nebo si řeknu, že to zas tak nepoťebuji.. Kdyby byla ta utilitka za dolary 3 tak to vůbec neřeším a kupuji rovnou. Myslím, že ta to má většina lidí. Úspěch na AppStore je podmíněn cenou. Dají to tam, za 30 dolarů a koupí to málokdo, lidé si to radši stáhnou torrentem a mají to zdarma.. Kdyby to bylo za dolary 3 tak věřím, že si většina koupí a neukradne a v konečném důsledku potom vývojář vydělá víc než když nenu napalí a tím pošle lidi krást. Většina lidí uvažuje: je to levné koupím, je to předražené- vezmu si to jinde a zdarma. Já programy kopuji a nebo si řeknu, že to tak moc nepotřebuji, ale zkušenost je taková, že takhle moc lidí neuvažuje a drží se modelu: přijatelná cena: koupit. Namaštěná cena -jdu k torentu a zdrarma.. Měli by nad tím vývojáři zauvažovat app pro iOS jim ukazují cestu..

Komentáře nejsou povoleny.