Apple žaluje Motorolu za vzhled tabletu Xoom

Apple své tažení proti výrobců tabletů s Androidem přitvrzuje: aktuálně rozjel spor také se společností Motorola.

Po poměrně výrazném úspěchu pro právní oddělení Applu z posledních dnů, kdy dosáhlo zastavení prodejů tabletů společnosti Samsung (informovali jsme zde), se vydalo do útoku proti dalšímu výrobci tabletů s operačním systémem Android. V jejich hledáčku se aktuálně objevila společnost Motorola.

Její tablet Xoom byl představen na letošní výstavě CES pátého ledna. Šlo o první tablet na trhu vybavený novým operačním systémem Android verze 3.0. Podporuje přehrávání videa v rozlišení 720p, nabízí dvoumegapixelovou přední kamerou pro videohovory, zadní pětimegapixelovou kamerou, displejem o velikosti 10.1″ s rozlišením 1 280 x 800 bodů a například i HDMI výstupem. Tablet pohání platforma nVidia Tegra 2 (obsahuje dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz), k dispozici má 1 GB operační paměti. Cena tabletu je v odpovídajících verzích srovnatelná s cenou iPadů.

[HTML1]

V případě Motoroly Xoom postupuje Apple stejně, jako v případě tabletu od Samsungu: domáhá se u stejného německého soudu  zákazu prodejů tohoto tabletu ve všech zemích EU. Vzhledem ke stejné argumentaci a doloženým příkladům se dá očekávat, že bude i v tomto případě úspěšným.

V této konkrétní bitvě byla společnost Motorola prvním, kdo vypálil. Na konci minulého roku totiž Motorola zažalovala Apple o zneužití celkem 18 jí vlastněných patentů, Apple o několik týdnů později odpověděl protižalobou, jejímž pokračováním je aktuálně podaný návrh u německého soudu.

Zajímavá je skutečnost, že stejný požadavek podal Apple k soudu také proti německé společnosti JAY-tech, která dováží levnou čínskou napodobeninu iPadu s Androidem – takovou, jakých je i v nabídkách českých dovozců spousta. Nechtěl bych být v jejich kůži, pokud Apple bude proti těmto napodobeninám postupovat plošně.

Běžný uživatel sice chápe, že si společnosti chtějí chránit své duševní vlastnictví. Je to však v našem zájmu? Neměly by technologické firmy bojovat proti konkurenci raději vývojem lepších a funkčnějších produktů? To je to, co bychom si přáli. Ale pro pohled z druhé strany: nebylo by levnější raději si technologie navzájem licencovat a vyhnout se tak podobným tahanicím?

12 komentářů: „Apple žaluje Motorolu za vzhled tabletu Xoom

  • avatar
    11. 08. 2011 (08:55)
    Trvalý odkaz

    no, ja som nadobudol pocit, ze ide o krabicovo ikonkovu vojnu.

    Apple napada sposob balenia produktu a jeho graficke prevedenie, doslova pise, ze IMITUJE.

    Potom si zo vsetkeho mozneho vybral IKONKY a porovnava ich, zrejme opravnene.

    Samozrejme potialto je to doslova smiesna vojna, kde bez tejto informacie ma clovek pocit, ze ktovieco sa stalo. Pritom v pripade balenia nejde o samotny produkt. A ikonky? No neviem.

    Samozrejme dalej v zalobe su aj nezmysly ako patentovane mavanie prstami po obrazovke… no zda sa mi, ze nazrozuitelnejsie je prave to balenie, kde je skutocne dokumentovana blizka podobnost.

    • avatar
      11. 08. 2011 (08:57)
      Trvalý odkaz

      Ve včerejším článku o Samsungu je linkovaný jeden z dokumentů přiložených k žádosti, ve které jde také o samotný vzhled tabletu. Což je tak nějak samo o sobě úsměvné – jak jinak než placka s okraji by měl tablet vypadat?

      • avatar
        11. 08. 2011 (09:01)
        Trvalý odkaz

        ten vyse 300 stranovy ulozeny na webservri Apple?

        1. urcite Samsung obslahol balenie mobilu Galaxy S.
        2. urcite su vybrane ikonky pribuzne farbou, podobny motiv
        3. urcite koncept tabletu priniesol Apple

        je teda otazka, ak ini vyrobcovia sa rozhodnu vyrobit tablet, mozu vlastne?  bude inak vizualne prevedeny (obecne PLACKA s monitorom krytym sklom to bude vzdy), iny OS, iny hardware, ine balenie a blabla. Stale tam su akesi koncepty, ktore su „Apple“? Teda myslim koncept ako  celok, nie jednotlive patenty, ktore popisuju trebars mavanie prstami po obrazovke.

        bod 3 upresnujem, priniesol USPESNY koncept do realneho pouzivania.

  • avatar
    11. 08. 2011 (09:07)
    Trvalý odkaz

    „Běžný uživatel sice chápe, že si společnosti chtějí chránit své duševní vlastnictví. Je to však v našem zájmu? Neměly by technologické firmy bojovat proti konkurenci raději vývojem lepších a funkčnějších produktů?“ Nemyslím si, že je to správná úvaha. Asi takto. Pokud bych vzal design SuperApple (pokud se podívám je to „theme by Michael Hutagalung“) a začal dělat server s podobným zaměřením. A dokonce i pár článků bych zkopíroval. (A když ne celé, tak jenom ilustrace a styl psaní), co byste dělali? Změnili byste design a začali dělat kvalitnější a častější články? Asi by byli všichni rádi, ale zase byste museli investovat více času, peněz i energie. Taky přehodnotit plány atd. atd. Navíc pořád to bude nespravedlivé, protože já bych to mohl zase beztrestně kopírovat dál. Proto si myslím, že je správné, že se o své průmyslové práva tyto společnosti soudí. (Jedná se o průmyslový vzor ne sw patenty, či obyč. patenty.) Navíc soud krásně stanoví hranice, kde je to inspirace, a kde už porušení práv. O to tady jde především. Pokud soud stanoví hranice (ať už jakkoliv), tak na tom vydělají všichni. 

    • avatar
      11. 08. 2011 (09:17)
      Trvalý odkaz

      Já to vidím takto: myslím si, že je špatné se o porušování patentů soudit a (zcela utopisticky) tvrdím, že daleko lepší volbou je licencovat si potřebné patenty navzájem. Osobně v tomto sporu nejsem na žádné straně. Ale k zamyšlení je, jak by tedy měl vypadat tablet, aby nevypadal jako iPad…

      K vašemu návrhu: použít téma Arthemii přímo od Michaela Hutagalunga můžete, samozřejmě. Ale pokud tak uděláte, zjistíte, že se současnou podobou SuperApple.cz nemá již téměř nic společného, většina věcí byla přepsána a předesignována. A co bychom proti tomu dělali? Nic, jen by nás to hodně štvalo. Kvalitnější články bychom nedělali, protože je dle našeho děláme nejlépe, jak umíme. Častěji také ne, více jak standardní tři články denně nejsou v našich možnostech. Změna designu? Zajímavý nápad. Ovšem nevěřím, že by do toho kdokoli šel: investovat tolik práce a námahy (pokud by psal stejné články jako my, ve stejném rozsahu a stejné úrovni, vytvořil by všech více než 800 návodů pro Mac OS X zde publikovaných) do projektu pro omezené publikum, který se nemá nárok bez dotací z jiné činnosti zaplatit. Ale i tak: kvalitního čtení o Apple není nikdy dost a pokud má někdo odvahu, do toho. Jen kopírování nebude asi tak správná cesta :)

      Jediným skutečným problémem by tak bylo kopírování článků, což reší autorský zákon.

      • avatar
        11. 08. 2011 (10:08)
        Trvalý odkaz

        Díval jsem se na to stanovisko německého soudu (nevím jestli je to ten samý dokument, odkaz mám z Lupy). Bohužel neumím německy a tak jsem se zaměřil na formu a obrázky. A dává to smyl. Soud vychází z práva. To německé bude dost podobné tomu českému. Jde tu o to, že nemůžeme zaregistrovat průmyslový vzor pro běžnou věc (teď nemám zrovna to správné slovo – myšleno, že si nemohu udělat průmyslový vzor pro židli, ale pro určitý tvar židle ano.), takže Apple nezískal prům. vzor na krychli, ale na určité parametry (třeba i rozměry černého rámečku). Soud zatím předběžně rozhodl, aby v případě úspěchu Applu nebylo případné odškodnění tak velké. Pokud se podívám na obrázky v rozhodnutí, okem spotřebitele mi přijde, že oba tablety jsou skoro totožné. 

        Další věc je pak to, že Samsung iPady vyráběl a tak měl přístup k know-how Applu.Jinak neplést si s patenty. Co se týče patentů mám podobný názor. S tím, že jsem toho názoru, že délka ochrany patentu by měla být přímo úměrná rychlosti vývoje v daném odvětví (s ohledem na návratnost investice). Tedy v případě IT krátká. Na druhou stranu, patent má ze své podstaty nevýhodu v tom, že technologii musím zveřejnit a po jistém čase tento patent propadá společnosti (Proto například Coca-Cola nebude patentovat složení sirupu atd.). Kdyby neexistovalo patentové právo, si společnosti své technologie budou chránit jinak a třeba na neomezenou dobu. K tomu kopírování Superaaplu. Psal jsem to v hypotetické rovině. Upravoval by to (všechno) autorský zákon. Ale řešil byste to musel Vy. A to asi žalobou s předběžným opatřením (hypoteticky bych odlákal návštěvníky -> příjmy z reklamy). Tím jsem chtěl říct, že je potřeba se podívat na zájmy Applu, který mám pocit, že mu Samsung vzal jeho duševní vlastnictví a může mu ohrozit jeho tržby. 
        btw. kvalita se dá vždycky zlepšovat ;)

        • avatar
          11. 08. 2011 (10:30)
          Trvalý odkaz

          V tomto s vaším názorem souhlasím, soud rozhodně nikomu nekřivdí. Osobně mi na celém vlastně vadí něco úplně jiného – velmi negativní vnímání Applu běžnou společností. Vím, chrání si své zájmy , avšak získává u toho velmi negativní PR – je velmi dobře patrné, že negativně se proti Applu začínají stavět i osoby, pro které byl doposud jen „běžným“ výrobcem…

          A samozřejmě kvalita jde vždy zlepšovat, ale spíše časem: tak, jak roste odborná znalost autorů a jejich zručnost. ROzhodně to nejde ze dne na den style: a teď budou články kvalitnější. Vždy se je v dané chvíli snažíme (a u ostatních webů to nebude jinak) dělat tak, jak to v dané chvíli dokážeme nejlépe…

          • avatar
            11. 08. 2011 (10:53)
            Trvalý odkaz

            Negativní PR. No to už je ale na vás na novinářích, abyste danou problematiku vysvětlili. (Ale spíše než na Vás konkrétně, je to na vašich kolezích z mainstreamových médií). Ale to není jenom problém Applu, třeba takové české soudy mají špatnou pověst, která je dána hlavně špatnou prací novinářů :-/

  • avatar
    11. 08. 2011 (10:58)
    Trvalý odkaz

    Líbí se mi věta, že Motorola vypálila první. On i Samsung vypálil první. Jen neodhadl sílu protivníka a jeho zbraně :)

    Trh nepotřebuje imitace/kopie. Důležitá je diverzifikace, nabídka různých možností, což se mi zdá, že zatím chybí a jednotlivé firmy se to snaží donánět „přílišnou inspirací“. Apple je firma jako každá jiná, její cíl je vydělávat peníze. Proč si má nechat líbit, když se někdo „příliš inspiruje“ a parazituje na jejím vývoji, nápadech, marketingu? Já bych byl hodně naštvaný, kdyby někdo používal moji práci ke svému obohacení.

    Rozhodně je to problém složitý a my ho zrovna tady nevyřešíme :)

    • avatar
      11. 08. 2011 (14:44)
      Trvalý odkaz

      Onou touhou se inspirovat, ale trpí i samotný Apple. Viz novinky v iOS5 převzaté z Androida (lišta, OTA atd.).  

      Když už patentovat, tak celou písničku a ne jednotlivé tóny. -b

      • avatar
        11. 08. 2011 (19:31)
        Trvalý odkaz

        to si delate srandu, ze OTA zkopiroval iOS od Androidu, vzdyt je ta technlogie pouzivana desity let a pred Androidem ji mela Nokia – takze kdo koho zkopiroval?

  • avatar
    11. 08. 2011 (11:41)
    Trvalý odkaz

    Ten Apple je už jako Helena Vondráčková.

Komentáře nejsou povoleny.