Power Mac G4 Cube: stylovka, která propadla

Je-li některý z Apple počítačů nezapomenutelný, pak je to jistě Power Mac G4 Cube. A to i přesto, že jeho život byl spíše jepičí.

Po obrovském úspěchu série barevných kulatých iMaců přichází na přelomu tisíciletí na Apple zajímavá doba: doba, kdy měl Jonathan Ive, dvorní designér Apple produktů, zcela volnou ruku při tvorbě nových produktů. Vznikaly tak jak poněkud ztřeštěné  produkty (jako byl první G3 iBook přezdívaný „záchodové prkénko“), tak produkty jako iMac G4 (pamatujete nezapomenutelnou „lampičku“?) nebo Power Mac G4 Cube. Designově vymazlené kreace, které se líbili snad všem, avšak ne vždy si našly cestu na pracovní stoly uživatelů tak, jak by si Apple představoval. A o Power Macu G4 Cube to platí dvojnásob.

Power Mac G4 Cube je designový skvost, ostatně ne mnoho počítačů najdete v  muzeu moderního umění v New Yorku. Power Mac G4 Cube však ano.

[HTML1]

Vzhledná kostka

Jak již přídomek „Cube“ (Kostka) napovídá, má tělo počítače tvar kostky. Kostky o straně velikosti hrany osm palců. Toto tělo je vyrobeno z bílého plastu, který je vložen do desetipalcového obalu s průhledného akrylátu. Kabely byly připojeny ze spodní hrany a konektory tak nebyly patrné, slot-in mechanika byla v horní hraně a cédéčko z ní vyjíždělo podobně, jako krajíc chleba z topinkovače.

Počítač byl k dispozici od září roku 2000 s procesory Power PC G4 na frekvencích 450 MHz a 500 MHz. Monitor jste mohli připojit prostřednictvím ADC nebo VGA konektoru, další periferie pak prostřednictvím dvou FireWire portů a dvou USB portů. O zvuk se starala sada externích USB reproduktorů od společnosti Harman Kardon, které nabízely také sluchátkový výstup. Vstup zvuku počítač zcela postrádal. Zajímavostí byla grafická karta připojená tehdy standardním rozhraním AGP, která byla snadno vyměnitelná.

Nejzajímavější z uživatelského hlediska byla skutečnost, že celý počítač byl pasivně chlazený. Skutečně, neobsahoval ani jediný ventilátor a tudíž cvakání hlaviček pevného disku byla jediným zvukem, který počítač vydával. Jedna z největších předností, která však počítači spíše nepomohla: pasivní chlazení ne vždy fungovalo dostatečně účinně a především při práci v horších klimatických podmínkách a větší zátěži se citelně přehříval. To vedlo nejen k nestabilitě, ale především u prvních generací k praskání a deformacím designového těla počítače.

Power Mac G4 Cube nebyl vůbec tak úspěšný, jak se od něj očekávalo. Apple jej namíříl mezi aktuální iMac G3 a drahý Power Mac G4. Problém však byl v tom, že přestože počítač mířil mezi tyto dva modely, byl v základní konfiguraci o 200 dolarů dražší, než daleko lépe rozšiřitelný Power Mac G4 vybavený stejným hardwarem (Power PC G4 na 450 MHz, 64 MB RAM a 20 GB pevný disk), který navíc neměl problémy s chlazením v zátěži.

[HTML2]

Apple se snažil prodeje tohoto počítače podpořit všemožně: od přibalování stále většího množství aplikací, přes vylepšení parametrů (CD vypalovačka namísto klasické CD mechaniky) a možnosti použít výkonnější grafiky od nVidie. I přes tyto snahy se nepodařilo zvednout prodeje a tak Apple tento počítač sám ukončuje po necelém roce od jeho uvedení a pouhém půl roce výroby.

Máme následníka?

Na případě Power Macu G4 si Apple ověřil, že prostor na trhu pro počítač bez monitoru je a zákazníky by si našel. Nesmí však stát stejně, jako model z prémiové řady, ale mířit cenově daleko níže. Proto lze odkaz Power Macu G4 Cube spatřovat  v řadě počítačů Mac mini, který mnoho z uživatelů považuje právě za nástupce modelu Cube, přestože to Apple vždy popíral.

[HTML3]

V poslední době se navíc objevují informace, že by Apple mohl pracovat na počítači, který by stál ještě někde výše, než současné Macy mini. Šlo by prý o takový iMac bez monitoru – výkonnější počítač než Mac mini, ale s možností připojit libovolný uživatelský monitor. A bylo by nádherné, kdyby se mu dostalo vzhledu alá Cube – vždyť je to právě přesně deset let od doby, kdy ji Apple stáhnul z prodeje.

7 komentářů: „Power Mac G4 Cube: stylovka, která propadla

  • avatar
    08. 07. 2011 (07:09)
    Trvalý odkaz

    Kdyby o nej nekdo mel zajem, tak jeden v perfektnim stavu bych mel na prodej. Kontaktovat me muzete na d.applegate@volny.cz. A take iMac G4 17″, 800 Mhz. Prodavam, protoze pro ne nemam vyuziti. :(

  • avatar
    08. 07. 2011 (07:17)
    Trvalý odkaz

    Pěkný článek. Jen asi místo „sada externích USB mikrofonu“ mělo být reproduktorů.

  • avatar
    08. 07. 2011 (19:22)
    Trvalý odkaz

    superčlánek, ten set vypadal opravdu nadčasově.

  • avatar
    08. 07. 2011 (21:51)
    Trvalý odkaz

    Achjo, ještě pár let nazpět jsem byl hrdým majitelem, procesor upgradovaný na 1,4GHz s 1GB paměti a GeForce 6200 (podporovalo to quartz extreme a zvládalo to 720p QT video, s rozumným datovým tokem). Vizuálně nejpovedenější stroj od Applu, skvěle to vypadalo a používalo to 3,5″ disk, šlo to poměrně bohatě upgradovat, jen ta cena. Dokonce byly dostupné G4 upgrady na 2xCPU s 1,8GHz!. Měl jsem kus vyrobený v srpnu, což byl měsíc ukončení prodeje…

  • avatar
    10. 07. 2011 (07:40)
    Trvalý odkaz

    Spise jsem to tehdy chapal jako nastupce LC, vyrobni naklady musely byt docela nizke, jenze s tou cenou to spis bylo „HC“ a tim padem byl stroj opet odsouzen do slepe ulicky. Jen se divim, ze konkurence nebyla a neni schopna vyrobit obdobneho krasavce.

  • avatar
    10. 07. 2011 (17:53)
    Trvalý odkaz

    jen je skoda ze u dnesnich mac mini, jeste [prad neni moznaost tak snadneho upgradu jako byla si tady. Kdyby s necim takovem prisel dnes (ale na soucasnych komponentech ) tak by to asi temer neupgradovatelny mac mini vytlacilo hodne rychle z trhu :D

    • avatar
      10. 07. 2011 (18:02)
      Trvalý odkaz

      Vzhledem k tomu, jak jsou dnes brané počítače (spotřební zboží, nižsí cena), tak to prakticky nemá smysl, běžná masa uživatelů upgraduje minimálně, prostě to pár let slouží, málokdo si například v autě například mění komponenty motoru apod (jen přirovnání).

Komentáře nejsou povoleny.