MacBook Air, modelová řada 2011: ve znamení nových procesorů

Inovované MacBooky Air jsou ještě více výkonné a sexy, než doposud. A také nahrazují bílý MacBook.

Zatímco představení inovovaných Maců mini bylo pro většinu z nás překvapením, nové MacBooky Air se čekalo již dlouho. Především proto, že hardwarová výbava 11″ modelu byla výprodejová již v době uvedení na trh a konkurenceschopná notebook si zkrátka zasloužil více. A dočkal se teprve nyní.

V řadě počítačů MacBook Air došlo k zachování stávajícího rozdělení dle úhlopříčky displeje na menší 11″ model a větší model 13″. U obou modelů jsou k dispozici dvě standardní konfigurace.

Výkonově nejvýraznější inovace se dočkala především řada modelů s jedenáctipalcovou úhlopříčkou. Stařičký model ULV procesoru Intel Core 2 Duo s taktem 1,4 GHz nahrazuje výrazně modernější Intel Core i5 s taktem 1,6 GHz. Tento dvoujádrový procesor je přibližně tak výkonný, jako byly procesory používané v MacBoocích Pro v roce 2008. Procesor doplňují dva gigabajty operační paměti u základního, a čtyři gigabajty paměti u vyššího modelu. Rozlišení displeje je 1 366 x 756 obrazových bodů.

Grafickou kartou je v obou případech integrovaná Intel HD Graphics 3000 se sdílenou operační pamětí, úložný prostor pak představuje SSD disk s kapacitami 64 GB (základní model) a 128 GB (vyšší model, u kterého můžete mít za příplatek až 256 GB SSD). Paměť nelze navýšit na víc jak 4 GB, procesor lze u vyššího modelu vyměnit za rychlejší Intel Core i7 taktovaný na frekvenci 1,8 GHz. Především v případě této příplatkové výbavy jde o výkon v této kategorii přenosných počítačů výborný.

Apple hovoří o výdrži na baterie v délce až pět hodin, použitá baterie má kapacitu 35 Wh. Inovovaná je také konektorová výbava: kromě dvou USB portů zde najdete také univerzální ThunderBolt rozhraní, výstup na sluchátka a vestavěný mikrofon.

Větší model se třináctipalcovou úhlopříčkou přichází u obou verzí s procesorem Intel Core i5 s taktem 1,7 GHz, který lze vyměnit za Core i7 s taktem 1,8 GHz. Displej s rozlišením 1 440 x 900 bodů pohání opět integrovaná grafická karta Intel HD Graphics 3000 se sdílenou pamětí, možnost rozšíření o grafiku dedikovanou neexistuje. Také operační paměť o velikosti 4 GB nelze dále rozšiřovat.

Základní model je osazen 128GB diskem typu SSD, vyšší model pak 256GB diskem SSD; u obou modelů není možné jejich další rozšíření. Konektorová výbava je u tohoto modelu shodná s menší verzí, pouze navíc přidává čtečku paměťových karet s podporou SDXC.

Udávaná výdrž na baterie má dosahovat až sedmi hodin, kapacita baterie je 50 Wh. Bezdrátová konektivita zahrnuje u všech modelů dvoupásmové Wi-Fi standardu 802.11n a Bluetooth ve verzi 4.0.

Nové MacBooky Air tak definitivně představují základní modely přenosných jablečných počítačů, když v nabídce zcela nahradily bílý plastový model, který byl bez náhrady ukončen. I v základních verzích poskytují dostatek výkonu pro běžnou i trochu náročnější práci. Obecně tak update hodnotím kladně, i když možnost rozšíření paměti alespoň na 8 GB by především vyšší verzi rozhodně slušela.

Předpokládané ceny pro Český trh jsou pro jednotlivé modely 23 280 Kč, 28 200 Kč, 30 600 Kč a 36 720 Kč včetně DPH. Na potvrzení čekáme a později do článku doplníme.