Apple prý pracuje i na větších MacBoocích Air

Řada počítačů MacBook Air je v současnosti pro Apple tou nejdůležitější a vkládá do ní velké naděje. Kam tedy může směřovat?

Bylo by to logické: ukončením výroby bílého MacBooku převzala řady MacBook Air pozici základního modelu přenosného jablečného počítače. Přesunula se tak z pozice prémiového produktu a stala se naprostým základem. Je k dispozci v úhlopříčkách 11″ a 13″, avšak statistiky z PC světa ukazují, že daleko nejprodávanějšími stroji jsou modely s displeji většími – domácí uživatelé totiž nejčastěji sahají po noteboocích s úhlopříčkami displeje pohybujícími se okolo hodnoty 15″.

Nebylo by tedy překvapením, když by chtěl Apple právě stylově vyhlížející řadou MacBook Air oslovit také tyto uživatele. Uživatele, pro které jsou menší úhlopříčky nedostatečné a kteří neuvažují o použití externího displeje.

Informaci o přípravě MacBooků Air o velikosti právě 15″ se nezávisle na sobě objevily z několika zdrojů. Ultratenký MacBook Air by při této úhlopříčce přinesl především větší rozlišení spojené s větší výdrží na baterie, zřejmě se nedá očekávat výrazný nárůst výkonu, protože hardware současných modelů jsou na dostatečně vysoké úrovni. Vlastně ne: vzhledem k dostupného prostoru bychom se mohli dočkat použití dedikované grafické karty a konfigurace by tak tedy mohla být stejná, jako nyní u nejvyššího modelu stolního počítače Mac mini. Samozřejmostí by pak byla absence optické mechaniky: na příkladu právě zmíněných Maců mini velmi dobře vidíme, že si Apple s fyzickými médii hlavu nijak neláme a stejně snadno, jako u prvních iMaců bez milosti odstranil diskety, tak nyní zkrátka ukončil životnost fyzických optických médií.

MacBook Air 15″ by se tak stal doplněním řady, která by měla co nabídnou v podstatě pro kteréhokoli uživatele. Nabízela by totiž nejen ultrapřenosný malý notebook, tak i dostatečně velký stroj s vyšším výkonem dobře použitelný jako DTR náhrada klasického stolního počítače. To vše navíc zabalené v neuvěřitelně tenkém hliníkovém těle.

A pokud rádi sníte, pak zde pro vás mám další námět: jeden ze zdrojů spekuluje také nad možností existence také velkého 17″ MacBooku Air. To by bylo opravdu něco…

Který MacBook Air byste si nejraději pořídili?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

9 komentářů: „Apple prý pracuje i na větších MacBoocích Air

  • avatar
    27. 07. 2011 (12:38)
    Trvalý odkaz

    15′ s matným displayem vážící 1.5kg.. to by bylo ideální

  • avatar
    27. 07. 2011 (13:55)
    Trvalý odkaz

    V 15″ Air nevidím smysl, „ultraportable“ by byl stejně jako výkonnější Pro. V budoucnosti ho možná nahradí, pokud stále nebude platit více místa, větší výkon.

  • avatar
    27. 07. 2011 (18:19)
    Trvalý odkaz

    Prúser bude, keď tieto 15″ kúsky nahradia MacBook Pro. Vyhodia mechaniku a la Mac Mini, a ethernet s firewire budu cez redukciu na thunderbolt

    • avatar
      27. 07. 2011 (20:48)
      Trvalý odkaz

      Kez by to vyhodili. Dat time ssd z airu a hned by bylo mista v 13 na vetsi baterii i dedikovanou grafiku.

  • avatar
    28. 07. 2011 (05:01)
    Trvalý odkaz

    Chtěl bych jakýkoliv notebook od Apple s 13″ a dedikovanou grafickou kartou. Klidně bych se obešel i bez mechaniky a ethernet portu. Prostě něco co není moc velké na přednášku/pracovní cesty, zároveň si na tom třeba i něco zahraji a doma si do zapnu nejlépe do Apple Thunderbolt display a pořád to bude mít jakž/takž výkon.

    • avatar
      28. 07. 2011 (07:57)
      Trvalý odkaz

      15ka by byla něco! Ale raději mat. Ultrapřenosnej, výkonej, a kdyby držel 10h… Mňam!

  • avatar
    31. 07. 2011 (07:01)
    Trvalý odkaz

    Zaujimaveze ostatne blogy o tomto drbe hovoria ako o novej generacii Pro, co ma vacsiu logiku. Novy design bude aj na dalsich 5 rokov a apple jasne smeruje k app store, cloud a bezmechanikovym strojom. Pro by to slusalo, ja na nom pouzijem superdrive tak raz za 2mesiace a cd povazujem uz za dinosaura, vyvolava vo mne pocity ako disketa.

    Ssd, ultratenky mbpro, smak.

  • avatar
    01. 08. 2011 (14:55)
    Trvalý odkaz

    Ja bych hodne bral 15″ Air. Ale jen s podmínkou, že tam bude Snow Leopard. Lion uz nekoupim, je to sedivy systém, ktery není User Frendly. Nejspíš proto koupím rychle nejaky stroj, kde jeste bude Snow Leoprad.

Komentáře nejsou povoleny.