Apple novinky: 26. týden [2011]

Zajímá vás, co zajímavého se stalo ve světě Apple ve dvacátém šestém týdnu roku 2011? Pojďme se podívat, co zajímavého nám uplynulý týden přinesl.

Připravují se Apple obchody na příchod Liona?

Originální Apple Store obchody v zahraničí se podle mnoha zdrojů připravují na speciální otevírací den. Má se uskutečnit třináctého července a v jejím průběhu má být otevřeno celou noc nebo alespoň do pozdních nočních hodin. To vše právě kvůli uvedení nové verze operačního systému Mac OS X 10.7 Lion, který se právě v tomto datu očekává. Některé zdroje také uvádějí, že velmi těsně po uvedení Liona (či případně současně s ním) má dojít k uvolnění také inovované řady přenosných počítačů MacBook Air.

Další spekulace o iPadu s vysokým rozlišením

Často se v poslední době setkáváme se spekulacemi, dle kterých příští verze tabletu iPad přijde s dvojnásobným rozlišením displeje. O tom ostatně již nelze moc pochybovat, zajímavé jsou další novinky točící se okolo těchto spekulací. Hovoří se o tom, že společně s touto inovací přijdou na iPad také profesionální aplikace: hovoří se o mobilních verzí takových profi hitů, jako jsou Aperture nebo Final Cut. Vše by mělo spatřit světlo světa v průběhu letošního podzimu.

Rychlý jailbreak znemožní příští update iOS

Apple oznámil, že příští update operačního systému iOS zalepí bezpečnostní chybu, kterou používá nástroj JailbreakMe pro otevření libovolného iOS zařízení. Nejde v tomto případě však pouze o boj proti odblokovávačům, ale o skutečné bezpečnostní riziko: protože vinou této chyby můžete do svého iPadu nebo iPhonu jediným klepnutím na odkaz na webové stránce nainstalovat libovolný škodlivý software, ať již spyware či virus. Chyba se týká zpracování PDF souborů.

[HTML1]

Experimentuje Apple s novým způsobem nabíjení iPhonu?

Podle některých informací pracuje Apple na systému bezdrátového dobíjení iPhonu. Šlo by zřejmě o podobný systém, jaký používá Palm pro dobíjení vlastních telefonů Pre: ty se dobíjejí pouhým položením na dobíjecí základnu. To by společně s nově zavedenou bezdrátovou synchronizací dat prostřednictvím Wi-Fi, které se dočkáme v připravované verzi operačního systému iOS, znamenalo skutečné odstřižení telefonu od kabelů.

Na podzim prý přijdou dva iPhony: levný a drahý

Zdá se, že Apple chce bojovat proti levným Androidům vlastním telefonem: levným iPhonem. Měl by oproti klasického horší displej, horší kamery, méně paměti, menší baterii a možná i další omezení. Byl by však plně schopen provozovat iOS aplikace a byl by výrazně levnější. V podstatě si jej lze představit tak, jako by současný iPod touch dostal možnost telefonovat a zůstal za stejnou cenu. Co byste řekli na levný iPhonu za šest tisíc?

Instalátor Mac OS X Lion přišel o video a dostal myšoidní tutoriál

Několik posledních verzí systému Mac OS X končilo instalační proces krátkým videem vítajícím uživatele v několika různých jazycích v kosmickém prostoru. V poslední verzi instalátoru Mac OS X 10.7 Lion však toto video chybí. Objevil se zde však zde průvodce, který vás nejdříve naučí skrolovat myší, a teprve poté vás pustí do samostatného operačního systému. Text a obrázky průvodce se mění podle toho, zda máte připojen touchpad nebo myš.

Klientskou  verzi Mac OS X 10.7 bude možné virtualizovat

Až doposud bylo možné legálně virtualizovat pouze serverovou verzi operačního systému Mac OS X, s příchodem Liona však dle všeho toto omezení zmizí a virtualizovat budete moci také systém samotný. Budete si tak moci ve svém Lionu nainstalovat ze stejného instalačního média druhého Liona například do VirtualBoxu a používat jej třeba pro testy neznámého softwaru.

Toto použití umožňuje nejen odstraněná ochrana proti virtualizaci z jádra systému, ale také změny v EULA ujednání.