Když Apple žaloval Franklin aneb první spor s výrobcem klonů o krádež softwaru

V duchu aktuálních soudních kauz o duševní vlastnictví Apple se pojďme podívat na jednu, kterou vše kdysi začalo. Psal se rok 1982…

… a Apple podal žalobu na společnost Franklin Computer Corporation. Bylo to přesně dvanáctého května, kdy Apple doručil soudu tuto žalobu, která byla jednou z prvních kauz týkajících se krádeže softwaru i duševního vlastnictví a současně byla také průlomem v soudnictví USA. Byla to totiž první kauza v historii, v rámci které měl soud určit, zda může být operační systém chráněn copyrightem.

Původcem všeho byl osobní počítač  Franklin Ace 100, za jehož zrodem stála společnost Franklin Computer Corporation. Počítač byl klonem počítače Apple II a začal se prodávat v roce 1982 za 900 dolarů, poháněl jej procesor MOS 6502 taktovaný na frekvenci 1 MHz doplněný o 48 kilobajtů operační paměti. Grafický výstup byl monochromatický a nabízel buďto grafické rozlišení 280 x 192 bodů nebo textovou matici 40 x 24 znaků.

Krátce po jeho uvedení na trh však Apple přišel na to, že Ace 100 je přesnou kopií nejen hardwarovou, ale také softwarovou – přesněji řečeno byla velká část firmwaru v ROM a operačního systému zkopírována z originálního Apple II. Jako důkaz předložil Apple části kódu i odkaz na řetězce vyskytující se v Ace 100 a mající vztah k Apple (hovořilo se o jménu Apple programátora Jamese Hustona či názvu Apple Soft.

V rámci řízení Franklin přiznal, že skutečně zkopírovat originální software společnosti Apple. Zdůvodňoval to však tím, že tak učinil pouze ve snaze zajistit plnou kompatibilitu s originálním Apple II. Navíc by prý bylo nepraktické a obtížné napsat vlastní verzi operačního systému a zachovat kompatibilitu. Dále Franklin argumentoval tehdy běžně přijímanou skutečností, že software neexistuje v tištěné podobě čitelné pro člověka a tudíž na ně nejde aplikovat copyright a proto může být volně kopírován.

Obvodní soud souhlasil s Franklinem a pokud by ten to verdikt potvrdil také soud vyšší instance, mohl dnešní svět softwaru a operačních systémů vypadat zcela jinak a mnoho dnešních sporů ohledně softwarových patentů by neexistovalo. Jenže nadřízený soud o tři dny později v jiné kauza rozhodl, že program je chráněn copyrightem jako kterékoli jiné autorské dílo, na základě čeho soud zrušil také předchozí rozhodnutí v kauze Apple versus Franklin Computer.

A výsledek? Franklin musel zastavit výrobu počítače Ace 100 a později přišel s počítači Ace 2000 a Ace 500, které již nepoužívaly kusy softwaru od Applu a byly tak s původním Apple II jen částečně a omezeně kompatibilní. Vinou toho se však velmi špatně prodávaly a  Franklin Computer tak musel svou činnost ukončit. Je pravdou, že v té době již byly počítače Ace 500 i 2000 poměrně zastaralé a částečná kompatibilita tak nebyla jediným důvodem jejich neúspěchu.

Jeden myslel na “Když Apple žaloval Franklin aneb první spor s výrobcem klonů o krádež softwaru

  • avatar
    18. 06. 2011 (04:50)
    Trvalý odkaz

    Jako vždy, díky za výlety do historie Apple. To by chtělo knížku :-)

Komentáře nejsou povoleny.