iCloud: nástupce MobileMe přichází a bude zdarma

Tak dlouho se spekulovalo o budoucnosti služby MobileMe, až ji nakonec nahradil zcela nový iCloud. Ten je k dispozici zdarma a slibuje propojit všechna zařízení.

Služba iCloud synchronizuje vaše fotografie, hudbu, dokumenty, kalendáře i aplikace a časem také mnoho dalšího. Záleží tedy na rychlosti a ochotě vývojářů začlenit podporu pro iOS do svých zařízení.

V praxi si fungování iCloud můžete představit jako centrální síťové úložiště, které se automaticky duplikuje na všechny vaše přístroje. Vše tedy budete mít všude: na iPhonu, iPodu touch, iPadu i stolním Macu nebo počítači s Windows. Z technologického hlediska nejde o zcela převratnou novinku: pokud používáte služby jako Dropbox nebo Live Mesh, pak znáte také iCloud. Jediný rozdíl je v tom, že zatímco tyto služby synchronizují soubory a adresáře operačního systému,  iCloud pracuje přímo na úrovni jednotlivých alikací. To znamená, že iCloud úložiště musí podporovat přímo aplikace (i když samozřejmě zůstane zachována možnost zálohovat také vybrané soubory tak, jak to doposud řešil iDisk).

Vše funguje velmi dobře, ukažme si to na příkladu fotografií. Snímek, který pořídíte například na iPhonu se okamžitě po jeho vyfocení (tedy v případě, že jste aktuálně v dosahu Wi-Fi sítě) nahraje do centrálního iCloud úložiště. To dá také okamžitě avízo ostatním zařízením připojeným ke stejnému účtu a automaticky jim fotografii odešle. V podstatě během chvíle se tak fotky z vaší dovolené nahrávají a uchovávají na vašem domácím Macu.

Pro funkčnost iCloudu je významné Wi-Fi připojení. Pokud nejste v jeho dosahu v případě pořízení záznamu, provede se synchronizace po první připojení. Otázkou zůstává, zda bude systém tuto funkčnost aktivovat dle rychlosti připojení, nebo zda mu postačí „pouze“ aktivní Wi-Fi. V tomto případě totiž zůstává otázkou, zda nebude aktivní iCloud v případě připojení prostřednictvím mobilních Wi-Fi hotspotů spíše na obtíž.

[HTML1]

Služba iCloud v současné době nabízí funkcionalitu bývalého MobileMe (tedy poštovní schránku na doméně @me.com, kalendář a kontakty), zakoupenou hudbu (což se prozatím netýká ČR, proto je irelevantní se mu výrazněji věnovat), mobilní aplikace, knihy a dokumenty (prozatím jde pouze o podporu dokumentů iWork aplikací).

Zapomenout nemůžeme také na funkci automatického zálohování, díky které po reinstalace vašeho iOS zařízení budete schopni jej zcela obnovit bez toho, abyste jej připojovali ke stolnímu počítači. Zálohovací služba je určena pouze pro iOS zařízení, o dostupnosti pro stolní počítače se prozatím nehovoří. Záloha v systému iCloud zahrnuje mimo výše zmíněných funkcí a aplikací také vyzváněcí tóny, SMS a MMS zprávy, rozložení aplikací na domácích obrazovkách, nastavení zařízení a data všech aplikací.

Pokud povolíte zálohování systémem iCloud, přestane být funkční zálohování lokálně prostřednictvím iTunes aplikace na stolním počítači.

Co za to všechno?

iCloud je k dispozici zdarma, avšak s několika omezeními. Předně velikost úložného prostoru je 5 GB, přičemž tento prostor je sdílen pro všechna použití s výjimkou těch dat, které již jsou k dispozici v App Store a iTunes Store. Vzhledem k tomu, že je prostor sdílen také pro poštu a data všech aplikací (kde mohou například tolik populární elektronické časopisy používající vlastní čtečky nebo DivX filmy ručně nahrané do přehrávacích aplikací zabírat mnoho prostoru),  se může pro některé uživatele jevit tato hodnota jako nedostatečná. Datové náročnosti je si zřejmě vědom také Apple, a proto například do služby synchronizující fotografie zavedl omezení na nejvýše 1 000 fotografií starých nejvýše třicet dnů a tato data se do limitu nezapočítávají.

Pokud vám tato hodnota stačit nebude, budete moci si dokoupit další gigabajty za prozatím blíže nespecifikovanou cenu.

iCloud přijde letos na podzim s oficiálním uvedením iOS 5 pro běžné uživatele, registrovaní vývojáři jej mají k dispozici již nyní. Očekáváme, že pod označením „podzim“ se skrývá první týden v září, na který Apple plánuje představení inovovaných přístrojů s operačním systémem iOS.

Systém iCloud je vhodnou moderní náhradou za MobileMe, což byla zřejmě poslední placená služba tohoto typu mezi konkurencí zdarma dostupných řešení od Googlu, Microsoftu a dalších. Počkáme si na praktické zkušenost, se kterými vás samozřejmě také seznámíme.