Apple novinky: 23. týden [2011]

Zajímá vás, co zajímavého se stalo ve světě Apple ve dvacátém třetím týdnu roku 2011? Pojďme se podívat, co zajímavého nám uplynulý týden přinesl.

iOS 5 přinese vlastní vibrace

Připravované verze operačního systému iOS 5 přinese spoustu novinek, o kterých se již hovořilo a také ty, o kterých se Apple nezmínil. Zajímavou novinkou je možnost vytvoření vlastního vibračního vyzvánění. Pro osoby ze svého telefonního seznamu tak můžete vytvořit jakýkoli vibrační vzor, který poté snadno odlišíte od ostatních. Mimo to přináší také iOS 5 indikaci příchozího hovoru blikání LED blesku.

Nový Apple Campus bude monumentální

Již před časem jsme informovali o skutečnosti, že Apple nakoupil od společnosti HP velké prostory v Cupertinu nedaleko současné centrály.  Připravovaný projekt tak nyní získává reálnější obrysy: obrovská budova má již nyní přezdívku „Mateřská loď a má poskytnout útočiště až pro 13 000 zaměstnanců (současná Apple centrála zaměstnává přibližně 2 800 zaměstnanců). Okolo budovy i ve vnitřním prstenci bude spousta zeleně včetně více než šesti tisíc stromů. Budova si bude elektřinu vyrábět sama ze zemního plynu a vše by mělo být hotovo roku 2015. Městská rada v Cupertinu dokonce projektu věnovala samostatnou webovou stránku.

iOS 5 povolil export videa v 1080p

Na všech zařízeních vybavených procesorem A4 bude v iOS verze 5 možné přehrávat i exportovat video v rozlišení 1080p, tedy v plném HD. Až doposud dovolovalo API použít programátorům aplikací třetích stran export nejvýše v rozlišení 720p. Tyto možnosti budou k dispozici také pro stroje poháněné nejnovějších procesorem Apple A5.

Apple se postavil za žalované vývojáře

Patentová společnost Lodsys (firma, která se zabývá kupováním patentů s vidinou jejich budoucího uplatnění) žaluje několik významných Apple vývojářů. Vadí jim systém nákupů přímo v aplikaci, který prý porušuje patenty Lodsys. Protože je Apple přesvědčen, že vlastní všechny příslušné patenty a nic neporušuje, postavilo se jeho právní oddělení za tyto žalované vývojáře.

Schyluje se k novým Macům?

Podle mnoha indicií se zřejmě brzy dočkáme nových Maců – hovoří se především o inovovaném MacBooku Air (některé zdroje se zmiňují již o středě tohoto týdne) a Time Capsule. A dle mého by si update zasloužil také základní bílý MacBook.

Některé odvážnější zdroje pak zmiňují, že Apple pracuje na vývoji stolního počítače, který bude menší než Mac Pro a současně větší než aktuální Mac mini a počítá se s ním – mimo jiné – také pro náhradu nedávno ukončené řady serverů Xserve.

Mac OS X Lion obsahuje speciální „prohlížecí“ mód

Podle odhalení blogu Macrumors přibyla do Mac OS X 10.7 Lion nová možnost přihlášení uživatele: namísto doposud možného přihlášení pro hosta také speciální mód, ve kterém se uživateli, který nezná uživatelské jméno a heslo k příslušnému Macu, zobrazí prohlížeč Safari v celoobrazovkovém režimu a nabídne mu přístup k internetu. Jde tedy o podobný princip, jaký používá Google u svého Chrome OS: budete tak mít pouze přístup k prohlížeči a k žádným dalším programům nebo souborovému systému.

Samsung Galaxy Tab si utahuje z iPadu

A především z jeho nepodpory pro přehrávání Flash videí. V nové reklamě Samungu je tablet Galaxy Tab s iPadem srovnáván vícekrát a jeho uživatelé jsou zpodobněni jako nešťastní uživatelé zařízení, které není dostatečně použitelné.

[HTML1]

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v testu