Bude procesory Apple A6 vyrábět Intel?

Apple příští verzi svých procesorů A6 ještě ani oficiálně neoznámil, a již je o jeho výrobu dostatek zájemců.

Před časem proběhla světem zpráva, že Apple zahájil právní tažení pro společnosti Samsung. Viní jej z kopírování Apple produktů a Samsung na tuto skutečnost reagoval oznámeními v přesně stejném duchu. 

Pokud se o dění okolo Apple produktů více zajímáte, pak vás tato zpráva překvapila. Samsung totiž patří mezi důležité výrobce nejrůznějších komponent nejen pro iPhone, ale také pro iPady nebo stolní počítače. Apple používá Samsung paměti, obrazovky a také procesory. Ano, hlavním výrobcem procesorů Apple A4 i A5 je právě Samsung. Zdálo se tedy krátkozraké, aby Apple právě útočil proti společnosti, u které vyrábí své klíčové komponenty.

Nyní se však zdá, že měl Apple vše dobře pojištěno. Podle informací magazínu EETimes totiž probíhají právě na téma výroby procesorů z rodiny Ax jednání z mnoha možnými výrobci, z nichž mezi nejfavorizovanější patří jednoznačně Intel. Ano, Intel, ačkoli se to může zdát neuvěřitelné. Ale při pohledu z druhé strany se zdá právě tento partner jako jeden z nejzajímavějších.

Intel totiž vlastní dostatečné výrobní kapacity na dostatečné technologické úrovni, aby si s výrobou Apple procesorů v potřebném množství poradil. Mnoho společností může podobné zázemí nabídnou jen obtížně. Druhým – a ve světle současných právních tahanic, kdy se soudí každý s každým, ne nezjímavým – argumentem, proč zvolit právě Intel, je skutečnost, že Intel a Apple si v klíčových oblastech nijak nekonkurují. Zato se Samsungem ano.

Zákulisní informace totiž potvrzují, že před zahájením právního sporu se Samsungem se Apple pojistil předběžnou dohodou s Intelem, který by v případě potřeby přebral výrobu již současných řad procesorů. A na spadnutí je prý také smlouva na výrobu příští verze procesorů. Apple má s Intelem nadstandardně dobré vztahy, což dokládá také použití zcela nových komponent v Apple produktech. Jako například v případě nových iMaců, ve kterých najdeme zcela nový čipset Intelu, který ještě nebyl ani oficiálně uvolněn. 

Co by to znamenalo pro nás, koncové uživatele? V podstatě nic převratného: protože málokoho z nás skutečně zajímá, kdo vyrobil tu kterou část jablečného produktu. Důležité je, jak produkt vypadá a funguje jako celek a současně také to, aby jich výroba dokázala vyrobit dostatečné množství a aby tak došlo ke zkrácení současných čekacích dob. A když již nic jiného, tak volbou Intelu coby výrobce procesorů by jistě nedošlo ke zhoršení současného stavu….