Bude Mac OS X 10.7 Lion k dispozici přes Mac App Store?

Se zajímavou informací přišel magazín AppleInsider: budoucí verze operačního systému Mac OS X bude distribuována přes Mac App Store. Co bude taková distribuce znamenat pro běžné uživatele?

V první řadě je třeba si říci, že distribuce přes Mac App Store nebude jedinou volbou – na prodejnách by stále měly být k dispozici klasické krabicové verze s instalačním médiem, stejně tak byste měli u nových strojů najít přibaleny odpovídající média. Mac App Store tak přibude jako nové médium pro distribuci nové verze operačního systému.

Pokud máte pochybnosti, zda lze obchod nabízející aplikace použít také pro distribuci samotného operačního systému, pak nemusíte. Mac App Store totiž Apple používá již nyní pro distribuci testovacích verzí tohoto systému registrovaným vývojářům a žádné výrazné problémy s tímto typem distribuce nenastávají.

Největší výhodou tohoto systému distribuce, pokud k němu Apple skutečně přistoupí i v případě finální verze operačního systému, bude jeho okamžitá dostupnost. Pokud si vzpomenete na čekání v minulých letech, kdy jsme museli na nový systém vyčkávat až několik týdnů (a po této době dorazilo do českých obchodů pouze několik desítek volných kusů), pak jistě při této představě jásáte. Ano, získáme tak možnost nainstalovat nejnovější verzi jablečného operačního systému ihned po jeho uvolnění bez ohledu na naše geografické umístění.

Navíc se dá očekávat, že po vzoru jiných Apple produktů, typicky například nástroje Aperture nebo balíku iLife, by mohla být elektronicky distribuovaná verze operačního systému levnější, než fyzické médium dostupné v krabicové verzi. Byť by to bylo jen o deset, dvacet dolarů.

Výhody jsou jasné: okamžitá dostupnost, (možná) nižší cena i rychlé rozšíření mezi uživatele (což by Apple jistě rád marketingově využil, kdyby  byl Mac OS X 10.7 nejrychleji instalovaným systémem současnosti). Zato nevýhod je výrazně méně a spočívají jen v nutnosti stažení těch několika gigabajtů dat a vlastnictví Apple ID účtu svázaného s funkční platební kartou.

Věřím tedy, že se tato informace potvrdí a Mac App Store bude skutečně pro distribuci příští verze operačního systému Mac OS X použit. A pokud se tak stane, pak věřím, že příští verze systému pro Lionu již bude distribuována výhradně elektronicky. Nebo ne?