Apple novinky: 19. týden [2011

Zajímá vás, co zajímavého se stalo ve světě Apple v devatenáctém týdnu roku 2011? Pojďme se podívat, co zajímavého nám uplynulý týden přinesl.

Mac OS X 10.7 Lion se dočkal třetí testovací verze

Apple vydal třetí testovací sestavení nové verze operačního systému Mac OS X 10.7 Lion. Mezi novinky viditelné na první pohled patří především přepracovaná přihlašovací obrazovka (která přišla o vzhled přihlašovacího okna a více se podobá k přihlašovacím oknům linuxových distribucí), inovovanou verzí prohlížeče Safari, která jako novinku přináší funkci nazvanou „‚Čtecí seznam“. Jedná se o funkci, jejímž prostřednictvím si můžete zajímavé články uchovat na později a přečíst si je až tehdy, až vám to bude vyhovovat. Ano, jedná se o obdobu známých služeb Instapaper a podobných. V nabídce přibylo také několik nových pozadí pracovní plochy.

„Čtecí seznam“ v novém Safari se synchronizuje do iOS

Nová funkce připravované verze Safari určená pro uchování článků pro pozdější přečtení, která se objevila v poslední testovací verzi systému Mac OS X 10.7 nabízí nový rozměr použití: tento seznam zajímavých článků je synchronizován přímo do vašeho iOS zařízení, kde máte tyto články kdykoli k dispozici prostřednictvím aplikace Safari. Můžete tak snadno zajímavé články označit na stolním počítači a přečíst si je později v lenošce na iPadu.

iPhone 4S přijde s procesorem Apple A5 a lepší kamerou

Tvrdí to alespoň Peter Misek, analytik společnosti Jefferies. A není na tom nic překvapivého: spíše by všechny překvapilo, kdyby tomu bylo jinak. Tuto zprávu zde píši právě proto,  že je jí (a jí podobné) všude plno a je zajímavé sledovat, jak si kdekterý analytik snaží vylepšit své renomé předvídáním nevyhnutelného. Nebo snad někdo pochybuje, že by v nástupci současného iPhonu byl jiný procesor, než A5?

Adobe vydal Flash přehrávač verze 10.3

Po usilovném vývoji vydal Adobe novou verzi zásuvného modelu Flash pro všechny podporované majoritní operační systémy. Mezi novinky patří především menší zátěž na počítač při přehrávání animací, rozšíření možností akcelerovaného přehrávání prostřednictvím grafické karty a nové administrační rozhraní, které dovoluje – mimo jiné – spravovat sledovací cookies ukládané na váš počítač webovými servery.

Apple znemožnil výměnu pevných disků v nových iMacích

Pokud se těšíte, že si v nových iMacích vyměníte pevný disk svépomocí, zadržte a rovnou na to zapomeňte. Apple totiž v aktuálních modelech tohoto počítače používá upravené pevné disky. Ty mají nejen upravené konektory, ale také speciální vestavěné čidlo a upravený firmware. Apple k tomuto kroku vedly problémy s přehřívajícími se pevnými disky, kterými tato řada počítačů trpí. Nové disky mají snížené tepelné vyzařování a společně s upraveným firmwarem a speciálním čidlem slibuje delší život pro vaše data.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v testu