Apple novinky: 17. týden [2011]

Zajímá vás, co zajímavého se stalo ve světě Apple v sedmnáctém týdnu roku 2011? Pojďme se podívat, co zajímavého nám uplynulý týden přinesl.

Úprava sledování polohy přijde v iOS 4.3.3

V testovacím sestavení iOS verze 4.3.3 je již podle vývojářů obsažena úprava chování funkce „sledování“ polohy telefonů se systémem iOS verze 4.2 a vyšším. Podle dostupných informací došlo k vypnutí zálohování sestavované databáze se stolním počítače, zmenšení velikosti databáze, její kompletní smazání v případě vypnutí služby v nastavení. Mimo to tato verze přinese také vylepšení životnosti baterie a opravu chyb v aplikaci iPod.

Začalo testování iOS verze 5

Podle dostupných informací začal Apple testovat první sestavení připravovaného operačního systému iOS 5. Tento systém je testován na více typech zařízení, včetně iPodů touch třetí generace a prvního iPadu. Pravděpodobně však tato verze nebude dostupná pro iPhone 3G, pro verzi 3GS však zřejmě ano. Informace pocházejí od vývojářů aplikací: ty jsou totiž před zařazení do App Store testovány na více typech přístrojů včetně těch s iOS 5. Více informací není o páté verzi mobilního operačního systému od Apple k dispozici, její představení si Apple zřejmě schovává na tradiční akci pořádanou vždy na začátku září.

Mac OS X 10.7 Lion mění práci s externími monitory

Pokud se svým jablečným notebookem používáte také externí monitor, pak se máte v Lionu nač těšit: podle prozatímní funkcionality se totiž tento systém chová odlišně. Pokud totiž k počítači připojíte monitor a zavřete víko notebooku, ten se neuspí jako doposud, ale zůstane běžet a přepne výstup výhradně na připojený externí monitor. Nebudete tak muset používat utility třetích stran k dosažení této funkcionality.

Macy bude možné vypátrat?

Jistě znáte funkci Find my iPhone, která vám dovolí lokalizovat váš ztracený nebo zapomenutý telefon (který také můžete na dálku zamknout heslem nebo zcela vymazat). V poslední vývojové verzi Mac OS X 10.7 se objevily náznaky podobné funkce. Ta je nazvána Find my Mac, podrobnější informace o jejím fungování však nejsou prozatím známy.

Apple koupil doménu iCloud.com

Obrovské datové centrum, jehož stavbu Apple dokončuje v Severní Karolíně, je určeno pro uchovávání dat uživatelů na jednom místě, v tzv. cloudu. Spekuluje se, že na tuto bázi bude přesunut nejen celý iTunes ekosystém, ale i inovované MobileMe. A zdá se, že je již jasno, jak se bude celá služba jmenovat (nebo alespoň doména, která jej bude zastřešovat): iCloud. Respektive iCloud.com, což je název domény, kterou Apple (zřejmě) pro tento účel zakoupil. Tato investice jej stála 4,5 milionu amerických dolarů.

Apple díky iPhonu překonává Microsoft v příjmech

Společnost Apple nepatří mezi největší co do počtu zaměstnanců a obsazených budov. Z pohledu příjmů, zisků i tržní kapitalizace však patří k absolutní špičce nejen svého oboru (z pohledu tržní kapitalizace je aktuálně na druhém místě, první je již jen petrochemický gigant Exxon Mobile). Podle zveřejněných finančních zpráv dokonce Apple za poslední čtvrtletí vydělal o více než půl miliardy dolarů více, než společnost Microsoft. A nejen ten: přestože má Apple na trhu v podstatě jen jeden typ mobilního telefonu, jeho příjmy z něj jsou vyšší, než má společnost Nokia za všech svých mobilů na trhu.

Mac OS X Lion bude nativně v češtině

Ještě to není oficiální a více podrobností bychom zveřejňovat neměli. Ale když už to uniklo na veřejnost, tak proč to nepotvrdit: ano, vše jde podle plánu a Mac OS X Lion již bude dostupný také v češtině. Nebo lépe řečeno měl by být: pokud budou práce na překladu a jejich korektury postupovat podle plánu, vše se stihne do samotného vydání celého systému. V případě zádrhelů se však může stát, že dojde k drobnému posunutí o nějakou tu desetinovou verzi dále. Lokalizace Mac OS X Lion vzniká tak trochu jinak, než lokalizace stávájící, a tudíž některé prvky ponesou krapet odlišnou terminologii, než doposud. Zařazení lokalizace přímo do systému je součástí dlouhodobého plánu a můžeme za ni vděčit všem těm, kteří si svůj Mac koupili v Česku a vyhnuli se individuálnímu dovozu ze zahraničí.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v testu