Apple inovoval iMac: vše ve znamení rychlosti

Rychlost: to je zaklínadlo, na základě kterého probíhal vývoj celé inovované řady osobních počítačů iMac. Apple totiž zrychloval vše, co šlo.

Apple včera v odpoledních hodinách našeho času představil inovovanou řadu počítačů iMac. Nově jsou do ní zařazeny hned čtyři modely, po dvou od každé úhlopříčky. Došlo ke změně procesorové platformy, konektorové výbavy i grafické výbavy.

Co se týká procesorů, došlo k použití druhé generace Core technologie procesorů společnosti Intel, známé pod kódovým jménem Sandy Bridge. Tyto procesory na jednom čipu (mimo procesoru samotného) sdružují také grafické jádro, vyrovnávací paměť a řadič paměti. Díky tomu jsou tyto procesory i na stejné frekvenci výkonnější, než procesory z předchozí generace.

V reálu to znamená, že ve všech čtyřech modelech nyní najdete čtyřjádrové procesory. To v předchozí řadě nebylo, v ní jste mohli najít pouze jediný čtyřjádrový procesor u nejsilnější konfigurace.

Procesory však nejsou jedinou změnou, která se dočkala výrazného výkonnostního nárůstu. Řeč je především o použitých grafických kartách – celá série nyní používá poslední generaci dedikovaných grafických karet AMD Radeon HD. High-endový Radeon HD 6790M je se svými 1,3 Teraflops výkonu až o osmdesát procent rychlejší, než předchozí generace. A to není pouze případ tohoto nejvyššího modelu: i základní Radeon HD 6750M je třikrát rychlejší, než předchozí grafická karta použitá ve stejné, modelu.

Přesně dle očekávání instaloval Apple do nových iMaců také nový port Thunderbolt. Tato novinka uvedená nedávno v MacBoocích Pro představuje nový standard pro vysokorychlostní připojení externích periferií. Více podrobností o tomto rozhraní najdete v tomto našem článku.

V případě iMacu menší úhlopříčky došlo k osazení pouze jednoho tohoto portu, u většího modelu však najdete dva tyto porty. Na ně lze připojit také externí monitory: a to hned dva. Celkem tak můžete k jednomu počítači připojit hned tři monitory: jeden vestavěný v iMacu a dva externí. Máme reálně potvrzeno, že lze bez problémů připojit i dva třicetipalcové monitory Apple Cinema Display. To je něco, co iMacy doposud nabídnout nedokázaly.

Předchozí řada iMaců o velikosti 27” také umožňovala připojit externí zdroj videosignálu a proměnit tak calý počítač v prostý monitor. Tato funkce je zachována i u nového stroje a prostřednictvím Thunderbolt portu lze připojit jiný počítač a použít tak iMac jako monitor. Ale pozor: nejde připojit jakýkoli zdroj signálu, podporováno je pouze připojení pře Thunderbolt. To znamená, že připojení běžného počítače vybaveného pouze DisplayPort konektorem nebude vstup videa funkční, využijete jej (v současnosti) pouze s novými MacBooky Pro.

Ostatní porty nabídnou vstup a výstup zvuku, čtyři USB 2.0 porty, jeden FireWire 800 a gigabitový ethernet. Samozřejmostí je také použití SDXC slotu pro paměťové karty, multiformátová DVD vypalovačka i infračervený přijímač. Vestavěná kamera FaceTime podporuje HD rozlišení, konkrétně rozlišení 720p. Bezdrátová konektivita zahrnuje Wi-Fi ve verzi 802.11a/b/g/n s podporou dvou frekvencí včetně Bluetooth 2.1 s rozšířením EDR.

Nové iMacy jsou dodávaný s krátkou bezdrátovou Bluetooth klávesnicí a standardně s myší Magic Mouse. Při konfiguraci si však můžete zvolit, zda místo ní nechcete raději multidotykový tablet Magic Trackpad. Ovšem zde je třeba nadšení trochu krotit, protože podle prozatím dostupných informací tato volba nebude v Česku dostupná.

Rozměry modelů zůstaly beze změny, spotřeba menšího modelu činí 205 Wattů, většího pak 310 Wattů (obě hodnoty jsou udávány pro počítač v zátěži). Udávaná hlučnost počítače je 18 dBA. U vše modelů s výjimkou základní lze zvolit také SSD disk (256 GB model coby příplatková výbava).

Nyní, když jsme si již prošli společné vlastnosti celé řady, pojďme se podívat na jednotlivé modely konkrétně.

iMac 21,5” [Core i5; 2,5 GHz]

Počítač dostanete s procesorem Intel Core i5 taktovaným na frekvenci 2,5 GHz s 6MB vyrovnávací paměti typu L3. Počítač je osazen čtyřmi gigabajty operační paměti dále rozšiřitelné na hodnotu 16 GB. Počítač je osazen pevným diskem o velikosti 500 GB s rychlostí otáčení ploten 7 200 otáček za minutu.

Použitý LCD displej je typu IPS s rozlišením 1 920 x 1 080 obrazových bodů. Grafickou kartou je dedikovaný AMD Radeon HD 6750M s 512 MB vlastní grafické paměti. Rozměry počítače jsou 54 x 53 x 19 centimetrů, hmotnost počítače 9,3 kilogramu.

Očekávaná česká cena tohoto modelu: 29 690 Kč.

iMac 21,5” [Core i5; 2,7 GHz]

Vyšší verze základního modelu je osazen procesorem Intel Core i5 na frekvenci 2,7 GHz (6 MB vyrovnávací paměti typu L3). Počítač je osazen čtyřmi gigabajty operační paměti dále rozšiřitelné na hodnotu 16 GB, volitelná konfigurace pak nabízí také možnost osadit počítač procesorem Intel Core i7 taktovaný na frekvenci 2,8 GHz.

Pevný disk nabídne jeden terabajt úložného prostoru, rychlost otáčení ploten je 7 200 otáček za minutu. Grafickou kartou je AMD Radeon HD 6770M s 512 MB vlastní grafické paměti typu GDDR5.

Očekávaná česká cena tohoto modelu: 36 890 Kč.

iMac 27” [Core i5; 2,7 GHz]

Základní model sedmadvacetipalcového iMacu je osazen stejným procesorem, jako nejvyšší model s menší úhlopříčkou. Počítač je osazen čtyřmi gigabajty operační paměti dále rozšiřitelné na hodnotu 16 GB. Najdete v něm disk o velikosti 1 TB s rychlostí otáčení ploten 7 200 otáček za minutu.

Grafická karta AMD Radeon HD 6770M s 512 MB vlastní grafické paměti typu GDDR5 pohání vestavěný TFT displej typu IPS s rozlišením 2 560 x 1 440 obrazových bodů. Rozměry tohoto modelu jsou 52 x 65 x 21 centimetrů, hmotnost pak 13,8 kilogramu.

Očekávaná česká cena tohoto modelu: 41 690 Kč

iMac 27” [Core i5; 3,1 GHz]

Nejvyšší model pohání v základu procesor Core i5 taktovaný na frekvenci 3,1 GHz (6 MB L3 cache), k dispozici je i speciální konfigurace s Core i7 na frekvenci 3,4 GHz. Počítač je osazen čtyřmi gigabajty operační paměti dále rozšiřitelné na hodnotu 16 GB. Najdete v něm disk o velikosti 1 TB s rychlostí otáčení ploten 7 200 otáček za minutu.

O grafickou sílu se stará karta AMD Radeon HD 6970M s jedním gigabajtem vlastní grafické paměti typu GDDR5. Pokud nemáte hluboko na kapsy, pak si můžete připlatit i za vyšší konfiguraci se 2 GB grafické paměti.

Očekávaná česká cena tohoto modelu: 45 690 Kč.