Apple Silentype: první tiskárna s logem Apple

Píše se rok 1980 a Apple přidal do své nabídky žhavou novinku: první tiskárnu připojitelnou k jablečným počítačům. Jmenovala se Apple Silentype.

Tiskárna Apple Silentype byla představena již v roce 1979, na trh se však dostala až v březnu následujícího roku krátce po představení počítače Apple II Plus.

Z pohledu techniky byla Apple Silentype tiskárna termální, tiskla tedy na speciální papír, na který dokázala vytisknout osmdesát znaků na jeden řádek. Tiskárna byla kompatibilní s Apple III, pro připojení k Apple II bylo nutno použít speciální kartu s potřebným Silentype portem.

Tiskárna je mechanicky zcela shodná s tiskárnou Trendcom Model 200, od které se liší pouze logem Apple na horním krytu. Vnitřní elektronika je však zcela jiná a na rozdíl od modelu 200 od Trendcomu Apple u své verze zcela vypustil z tiskárny procesor i paměťové čipy a veškeré řízení nechal na softwaru počítače.Firmware tiskárny napsal Andy Hertzfeld, pozdější hlavní architekt operačního systému Mac OS.

Společnost Trendcom vyrobila pro počítače řady Apple II dvě tiskárny: modely 100 a 200. Obě byly termální a lišily se počtem znaků na řádek: model 100 dokázal vytisknout 40 znaků, zatímco model 200 vytisknul na jeden řádek znaků 80. Tyto tiskárny měly vlastní procesor a byly dražší, než Silentype. Na rozdíl od něj nebyly schopny tisknout grafiky.

To byl také hlavní rozdíl, proč se Apple rozhodl na mechanickém principu modelu 200 postavit tiskárnu vlastní. I přes výrazné zjednodušení integrované elektroniky dokázal firmware Andyho Hertzfelda naučit původně znakovou tiskárnu tisknout jednotlivé body, díky čemu bylo možné reproduktovat z počítačů Apple II také grafiku.

Apple Silentype byla ve své době velmi levnou tiskárnou: zatímco konkurence prodávala své modely za cenu převyšující tisíc dolarů (šlo převážně o jehličkové tiskárny), Silentype vstoupila na trh s cenovkou 599 dolarů. Na rozdíl od konkurence vynikala také velmi tichým chodem – ve své podstatě jediný hluk vydával motor posouvající papír. Oproti konkurenci byla také výrazně menší a jedna z legend hovoří, že se vešla pod sedadlo soukromého letadla Steva Wozniaka.

Vzhledem k termálnímu tisku však zde bylo také mnoho typických problémů. Tiskárna potřebovala speciální papír, což ji handicapovalo pro seriózní kancelářské použití. Také tisk nebyl trvanlivý a tudíž se nehodil k jakékoli archivaci. Přesto však tiskárna dosáhla velké rozšíření například v nemocnicích či restauracích.

Éra první jablečné tiskárny Silentype končí roku 1982, kdy Apple uvedl tiskárnu Apple Dot Matrix Printer: jehličkovou tiskárnu prodávanou za cenu 699 dolarů.