Apple a jeho názor na uchovávání pozice iPhonů

Apple ve včerejší zprávě zaujal oficiální stanovisko k uchovávání lokačních dat mobilními telefony iPhone. Z této zprávy se dozvídáme, že Apple neuchovává pozici iPhonu, ale databázi Wi-Fi hotspotů a základnových stanic.

Kompletní dokument v angličtině najdete v tiskové sekci Apple. Hovoří se v něm, že mobilní telefony iPhone neuchovávají pozici uživatele, ale pouze spravují databázi dostupných Wi-Fi hotsporů a základnových stanic mobilního operátora (což však může být vnímáno velmi podobně, pozn. red.). Tato data slouží hned k několika účelům: jsou používána pro přesnější zacílení inzerce v systému iAds a jsou také používány pro rychlou lokaci telefonu v případě požadavku na navigaci.

Proč? Protože je to zkrátka rychlejší a nevyčerpává baterii. Iniciace GPS čipu totiž může v některých situacích trvat až několik minut a současně představuje zvýšený odběr energie z akumulátorů. Proto když některá z aplikací (například aplikace realitní kanceláře při požadavku na nemovitosti z vašeho okolí) žádá o pozici, dostane ji okamžitě přidělenu právě z této databáze. A sdělení pouze přibližné polohy v těchto situacích plně dostačuje. Podobný systém sdílené databáze používají také telefony s jinými operačními systémy. Nejrozsáhlejší databázi poloh Wi-Fi hostpostů v současnosti vlastní společnost Google.

Zajímavost: pokud vás někdy překvapilo, jak přesně dokázal iPhone poznat vaši polohu i v místě bez GPS signálu, pak vás překvapila reálná zkušenost s touto funkcí.

Tato sdílená databáze není celá uchovávána v iPhonu, ale pouze její potřebná část. Uchovávají se data pouze v oblastech častého výskytu uživatele: tedy tam, kde je předpoklad, že budou opět k dispozici.

Technologické okénko: jak tato databáze funguje? Vše má několik fází: mobilní telefon pravidelně ve svém okolí sleduje pozice Wi-Fi hotspotů a BTS operátora, avšak prozatím nezná jejich polohu a proto je zašifrovaně a anonymně odešle do centrálního úložiště. Z něj poté získá jejich zeměpisnou pozici, na základě které vypočte svou přibližnou polohu a současně tato data uloží do vnitřní paměti. To proto, aby příště při dotazu na pozici ve stejném místě nemusel opět komunikovat on-line.

Problém tedy není v samotném uchovávání těchto dat okolních hotspotů přímo v telefonu (kde jsou v bezpečí), ale v jejich zálohování do stolního počítače v průběhu synchronizace. Odtud ji bylo možné získat a vizualizovat. Tuto skutečnost slibuje Apple vyřešit v příští verzi firmwaru: zatímco funkce bude dále fungovat a potřebná data pro svou potřebu uchovávat, nebudou se tato data zálohovat. To na jednu stranu znamená vyšší bezpečnost, na druhou však při přeinstalaci telefonu o tato data přicházíte a při pohybu se budou sbírat znova. Osobně bych spíše přivítal, kdyby se tato data dále zálohovala, avšak v šifrované podobě.

Další slibovanou změnou bude zmenšení počtu uchovávaných záznamů a také kompletní smazání celé databáze v případě, že uživatel vypne lokační funkce v nastavení telefonu.

Jaké je tedy rozuzlení?

Nakonec se ukázalo, že střízlivý pohled na věc byl rozhodně na místě bez ohledu na to, jak senzačně tato zpráva vypadala. Jako jistou chybu Apple lze spatřovat skutečnost, že tuto funkci více nepropagoval v době jejího zařazení do operačního systému iOS, ale „odbyl“ ji pouze jedním odstavcem v podmínkách použití. Ty zřejmě mnoho uživatelů nečte a pouze s nimi souhlasí. A je to škoda, protože mnohem méně důležité a zajímavé funkce prezentovány byly.