Apple a jeho názor na uchovávání pozice iPhonů

Apple ve včerejší zprávě zaujal oficiální stanovisko k uchovávání lokačních dat mobilními telefony iPhone.Z této zprávy se dozvídáme, že Apple neuchovává pozici iPhonu, ale databázi Wi-Fi hotspotů a základnových stanic.

Kompletní dokument v angličtině najdete v tiskové sekci Apple. Hovoří se v něm, že mobilní telefony iPhone neuchovávají pozici uživatele, ale pouze spravují databázi dostupných Wi-Fi hotsporů a základnových stanic mobilního operátora (což však může být vnímáno velmi podobně, pozn. red.). Tato data slouží hned k několika účelům: jsou používána pro přesnější zacílení inzerce v systému iAds a jsou také používány pro rychlou lokaci telefonu v případě požadavku na navigaci.

Proč? Protože je to zkrátka rychlejší a nevyčerpává baterii. Iniciace GPS čipu totiž může v některých situacích trvat až několik minut a současně představuje zvýšený odběr energie z akumulátorů. Proto když některá z aplikací (například aplikace realitní kanceláře při požadavku na nemovitosti z vašeho okolí) žádá o pozici, dostane ji okamžitě přidělenu právě z této databáze. A sdělení pouze přibližné polohy v těchto situacích plně dostačuje. Podobný systém sdílené databáze používají také telefony s jinými operačními systémy. Nejrozsáhlejší databázi poloh Wi-Fi hostpostů v současnosti vlastní společnost Google.

Zajímavost: pokud vás někdy překvapilo, jak přesně dokázal iPhone poznat vaši polohu i v místě bez GPS signálu, pak vás překvapila reálná zkušenost s touto funkcí.

Tato sdílená databáze není celá uchovávána v iPhonu, ale pouze její potřebná část. Uchovávají se data pouze v oblastech častého výskytu uživatele: tedy tam, kde je předpoklad, že budou opět k dispozici.

Technologické okénko: jak tato databáze funguje? Vše má několik fází: mobilní telefon pravidelně ve svém okolí sleduje pozice Wi-Fi hotspotů a BTS operátora, avšak prozatím nezná jejich polohu a proto je zašifrovaně a anonymně odešle do centrálního úložiště. Z něj poté získá jejich zeměpisnou pozici, na základě které vypočte svou přibližnou polohu a současně tato data uloží do vnitřní paměti. To proto, aby příště při dotazu na pozici ve stejném místě nemusel opět komunikovat on-line.

Problém tedy není v samotném uchovávání těchto dat okolních hotspotů přímo v telefonu (kde jsou v bezpečí), ale v jejich zálohování do stolního počítače v průběhu synchronizace. Odtud ji bylo možné získat a vizualizovat. Tuto skutečnost slibuje Apple vyřešit v příští verzi firmwaru: zatímco funkce bude dále fungovat a potřebná data pro svou potřebu uchovávat, nebudou se tato data zálohovat. To na jednu stranu znamená vyšší bezpečnost, na druhou však při přeinstalaci telefonu o tato data přicházíte a při pohybu se budou sbírat znova. Osobně bych spíše přivítal, kdyby se tato data dále zálohovala, avšak v šifrované podobě.

Další slibovanou změnou bude zmenšení počtu uchovávaných záznamů a také kompletní smazání celé databáze v případě, že uživatel vypne lokační funkce v nastavení telefonu.

Jaké je tedy rozuzlení?

Nakonec se ukázalo, že střízlivý pohled na věc byl rozhodně na místě bez ohledu na to, jak senzačně tato zpráva vypadala. Jako jistou chybu Apple lze spatřovat skutečnost, že tuto funkci více nepropagoval v době jejího zařazení do operačního systému iOS, ale „odbyl“ ji pouze jedním odstavcem v podmínkách použití. Ty zřejmě mnoho uživatelů nečte a pouze s nimi souhlasí. A je to škoda, protože mnohem méně důležité a zajímavé funkce prezentovány byly.

7 komentářů: „Apple a jeho názor na uchovávání pozice iPhonů

  • avatar
    28. 04. 2011 (08:49)
    Trvalý odkaz

    Tato sluzba vobec nie je zahrnuta v licencnych podmienkach – tam je akekolvek zdielanie polohy podmienene vedomym suhlasom uzivatela a moznostou jeho zrusenia. Toto NIE JE v sucastnosti pre tuto funkciu mozne a funguje aj pri globalnom vypnuti lokalizacnych sluzieb iOS (co si Apple priznal ako chybu – bug). Takisto spojitost so systemom iAds je v tejto suvislosti len okrajova…

    • avatar
      28. 04. 2011 (08:54)
      Trvalý odkaz

      V licenčních podmínkách je uvedeno, že systém uchovává lokační data a
      může je anonymně předávat třetím stranám. V současnosti je možné
      vypnout předávání těchto informací kamkoli dál (třetím stranám), do
      budoucna budou možné i úpravy uváděné v článku. Uvádí se to v sekci
      věnované systému iAds…

      • avatar
        28. 04. 2011 (11:59)
        Trvalý odkaz

        Toto spominate uz po niekolky raz – kde v licencii je toto napisane tak ako uvadzate? Nikde som nevidel presne citovanu licencnu zmluvu alebo jej cast, na ktoru sa odvolavate. Prestudoval som si najme cast 4 ktora sa zaobera pouzivanim udajov zo zriadenia, konkretne cast b (poloha) a cast d(reklama). V casti b sa jasne hovori o nutnosti uzivatela povolit pre kazdu sluzbu zdeilanie polohy a aj moznost toto povolenie zrusit, pripadne uplne pouzivanie lokalizacnych sluzieb vypnut (znovu opakujem, to nie je mozne pre to co teraz iOS robi) a v sekcii d sa poloha vobec nespomina – spomina sa „reklama zalozena na zaujme“ nie polohe – a sam Apple v Q/A vo svojom vyjadreni hovori. ze v sucastnosti iAds neposkytuje ziadne lokalizacne data, moze si len kazda jednotliva reklama vyziadat info o polohe od uzivatela, ktory to musi schvalit ( pre kazdu jednu reklamu zvlast). Prosim uvedte presnu cast licencie kde sa hovori o tom, co tu pisete, dakujem…

        • avatar
          28. 04. 2011 (12:15)
          Trvalý odkaz

          To provide location-based services on Apple products, Apple and our partners and licensees may collect, use, and share precise location data, including the real-time geographic location of your Apple computer or device. This location data is collected anonymously in a form that does not personally identify you and is used by Apple and our partners and licensees to provide and improve location-based products and services. For example, we may share geographic location with application providers when you opt in to their location services.

          • avatar
            28. 04. 2011 (12:40)
            Trvalý odkaz

            Ok, tak tedy odtamtud. Nicmene to nic nemeni na faktu, ze tuto informaci Apple od zacatku uvadel a ze nesle o zadny „tajny“ sber dat, jak bylo mylne prezentovano. Osobne beru oba dokumenty jako jeden celek – omlouvam se, pokud je to spatny pristup…

            Nicmene neoficialni vyjadreni pouzita v puvodnim clanku jsou takova, jakA jsme je dostali primo od konaktu z Apple.

          • avatar
            28. 04. 2011 (13:04)
            Trvalý odkaz

            S tymto bohuzial musim nesuhlasit, ci uz pri prezentacie iOS alebo aj v samotnej licencnej zmluve Apple vzdy uvadzal, ze uzivatel ma moznost zakazat (nesuhlasit) s pristupom k lokalizacnym sluzbam. V oficialnom vyjadreni na tomto stale trva a SAM oznacuje sucasny stav za nespravny vinou „chyb v softveri“. Apple pristupoval k lokalizacnym informaciam (a aj ich odosielal zo zariadenia) aj pri vypnutych lokalizacnych sluzbach, teda bez vedomia uzivatela.

            Skutocne nechapem na trvani na predoslych nie uplne spravnych informaciach z vasho zdroja a obhajovani Applu tam, kde si sam priznal niekolko chyb…

Komentáře nejsou povoleny.