iPad 2: vše o novince přehledně na jednom místě

Apple včera představil nástupce svého úspěšného tabletu iPad. Dokáže iPad 2 pokračovat v jeho úspěchu? A stane se rok 2011 skutečně rokem iPadu 2?

Hned úvodem si trochu netradičně shrňme největší novinky: dvoujádrový procesor, výkonnější grafika, nižší hmotnost, menší tloušťka a dvojice kamer. No nezní to zajímavě? Ve své podstatě se iPad 2 stává přirozenou evolucí předchozí modelu, žádná dramatická revoluce se nekoná. A přiznejme si, že pro ni ani není důvod.

Nový iPad 2 zachovává stejné půdorysné rozměry, jako jeho předchůdce. Displej se stejným rozlišením 1 024 x 768 obrazových bodů má stále úhlopříčku 9,7 palce, stejně široký je také rám okolo displeje. Co však stejné nezůstalo je jeho tloušťka, která je nyní pouhých 8,8 milimetrů. A jak Steve Jobse nezapomněl připomenout, je to méně, než kolik měří váš iPhone 4. Při ohledu na nový iPad 2 se nemohu zbavit dojmu, že z něj Apple udělal velký iPod touch a myslím to jen v tom nejlepším slova smyslu. Podívejte se na obě zařízení sami: stejně řešená zadní stěna, téměř stejná šířka i naprosto stejné kamery u obou modelů.

Společně s redukcí tloušťky přišla také redukce hmotnosti, která je nejvíc patrná u 3G verze. Zatímco Wi-Fi  verze nyní váží 601 gramů (dříve 680 gramů), hmotnost verze Wi-Fi+3G je 613 gramů (doposud 730 gramů).

Rychlost na druhou

Pod kapotou se objevil nový dvoujádrový procesor Apple A5. Je taktován na frekvenci 1 GHz (tedy stejné, jako u předchozího modelu s A4 procesorem), množství dostupné paměti Apple oficiálně neudává (jakmile tuto informaci získáme, do článku ji doplníme), v zákulisí se však hovoří o jednom gigabajtu. Nový procesor přináší nejen nárůst rychlosti při výpočetních operacích, ale nese si s sebou také výrazně výkonnější grafickou část, která je nyní dle Applu až devětkrát výkonnější, než byla v předchozím modelu. Díky těmto skutečnostem by iPad 2 neměl být rozhodně žádným pomalým šnekem.

Tip: zmeškali jste náš včerejší přímý přenos z představení iPadu 2? Prohlédněte si jej ze záznamu.

Pojďme ale ke kamerám, které jsme již trochu naťukli výše: jedná se o stejné kamery, jaké jsou osazeny v iPodu touch, kvalitu fotografií iPhonu 4 tedy od novinky neočekávejte. Zadní kamera je schopna pořizovat záznamy nejvýše v rozlišení 720p při třiceti snímcích za sekundu, přední kamera má obyčejné VGA rozlišení a nepředpokládá se, že byste ji použili k jinému účelu, než k videohovorům. Fotografie pořízené kamerou lze geoatagovat, ovšem GPS čip opět nabízí pouze model 3G, u Wi-Fi se používá přibližný odhad místa prostřednictvím zaměření dostupných Wi-Fi sítí.

Výdrž zůstala zachována, stále můžete počítat až s deseti hodinami práce s aktivním Wi-Fi připojením, vestavěná baterie má celkovou kapacitu 25 Wh. Součástí vnitřní výbavy je také tříosý gyroskop, akcelerometr i digitální kompas (ten je přítomen i ve Wi-Fi verzi).  Nově lze iPad 2 připojit prostřednictvím HDMI také k televizoru prostřednictvím redukce dostupné pro Dock konektor. Výstup podporuje rozlišení 1080p a nabízí plné zrcadlení obrazu – tedy to, co vidíte na displeji iPadu vidíte 1:1 také na obrazovce televizoru. Tato funkce je implementována v systému a není závislá na aplikacích, tudíž bude fungovat se všemi. A ano, je to stejný systém, který Apple používá na svých akcích k představení funkcí nových produktů. A to nejlepší je, že tato redukce bude funkční na všech strojích s A4 procesorem, tedy i na iPadu, iPhonu 4 a iPodu touch poslední generace.

Za inovace si nepřiplatíte

K dispozici jsou pět dvě verze se třemi základními kapacitami 16 GB, 32 GB a 64 GB. Zachována zůstává základní Wi-Fi verze, mobilní verze Wi-Fi + 3G přichází jak ve variantě pro 3G sítě, tak i v CDMA verzi určené pro síť amerického operátora Verizon. Potěšující je, že zůstávají zachovány všechny současné ceny, novinka se tak bude prodávat stejně draze (levně?), jako doposud. Starší modely jsou prozatím v Apple Storech k dispozici se slevou 100 dolarů, zda však bude tato akce dostupná také u nás nevíme.

iPad 2 bude uveden na americký trh 11. března, tedy již za pár dnů. Ve stejný den bude také uvolněn iOS 4.3 pro všechny uživatele. U nás v Česku si budete moci iPad 2 zakoupit již 25. března a dle vyjádření Apple by mělo být pro zahájení prodeje k dispozici dostatek kusů.

iPad Smart Cover: nový přístup k obalu pro iPad

Co si budeme nalhávat, iPad vypadá nejlépe tak, jak jej Apple stvořil a nejrůznější obaly jej pouze zvětšují a zošklivují. A zřejmě si toho byli vědomi i v Applu, a tak připravili zcela nový druh obalu.

Ten je dostupný pouze pro nový iPad 2 a ve své podstatě to ani obal není. Nebo ještě přesněji: je to více než obal. iPad Smart Cover je ve své podstatě pouze kryt displeje, který chrání před poškození nebo poškrábáním při transportu. Zadní stěna je odkrytá a tak všude, kde se hnete, každý pozná, že nesete iPad. To se současnými pouzdry většinou neplatilo.

Co je však na celé koncepci nejzajímavější, je způsob uchycení a propojení samotného krytu s iPadem. Kryt se nasazuje velmi snadno, ve své podstatě jej stačí pouze k boku iPadu lehce přiložit a integrované magnety si jej již přitáhnou a ustředí samy. Stejně je samotný kryt držen magnety i v zavřeném stavu, tudíž se nikde nic neodklápí a displej je vždy chráněn. Ale to ještě pořád není vše – iPad má v sobě vestavěn magnetický spínač, který pozná, zda je kryt na displeji nebo nikoli.

V praxi to funguje úžasně prakticky: pokud zavřete kryt, iPad se uspí. Pokud kryt odklopíte, iPad se ihned probudí. Nemusíte tak mačkat žádná tlačítka, vůbec nic – jen bude odklápět přední část.

Samotný kryt lze sestavit do pozice praktického stojánku, který vám umožní polohovat iPad ve dvou úhlech.

Nové kryty iPad Smart Cover jsou k dispozici v deseti barvách a ve dvou provedeních: levnějším polyuretanovém za 39 dolarů, za luxusnější kožený pak zaplatíte 69 dolarů. Obě verze mají vnitřní část krytu (ta, která přiléhá k displeji) vyrobenu z mikrovláken, tudíž displej současně svými pohyby čistí. Osobně považuji tyto kryty za výborný designový doplněk: nejsou drahé a vzhledem k tomu, že jejich výměna je záležitostí jednotek sekund nebude žádný problém je střídat.

Photo Booth: oblíbený „videoprznič“ obličejů

Každý uživatel počítače se systémem Mac OS X vybaveném kamerou zná aplikaci Photo Booth: roztomilou hříčku plnou rozpustilých videoefektů. Photo Booth s iPadem 2 přichází i na tato zařízení.

Víte, ono je to na jednu stranu nuda koukat jen tak na svůj obraz v iPadu. A proto proč si se sebou trochu nezahrát a neprohnat naše obličeje těmi nejoblíbenějšími efekty? Photo Booth pro iPad vám toto vše umožní.

V aplikaci máte k dispozici devět efektů a díky dostatečnému výkonu celého zařízení jsou všechny updatovány v reálném čase. Pokud si vzpomenete, jaký problém byl s plynulým zobrazením ve Photo Booth na stolních počítačích ještě před několika lety, pak na vás toto vše na iPadu musí působit trochu jako neskutečné.

Po zvolení některého z efektů můžete tažením prsty nastavovat jeho integritu nebo místo působení (tedy při efektech deformujících některou část obličeje můžete tažením nastavit, zda chcete mít velkou bradu, oko nebo třeba čelo). Pokud se vám váš obraz opravdu líbí, můžete jej uložit jako fotografii. Videa prozatím nahrávat není možné.

Velmi snadno můžete přepínat mezi přední a zadní kamerou, můžete tedy pokřiveně vyfotografovat někoho, kdo sedí nebo stojí před vámi. A on to nemusí vůbec vědět, čímž celá hříčka dostává nový rozměr použití. Pořízené fotografie můžete dále odesílat emailem nebo ukládat mezi ostatní fotografie přímo v přístroji.

Photo Booth je přesně ten typ aplikace, která je z praktického hlediska naprosto k ničemu, ale se kterou si i přesto užijete nepředstavitelně hodně legrace. A milovat ji budou i vaše děti. Photo Booth bude součástí vnitřní výbavy iPadu 2 a není potvrzeno, zda bude k dispozici i pro jiné stroje.

Digital AV Adapter: výstup na monitor i HD televizi přes HDMI

Nově představený HDMI adaptér přináší iPadu mnoho zajímavých možností. K čemu lze využít funkci zrcadlení obrazu, kterou nově nabízí?

iPad 2 přinese společně s iOS 4.3 zcela nově zpracovanou funkci zrcadlení obrazu. To znamená, že veškeré dění na displeji může být přenášeno na externí zobrazovač. K tomu slouží nový Apple Digital AV Adapter. Jedná se o rozšiřující konektor připojitelný k systémovému Dock konektoru a který přináší možnost připojit prostřednictvím běžného HDMI kabelu iPad k televizoru.

Plné HD rozlišení

Adaptér podporuje rozlišení nejvýše 1080p, filmy však můžete přehrávat pouze do rozlišení 720p. Vše je řešeno velmi zajímavě: na adaptéru najdete jak samotný HDMI konektor, tak i běžný Dock konektor. Díky tomu můžete iPad při přehrávání na televizi současně dobíjet, což je velmi praktické.

Nabízí se zajímavé možnosti použití. Adaptér samotný je levnějším řešením připojením iOS zařízení k televizoru, než pořízení Apple TV. S tou navíc můžete používat pouze vzdálené přehrávání přes AirPlay a není možné použít zrcadlení. Váš přístroj se tak může stát velmi rychle praktickým multimediálním přehrávačem kdekoli na cestách, protože televizory vybavené HDMI konektorem jsou dnes již velmi rozšířené.

Druhou možností je předvádění iPadu a jeho schopností na velké obrazovce – což zřejmě nebude masově zajímavé pro všechny, ve školících a předváděcích střediscích však již ano.

I pro starší modely

Ovšem Apple Digital AV Adapter není určen pouze pro majitele nových iPadů, ale užijí si jej i majitelé starších přístrojů. Konkrétně se jedná o majitele iPhonů 4, iPodu touch čtvrté generace i původního iPadu první generace. Tito všichni mohou adaptér pro připojení svého iOS zařízení k televizoru připojit. Majitelé starších modelů – tedy těch neosazených procesory A4 nebo A5 – tuto možnost bohužel nemají.

HDMI apdatér pro iPad by měl být dostupný současně se zahájením prodejů za cenu 39 dolarů, cena česká prozatím stanovena nebyla.

Povedená evoluce povedeného produktu

Představení iPadu 2 mohlo být zklamáním pro ty, kteří čekali na revoluci. Ta se nekonala, přišla „pouze“ střízlivá evoluce. A ono je to vlastně logické – u již tak úspěšného produktu je riskantní dělat jakékoli převratné změny, navíc pouhý rok po jeho uvedení. Proto se Apple zaměřil na vylepšení již tak dobrých vlastností iPadu a udělal to, co musel: přinesl zajímavý produkt pro ty, co stále čekali na iPad 2 a přesto příliš nenaštval ty, kteří si nedávno koupili původní iPad. Ten sice nabízí o několik funkcí méně, ovšem pro většinu uživatelům nebude příliš důvodu přecházet na novinku. A tím vlastně zabil dvě mouchy jednou ranou a uspokojil v podstatě všechny. A to Apple zkrátka umí, co si budeme nalhávat.