Funkce bezpečného smazání v Mac OS X nefunguje na SSD discích

Mac OS X obsahuje funkci pro bezpečné smazání souborů tak, aby je nebylo možné obnovit. Na SSD však nefunguje.

Podle zjištění magazínu ZDNet se totiž při použití SSD disků v operačním systému Mac OS X nejde spolehnout na správnou činnost funkce bezpečného vysypání koše. Při jejím použití v této konfiguraci bylo zjištěno, že stále více než dvě třetiny takto smazaných souborů bylo možné obnovit.

Co je funkce bezpečného smazání?

Tato funkce je k dispozici v Mac OS X jak při formátování pevného disku, tak i přidružena k systémovému koši. Pokud totiž kliknete na ikonu systémového koše společně se stisknutou klávesou Cmd, změní se možnost vysypání koše na Bezpečně vysypat koš. Samotná funkce funguje tak, že  soubor namísto běžného smazání ještě přepíše daty tak, aby nebylo možné data obnovit.

Problém v případě použití disků SSD je v přístupu, v jakém jeho řadič přistupuje k datům. Ten totiž (zjednodušeně) nezapisuje data tam, kam se je snaží ukládat samotný operační systém, ale na ta místa disku, která jsou nejméně použitá. Je to proto, aby se všechny paměťové buňky disku opotřebovávaly rovnoměrně.

V praxi se tedy děje to, že zatímco se operační systém snaží data mazaného souboru přepsat, řadič SSD disku tuto jeho snahu ignoruje a zapisovaná data rozeseje po disku tak, jak mu přijde vhodné. V následující tabulce je vidět, že na úspěchu dané funkce má skutečně lví podíl právě řadič SSD disku – například levný USB disk s minimální vlastní inteligencí dopadl velmi dobře – obnovit bylo možno pouze necelých deset procent dat. Pro zajímavost na SSD disku bylo možno obnovit celých 67 % mazaného souboru. A to je po čertech hodně.

Pokud jste majitelem Macu s SSD diskem a potřebujete bezpečnost na té úrovni, aby nebylo možno smazaná data obnovit, nelze se pouze na systémovou funkcionalitu spolehnout a je třeba řešit zabezpečení jiným způsobem, například použitím šifrovaného virtuálního diskového oddílu. A nezbývá než doufat, že Apple si s tímto problémem do budoucna poradí, protože jsou to právě SSD disky, které budou používány stále častěji.