Apple, zeptej se v Redmondu, jak dělat lokalizace

V historii jsme byli svědky několika šťouchnutí Applu do Microsoftu, naposled při uvedení operačního systému Tiger, ve kterém vyzýval firmu z Redmondu, aby spustila své kopírky. A víte co, jableční tvůrci? Co kdybyste začali kopírovat vy?

Víte, jsou věci, které Microsoft umí lépe, i když se vám to asi nelíbí. A nemluvím teď o operačním sytému nebo o aplikacích, ale o tak zásadní věci, jako je česká lokalizace. Je krásné, že ji pro nás připravujete alespoň formou externích souborů dostupných vždy s jistým magickým zpožděním. Ale opravdu si udělejte čas a podívejte se k Microsoftu, jak si představujeme váš přístup ke zkvalitňování lokalizace.

Abyste rozuměli: Microsoft totiž připravil na březen zajímavou akci (podrobněji informuje například Živě.cz), v rámci které se ptá svých uživatelů, jak se jim líbí použitá terminologie v české lokalizaci operačního systému Windows. A uživatelé mají možnosti nejen jednotlivé prvky lokalizace komentovat, ale i navrhnout pro ně vhodnější termíny. Po ukončení akce pak budou návrhy zpracovány a ty rozumné se promítnou do finální lokalizace.

Tedy něco, o čem si můžeme nechat pouze zdát, že ano? A přitom jste to vy, Apple, kdo se prezentuje za špičku oboru. Apple, který se ohání zaklínadly hovořícími o počítačích pro lidi. A podívejte se: Microsoft se svým ošklivým panem PC z vašich reklam je aktuálně svým přístupem k českým zákazníkům daleko více sexy, než spoře oděná slečna představující iMovie v jedné z vašich populárních reklam.

Ano, jsme zde, žijeme v Česku, mluvíme Česky a rádi bychom, abyste o nás měli větší zájem. Alespoň takový, jaký má o své uživatele vaše konkurence, když už necítíte potřebu být lepší. Naše peníze vám nevadí, tak proč vám vadí náš jazyk?

A pokud si opravdu myslíte, že českou lokalizaci zkvalitníte jen tím, že v tichosti obešlete své dealery a požádáte je o vyjádření k lokalizaci, pak se zcela jistě mýlíte. Je třeba se ptát těch, kteří lokalizaci používají dnes a denně a kteří jsou ti, kdo vaše produkty nakonec kupují. V Redmondu to již vědí…