Zdá se, že menší iPad skutečně přijde

Světem hýbou fámy o připravovaném levnějším a menším iPhonu. Naše indície však ukazují na zmenšování zcela jiného produktu – iPadu.

Víte, přebírání nejrůznějších fám z cizích webů se snažíme maximálně vyhýbat, tentokrát si však dovolím malou výjimku. Tentokrát totiž nejde o přebírání pověstí od jinud, ale o informace naše vlastní.

Dva naše zdroje, které se již v minulosti ukázaly jako velmi dobře informované a vybavené, se shodly nezávisle na sobě nad budoucí podobou tabletu iPad.

To zajímavé je především ve velikosti – zatímco má mít iPad stejné rozlišení jako doposud, má se měnit jeho velikost. Oba naše zdroje hovoří o velikosti velmi podobné: první z nich hovoří o velikosti 5,7″, druhý pak o velikosti těsně pod hranicí šesti palců. Ano, může jít o náhodu, ale také nemusí.

Jako možný scénář – ale teď již přistupuji k vlastním spekulacím – se tak rýsuje tento: jako první bude představen tento menší iPad ještě teď v polovině roku (Apple tak uspokojí zájem po nástupci iPadu s využitím současného „výběhového“ hardwaru a přinese „nový“ produkt s minimálními náklady) a získá tak více času na vývoj nástupce současného velkého modelu, u kterého se předpokládá modernější hardwarová výbava a v duchu představení konkurenčních produktů se od něj očekává výrazný WOW efekt. Jeho prodej by se měl stihnout ještě před vánoci.

Ano, jsme si vědomi skutečnosti, že Steve Jobs dříve v jednom ze svých emailů naznačil, že o iPadu těchto rozměrů neuvažují. Ovšem emaily Jobse není možné brát jako skálopevné rozhodnutí ale něco, co se mění dle požadavků trhu. Důkazů pro toto tvrzení je mnoho a pro jeden z nich ani nemusíme chodit daleko – zatímco Jobs při představení iOS 4.2 rezolutně odmítl, že by bylo možné změnit funkci zamykacího přepínače na iPadu, v iOS 4.3 je i přesto tato volba přítomna. Bylo by tedy bláhové se domnívat, že v tomto případě by tomu mohlo být jinak, pokud se vedení Apple rozhodlo, že na trhu existuje poptávka po iPadu této velikosti, ani Jobs s ním nehne.

Je tedy dobře možné, že současné fámy o zmenšeném iPhonu (které však již byly z větší části dementovány) jsou jen překroucením skutečnosti reálně představované: ano, zmenšovat se bude. Ale u iPadu, ne u iPhonu…

Ale samozřejmě může být vše zcela jinak, i když o tom příliš přesvědčen nejsem.