Připravuje se Apple na integrace 3G modemů?

Bylo by logické, kdyby Apple do svých přenosných notebooků přidal také integrovaný 3G modem. Podle aktuálních informací o tom minimálně uvažuje.

Ultrapřenosný notebook určený na cesty je bez stálého připojení k síti jen polovičním pracovním nástrojem. Ne všude je k dispozici volná Wi-Fi síť a použití například tetheringu s využitím mobilního telefonu s sebou nese další problémy, především v rychlém vyčerpání energie samotného telefonu. Na jednu stranu je až s podivem, že Apple ještě k této možnosti u svých MacBooků nesáhl. Velký význam by osazení počítače 3G modemem mělo především u MacBooků Air, které jsou již ze své koncepce nejvhodnější cestovní počítače.

Podle informací magazínu AppleInsider začal Apple s dotazníkovou akcí mezi vybranými stávajícími uživateli MacBooků Air. Samotný dotazník se z velké části zaměřuje především na standardní použití počítače, však s překvapivě velkým příklonem k webovým službám – zjišťovány jsou informace o nejčastějším způsobu synchronizace dat, přičemž v odpovědích nacházíme možnosti zahrnující Windows Live Sync, Google Docs, Dropbox společně s USB nebo externími disky.

Nejzajímavější je však část věnovaná bezdrátovému připojení. Zde se Apple přímo ptá, co by uživatele přimělo k použití 3G připojení namísto klasické bezdrátové sítě. Zde mohou uživatelé zvolit situace, kdy by pro ně bylo vhodnější použití 3G sítě – například mimo pokrytí Wi-Fi, v případě pomalého místního Wi-Fi připojení nebo na cestách.

Následující krok formuláře pak zjišťuje přesný typ 3G připojení v případě, že uživatel dříve odpověděl, že toto připojení používá. Najdete zde bateriový hotspot, USB modem nebo nejrůznější možnosti tetheringu s různými telefony.

Z dalších dotazů si pak zaslouží zmínku především žádost o upřesnění, jak často je 3G připojení používáno a také kompletní přehled o používaných speciálních klávesách – tazatelé mají označit, jak často které speciální klávesy používají.

Co z toho plyne? Již chvíli se proslýchá, že Apple na období druhé poloviny roku připravuje inovovanou řadu počítačů MacBook Air postavených na nové procesorové platformě Intelu zvané Sandy Bridge (tuto informaci nám Apple nepotvrdil). Pokud bychom zapojili fantazii, vychází nám, že pro tuto novou řadu Apple uvažuje o těchto případných změnách:

  • osazení 3G modemu (podle našeho odhadu však pravděpodobně pouze jako BTO konfigurace na přání)
  • revizi portů nebo jejich rozložení (v dotazníku je viditelná snaha zjistit využití jak USB portů, tak i připojení na monitor – právě na Mini DisplayPort bych si v další revizi nejmenšího modelu zřejmě nevsadil)
  • redukce počtu kláves (především zmenšená horní řada funkčních kláves by mohla být v ohrožení, funkci spousty z nich – Exposé, Dashboard – již nyní převzaly doteková gesta, kterých by šlo využít i pro pokrytí ostatních používaných tlačítek)

Apple podobně zaměřené uživatelské průzkumy příliš často nedělá a tak se dá usuzovat, že pokud k němu již sáhl, bude chtít takto získané informace využít. Nové MacBooky Air jsou velmi úspěšnými počítači a tak je starost o jejich vhodného následníka pochopitelná.