iPod classic pátým nejpopulárnějším přehrávačem

Ačkoli se pod vlivem iOS-mánie může zdát, že iPod classic je přežitek, nenechte se mýlit. iPod classic totiž stále do starého železa nepatří.

Čas od času můžete narazit na zprávy, které hovoří o tom, že iPod classic je přežitek z minulosti, že nejde o úspěšný produkt a iOS zařízení jej zcela válcují a proto jej Apple jistě brzy ukončí. Ovšem objektivní informace hovoří zcela odlišně.

Co je iPod classic?

iPod  classic je multimediální přehrávač z rodiny iPod, který je vybaven pevným diskem o velikosti 160 GB a celokovovým tělem. Barevný displej má rozlišení 320 x 240 bodů, ovládání se děje prostřednictvím klasického dotykového kolečka. Přehrávač mimo hudby zvládá i prohlížení fotek a videí, obsahuje také jednoduchý kalendář, aplikaci pro prohlížení textových poznámek i stopky. Prostřednictvím App Store lze dokoupit některou z dalších her. Z celé řady iPod nabízí nejvyšší zvukovou kvalitu při reprodukci a výbornou výdrž na jedno nabití. iPod classic také podporuje klasický mass-storage rozhraní a může tak sloužit také jako přenosný USB disk.

iPod classic totiž patří mezi velmi úspěšné produkty a jde o druhý nejprodávanější přehrávač Apple. Více se prodává pouze iPod touch, iPody shuffle a nano zůstávají za classicem s pořádným odstupem v počtu prodaných kusů. Pokud by tedy hlasy hovořící o ukončení výroby tohoto iPodu kvůli neúspěšnosti byly pravdivé, pak by Apple musel nejdříve „zaříznout“ jak nana, tak shuffly – ty se zkrátka prodávají o kus hůře.

Současně je také iPod classic pátý nejpopulárnější přehrávač prodávaný v roce 2010 ve Spojených státech. Hovoří o tom alespoň průzkum společnosti NPD Group. Před ním již jsou v žebříčku pouze iPody touch třetí a čtvrté generace. Nejúspěšnějším americkým ne-Apple přehrávačem je Sandisk Sansa Clip+, na který zbyla až desátá příčka. V tomto kontextu lze iPod classic hodnotit jako mimořádně úspěšný přehrávač. A úspěšné věci se přece neukončují.

Ptáte se, proč je iPod classic tak populární, když nemá ani iOS, ani nelze doplňovat o aplikace a nemá ani dotykový displej? Právě proto. iPod classic je přehrávač se vším všudy a nesnaží se hrát si na přehrávač-prohlížeč-telefon-konzoli. Dovolí vám mít s sebou celou svou hudební knihovnu, snadno ji procházet a poslouchat. Na rozdíl od touche nebo nana lze ovládat dotykem bez nutnosti vytáhnout jej z kapsy, orientovat se pouze dotykem. Ono se to opravdu nedá snadno vysvětlit, to se musí zažít. A nejeden majitel classica si sice již pořídil iPhone nebo touch, ale classicu se téměř nikdo z nich nezbavil a používá jej dál pro to, co umí nejlépe – pohodlně přehrávat hudbu.

Jaký scénář je tedy nejpravděpodobnější? Nabízejí se dva: iPod classic se dočká buďto osazením flash pamětí (a díky tomu by mohl být ještě tenčí než doposud). Nebo se nabízí možnost zvýšení diskové kapacity: nový pevný disk 1,8″ rozměrů od Toshiby nabízí při stejných rozměrech kapacitu 220 GB. Budete tak mít na hudbu v kapse dostatek prostoru.

Poznámka: autor je majitelem iPodu classic a přestože používá iPod touch i iPad, nedá na něj dopustit…