HP TouchPad: teprve s WebOS přichází konkurence

HP včera dokázal, že se mu podařilo vykřesat z operačního systému WebOS nevídané maximum. A v Apple mají hodně důvodů k přemýšlení.

Na své Keynote představila včera společnost HP nejen nové chytré mobilní telefony, ale také velmi zajímavý tablet HP TouchPad. Ten není ani tak zajímavý svým vzhledem (jde o klasický 9,7″ tablet o stejné hmotnosti, jako má iPad se stejným rozlišením displeje), o trochu více zajímavý je použitým hardwarem (dvoujádrový procesor od Qualcommu je taktován na 1,2 GHz), ale nejvíce zaujme operačním systémem. Tím je WebOS, který HP získal akvizicí společnosti Palm.

WebOS je moderní systém s obrovským potenciálem, který jen samotný Palm nedokázal dostatečně využít – v rukou jiného výrobce mohl již dříve iOS systému pořádně zatápět. Nyní se zdá, že se tak konečně začne dít: v rukou HP se WebOS dočkal třetí verze a výrazné optimalizace pro tablet.

A začněme raději rovnou rychlým představením základních funkcí zařízení v následujícím krátkém videu, které byste rozhodně neměli přeskočit.

[HTML1]

Na celém systému je vidět, že nad jeho návrhem bylo pracováno s připomínkami majitelů současných tabletů. Vše, co jsme kdy iPadům vytýkaly tak v novém systému najdete. Rád bych se zastavil jen u některých drobností, které bychom v iOS také rádi viděli.

Touch-to-share

Tato zajímavá technologie je určena všem, kteří vlastní mobilní telefon i tablet s WebOS. Funguje tak, že přiložíte telefon nad tablet a ti si bezdrátově předají aktuální informace. Ukázka z praxe: prohlížíte si webovou stránku na tabletu a chcete odejít z domova? Přiložíte na chvíli telefon nad tablet a stránka se poslušně přestěhuje do telefonu, kde můžete v prohlížení nadále pokračovat. A to je jen jedna z možných variant, pro které lze tuto technologii využít.

Přišla vám textovka na telefon? Skvělé, můžete si ji přečíst a odpovědět na ni přímo z tabletu.

Na základě jaké technologie tato funkce funguje není zřejmé, avšak vzhledem k nutnosti přiložit telefon blízko ke spodní hraně tabletu to Bluetooth ani Wi-Fi  nebude. Osobně bych tipoval na použití starší (a doposud komerčně nevyužité) technologie MemorySpot.

Softwarová klávesnice

Je vidět, že i nad něčím tak zdánlivě jednoduchým, jako je softwarový klávesnice, v HP přemýšleli. Můžete totiž volně měnit její velikost podle toho, jak vám vyhovuje nebo jak velké máte ruce. Můžete mít obrovskou klávesnici přes většinu displeje nebo jen úzkou u spodního okraje obrazovky. A navíc: klávesnice má všech pět řad, jak je běžné u normální klávesnice. Chápete, co to znamená? Ano, znamená to pohodlné a rychlé psaní českého textu diakritikou. Rychlost a komfort psaní na tomto tabletu tak bude o třídu jinde, než na nepovedeném mobilním hybridu iOS klávesnice na iPadu.

Notifikace

Toto je výborná funkce. Přišla vám textovka? Můžete si ji přečíst na tabletu bez toho, abyste opustili aktuální aplikaci. Bez toho, aby vás obtěžovalo vyskakující okno a přečíst si ji můžete třeba několikrát. A stejné platí také pro příchozí emaily nebo další notifikace – vše je přístupné z horní nástrojové lišty a vše vypadá úžasně prakticky. Systém notifikací v iOS vedle toho vypadá jak z minulého století.

Multitasking

Zapracováno bylo také na multitaskingu, o kterém HP hovoří, že byl základní prioritou při vývoji systému. Jednotlivé spuštěné aplikace prohlížíte v živých náhledech, pokud některá aplikace spustí aplikaci další, zůstanou tyto sdružené k sobě. Vypínání aplikací pouhým gestem je praktičtější, než postupné klepání na symbol v iOS. Pro systém není například problém nechat vás psát třeba tři emaily současně, přecházet mezi nimi a postupně je doplňovat. Opět něco, co z iOS neznáme.

Plnohodnotný web

Webový prohlížeč podporuje plnohodnotný Flash, který díky akceleraci a dvoujádrovému procesoru nijak viditelně nebrzdí prohlížení webový stránek. Vše jde tak daleko, že je možné sledovat flashové video v HD rozlišení například z YouTube, Vimea nebo Hulu v režimu plné obrazovky.

Kdy to všechno přijde?

Samozřejmě, včera jsme viděli prototyp. První verze Wi-Fi přijde na trh v létě, mobilní verze pak o nějakou dobu později. Do té doby bude zajímavé sledovat, jak se trh vyvine. iPad 2 se do prodeje pravděpodobně dostane přibližně ve stejnou dobu, tudíž budou obě zařízení stát přímo proti sobě. A budou zde mít i další konkurenci: nový Android a tablet od RIM. A právě tomu bude TouchPad odebírat největší část tržního podílu: HP totiž umí prodávat zařízení do korporátní sféry, kam by se svým TouchPadem mohl velmi dobře prorazit – nabízí totiž to nejlepší z mobilního i desktopového světa.

Zkrátka tablet TouchPad od společnosti HP s operačním systémem WebOS 3 nabízí přehlednost a eleganci iOS na iPadu, současně však přidává všechny ty drobné vychytávky, kterých se na iPadu stále nejsme schopni dočkat. Propracovaný systém upozornění, pětiřadá klávesnice, geniálně řešené skupinové záložky, sdružování běžících aplikací, možnost psaní více emailů současně a spousta další drobností. Samozřejmě záleží na tom, jakou HP nasadí cenu, ale Apple bude muset na iOS pořádně zapracovat, aby se této nové konkurenci vyrovnal. Věřím ale, že to zvládnout. Proto bych rád Applu připomenul jeden jejich starší slogan, který bych jen trochu upravil:

Cupertino, start your photocopiers!